Geçen yıl bir ons altının fiyatı 1.598 dolardan başladı ve 4 Ekim 2012'de 1.791 dolara kadar yükseldi. Yıl sonunda da 1.600 dolar seviyesine geriledi.
Bu yıl başında ise bir ons altın (31.1 gr) fiyatı 1.693 dolardan başladı ve 23 Ocak 2013'te bir ons altın 1.688 dolara kadar yükseldi. Ama bu fiyat seviyesinde tutunamayarak geriledi ve dün bir ons altın 1.570 dolar seviyesinden işlem gördü.
Gelelim altın için bu yıl fiyat beklentilerine... Önce olumsuz beklentilerden başlayalım. Ünlü yatırım fonu yöneticisi George Soros bu yıl altın fiyatlarında aşağı yönlü bir hareket bekliyor. Bu beklentisini de İran'ın İsrail ya da ABD ile bir savaşa girip giremeyeceğinden ABD'deki işsizlik rakamlarına kadar geniş bir yelpazeye dayandırıyor. İran ile İsrail ya da ABD arasında savaş çıkması ihtimalini zayıf görüyor ama ABD'de işsizliğin de yüzde 7.5'in altına pek gerileyemeyeceğini ileri sürüyor. Bu nedenle altın fiyatlarında aşağı yönlü hareket bekliyor.
Buna karşılık ünlü yatırımcı Jim Rogers, merkez bankaları para bastıkça hem altın hem de varlık fiyatlarının yukarı yönlü hareket edeceğini, dolayısıyla altın fiyatlarının artacağını ileri sürüyor.
Gelelim küresel bankaların altın fiyat tahminlerine... Goldman Sachs firmasına göre, 2013'te altının ons fiyatı için "1.850 dolar olursa sat, 1.575 dolar olursa al" biçiminde bir düşüncesi var. Citigroup, 2013 ortalama altın ons fiyatını, ortalama 1.675 dolar civarında, Morgan Stanley ise ortalama altın ons fiyatını 2013'te 1.773 dolar seviyesinde tahmin ediyor. Yine HSBC bankası uzmanlarına göre, 2013'te altının ortalama fiyatının 1.760 dolar civarında olacağı düşünülüyor. Tabii bu tahminler yıl içinde gerçekleşen fiyat verilerine göre değişiyor.
Gelelim altın fiyatlarını etkileyecek olaylara... Altın bilindiği gibi enflasyona karşı korunaklı bir liman olduğu gibi savaş ve parasal kaos ihtimallerine karşı da güvenilir bir araç oluyor. O halde ABD Merkez Bankası, Japon Merkez Bankası gibi büyük bankaların faizleri düşük tutarak ve parasal genişleme hamleleriyle ekonomilerini canlandırmaya çalışmaları altın fiyatlarını yukarı doğru ittiren bir etki yapıyor.
Tüm bunların yanında ABD'nin bütçe açığı ve borç yükü enflasyonist bir süreci belirleyeceği için altın fiyatları üzerinde etkili oluyor. O halde ABD'nin 16.4 trilyon dolarlık borç tavanının 18 Mayıs 2013'e kadar serbest bırakılmasının yanında Başkan Obama'nın maliye politikası kararları da altın fiyatlarını etkileyecek değişkenler oluyor. Dolayısıyla ABD yönetiminin alacağı bütçe harcama,vergi ve borçlanma kararları altın fiyatlarının seyrinde belirleyici etki yapacak.
Yine İran ile İsrail ya da ABD savaşı ihtimali ve küresel para sistemindeki rekabetçi devalüasyon ya da kur savaşları nedeniyle yaşanacak bir kaos da altın fiyatlarını etkileyecek. İşte bu kaos ihtimaline karşı geçen yıl Türkiye, Meksika ve Rusya merkez bankalarının altın rezervlerine sırasıyla 3.9 milyon ons, 3.2 milyon ons ve 29.2 milyon ons ilave yaptıkları belirtiliyor. Dolayısıyla merkez bankalarının kur savaşları nedeniyle olası parasal kaoslara karşı önlem için altın rezervlerini çoğaltacakları beklentisi var.
İşte dünya ekonomisinde yaşanan belirsizlikler nedeniyle altın böyle önem kazanıyor. Mevcut durumda fiyatlar geriledi düşüncesiyle amatör yatırımcıların hemen ellerindeki varlıkları satmak yerine bir müddet beklemelerinde fayda var.