Amerikan Merkez Bankası Başkanı Bernanke'nin para basımını azaltacağını duyurmasının ardından son bir ayda altın fiyatları gerilemeye başladı. Bir de Bernanke'nin geçen hafta yaptığı açıklamalar ve dün ABD ekonomisinden gelen olumlu veriler altının ons (31.1gr) fiyatını 1.250 doların altına geriletti. Yine ABD ve Avrupa'da yaşanan düşük enflasyon oranlarının altına talebi azalttığını hatırlatalım.
Gelelim altın fiyatlarının azalmasına rağmen "altın fiyatları gerilediğinde altın almaya başlayan Asyalıların niye şimdi altın almadıkları?" sorusuna... Almıyorlar çünkü Çin merkez bankasının parasal sıkıştırmaya gitmesi Çinlilerin altın talebini azaltıyor. Yine en çok altın alan ülkelerden Hindistan'da merkez bankasının altın ithalatına ve altın alımına sınır getirmesi Hintlilerin altın talebini azaltıyor. Lihtenştayn'dan fon yöneticisi Ronald Peter Stoferle dün The Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada "altın fiyatlarında ölümcül düzeltmeler" yaşandığını ileri sürdü. Ve fiyatlarda oynaklığın yüksek olmasına rağmen belki de bu fiyatların altın almak için uygun olabileceğini belirtiyor. Ama insanlar bıçağın üzerine düşmekten korktukları için fiyatlar yükselişe geçtiğinde satın alma düşüncesinde olduğunu ileri sürüyor. Bir de ABD Merkez Bankası'nın para basımını azaltacağını açıklamasına rağmen ne kadar ve ne zaman yapacağının belli olmaması altın alımında kararsızlık yaratıyor. İşte bu nedenle özellikle Asyalılar düğün aylarının gelmesine rağmen altın almak için beklemedeler.
Gelelim altın fiyatlarında beklentilerin ne olduğuna... Ünlü iktisatçı Nouriel Roubini önümüzdeki dönemde altının ons fiyatının 1.000 dolara kadar gerileyeceğini belirtti. UBS bankası ise önümüzdeki üç aylık altın ons fiyat ortalamasını 1.350 dolar düzeyinde tahmin ediyor. Tabii pek çok altın fiyat tahmincisi, altın fiyatlarının, doların alacağı değere göre değişeceğini ileri sürüyor.
Altın fiyatlarının nereden nereye geldiğine de bakmakta fayda var. Şimdi bu fiyat değişmelerine bakalım. Bu yıl başında altının ons fiyatı 1.675 dolar, Cumhuriyet altını ise 646 liradan satılıyordu. Dün akşam üstü altının ons fiyatı 1.236 dolardan, Cumhuriyet altını ise 523 lira satış fiyatıyla işlem gördü. Böylece yıl başına göre altının ons fiyatı yüzde 26.2, Cumhuriyet altını ise yüzde 18.7 değer kaybetti. Kur değişmeleri dikkate alındığında, Türk parası üzerinden altında fiyat düşüşünün küresel fiyatlardan 8 puan aşağıda gerçekleştiğini söyleyebiliriz.
Gelelim şimdi altın alınıp alınmayacağına... Asyalılar özellikle Çinli ve Hintliler altın almakta kararsızlar. Tabii onlara altın ithalinde bazı kısıtlamalar getirildiği için talep sınırlanıyor. Aslında bir büyük belirsizlik haline dönüşen Bernanke'nin varlık alımını ne zaman ve ne kadar azaltacağı beklenmeli. Çünkü bu belirsizlik Türk parasının dolar karşısındaki değerini de etkilediğinden yüksek kurdan alım yapmak pek akılcı olmayabilir.