Dünyanın en büyük yirmi ekonomisinin liderleri yarın Güney Kore'nin başkenti Seul'de bir araya gelecek. Liderler, döviz kuru savaşlarını ve Amerikan Merkez Bankası'nın parasal genişlemesini tartışacaklar.
Dünyanın en büyük iki ihracatçısı Almanya ve Çin, ABD'nin, ülkelerin cari açık ve fazlalarına sınır getirme isteğine karşı çıkıyor. Bu isteğin serbest piyasa ekonomisine aykırı olduğunu ileri sürüyorlar.
Görüldüğü gibi, her ülke kendi çıkarları doğrultusunda isteklerde bulunuyor. Dolayısıyla küresel ekonominin sorunlarını çözmenin pek de öyle kolay olmayacağı her geçen gün daha da iyi anlaşılıyor.
Peki dünya ekonomisi nasıl rayına oturtulacak?
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, dünya ekonomisini toparlayabilmek için Financial Times gazetesine önceki gün yazdığı makalede G-20 liderlerine bazı önerilerde bulundu.
Zoellick'in önerileri şöyle:
Bir: ABD ve Çin döviz kurlarında geniş bant sistemini kabul eden bir anlaşma yaparak Çin'in parasını düşük değerli tutma manipülasyonuna son vermeli.
İki: Diğer zengin G-7 ülkeleri Çin'in iç tüketimini ve refahını artıracak, yapısal değişimi desteklemeli.
Üç: Dalgalı kur rejimi uygulayan gelişmekte olan ülkelere gelen sıcak paranın onların ekonomilerinde yaptığı hasarı önlemek için, gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelere yardımcı olmalı.
Dört: Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelerin arz yanlı tıkanıklıklarını aşmalarına yardım etmeli. Altyapı, kalifiye emek, tarım ve sağlık alanlarında gelişmekte olan ülkelere destek vermeli.
Beş: G-20, elbirliğiyle yeni bir dünya para sistemini kurmalı. Bu yeni para sisteminde dolar, euro, sterlin, yen ve yuan uluslararası para sepetini oluşturmalı. Ve sermaye hareketleri serbest olmalı. Yeni para sistemi, enflasyon, durgunluk ve paraların gelecekteki değerlerini belirleyebilmek için altın fiyatlarını referans almalı. Çünkü piyasalarda altın, "alternatif parasal varlık" olarak zaten ilk çağlardan beri kullanılıyor. İşte Dünya Bankası Başkanı Zoellick'in önerileri bunlar.
Zoellick, "içinde bulunduğumuz aşamada radikal çözüm olmaz" diyor. Küresel ekonominin sorunlarının aşılması için "pratik çözümler" öneriyor. Bu yeni önerilerini de G-20'ye işte böyle madde madde tavsiye ediyor.
Dünya Bankası Başkanı Zoellick haklı... Çünkü küresel ekonomide sorunları çözmek, havada bozulan jumbo jeti tamir etmeye benzer. Dolayısıyla dünya ekonomisinin yere çakılmasını önlemek için Dünya Bankası Başkanı'nın önerdiği pratik çözümleri dikkate almakta fayda var.