Türkiye'de konut fiyatları son bir yılda yüzde 12.92 arttı. Ve yeni konut fiyatlarında yıllık artış yüzde 12.60 oldu. Bu genel artış rakamlarının ardından, gelelim bölgesel konut fiyatlarındaki değişmelere... Merkez Bankası'nın geçen hafta yayınladığı verilere göre, son bir yılda konut fiyatları İstanbul'da yüzde 17.2, Ankara'da yüzde 10.1, İzmir'de yüzde 11.7, Diyarbakır-Şanlıurfa'da yüzde 4.6, Bursa-Eskişehir-Bilecik'te yüzde 9.5, Konya-Karaman'da yüzde12.7, Adana-Mersin'de yüzde 11.18, Zonguldak-Bartın-Karabük'te yüzde 10.19 çoğaldı.
Peki konut fiyatlarındaki bu artış bir balona mı işaret ediyor? Ünlü iktisatçı Nouriel Roubini, Project Syndicate'te yayınlanan makalesinde; 2008 krizinin ardından gelişmiş ülkeler İsviçre, İsveç, Norveç, Finlandiya, Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiltere'de konut fiyatlarının düşük faizler nedeniyle hızla yükseldiğini belirtiyor. Yine yükselen ülkelerden İsrail, Hong Kong, Çin'de genel olarak ve Türkiye, Hindistan, Endonezya ve Brezilya'da büyük merkezlerde konut fiyatlarında hızlı artış nedeniyle balon olduğunu ileri sürüyor. Tabii bu arada Roubini Türkiye, Hindistan, Endonezya ve Brezilya'da diğer ülkelerden farklı olarak enflasyonun yüksek olması nedeniyle konut yatırımının enflasyondan korunmak için en iyi araç olduğunu da söylüyor. Yine hızlı şehirleşme nedeniyle yükselen ülkelerde konut talebi arttığından fiyatların yükseldiğini açıklamalarına ilave ediyor.
Gelelim bir başka gayrimenkul piyasası araştırmasına... CNN Money'de dün yer alan araştırmada 2008 krizinin ardından en cazip gayrimenkul yatırımı yapılacak piyasalar Dubai, Çin, Hong Kong, Tayvan, Endonezya, Türkiye, Brezilya, Kolombiya, Almanya, ABD olarak sıralanıyor. Birinci sırada yer alan Dubai'de konut fiyatları bir yılda yüzde 28.5, Çin'de yüzde 21.6 artarken dokuzuncu sırada yer alan Almanya'da konut fiyatlarının son bir yılda yüzde 11.2, onuncu sırada yer alan ABD'de yine 11.2 arttığı belirtiliyor.
Peki bu araştırmaya göre Türkiye niçin gayrimenkul yatırımında cazip ülkeler arasında sayılıyor? Çünkü Türkiye'nin temel ekonomik göstergelerinin tutarlı olduğu, ekonominin bazı yaşanan sorunlara rağmen büyüdüğü, turizm endüstrisinin güvenli, emek kalitesinin yüksek ve bu ülkenin Avrupa ve Ortadoğu arasında stratejik konuma sahip olduğu belirtiliyor. Ve bu ülkede konut fiyatları tasarrufları enflasyondan koruyabiliyor. O halde Türkiye'de konut fiyatlarında, düşük enflasyonda ortaya çıkan bir balonun olmadığını ileri sürebiliriz. Kısaca, Türkiye ekonomisinin temel göstergelerinin tutarlı olması, küresel yatırımcılar için bu ülkenin gayrimenkullerini cazip hale getiriyor.