Tiyatro, performans sanatlarının bu en eski ve en görkemlisi iki şeye yaslanır.. Yazar ve oyuncu..
Bana Tiyatroyu sevdiren iki devi, bir müthiş oyuncu ve bir müthiş yazarı geçen hafta sonu hemen ayni günlerde kaybettik..
"Kaybettik" demek yanlış.. Tuncel Kurtiz ve Turgut Özakman, anıtlaştılar.. Çünkü onlar ölümsüz..
İkisinin de benim hayatımda özel yerleri vardır.. İkisi de tiyatroyu sevmemi, bir tiyatro âşığı olmamı sağlayan insanlardı..
Tuncel Kurtiz'i Dormen Tiyatrosu'nda tanıdım ben.. Dormen efsanesinin başladığı yıllarda ben de gazeteciliğe adım atmıştım. Dormenler Uygulamalı Tiyatro Okuluydu sanki.. Kimler kimler yetişti o okuldan.. Kuzen Ahmet Kışlalı ile yolumuz İstanbul'a düştü mü, önceden Necati Dayımı arar, yerlerimizi ayırtırdık, biletleri haftada 6 suare 3 matine yaptığı halde tükenen Dormen'de..
Tuncel Kurtiz de bizim gibi yenilerdendi.. Zafer Madalyası ve Şahane Züğürtler'i defalarca izlediğimi hatırlarım.. Tuncel o kadroda sahneye çıktı ilk..
Solcular bu ülkede hep ezildiler.. Tuncel en sivrilerdendi üstelik.. Kaçmak zorunda kaldı.. Yurt dışında yaşadı uzun yıllar.. Bu arada tiyatro para getirmediği için sinemadan gelen yoğun tekliflerden seçmeler yaptı.. Otobüs filmine bayıldığımı hatırlıyorum. Yol ve Sürü de, büyük oyunculuğunu konuşturduklarındandı.
Ama almadık ödül bırakmadığı sahne ve sinema ona parayı geçin şöhret bile getirmedi. Ne zaman televizyona başladı, halkın sevgilisi oldu.
Turgut Özakman'ın yazdığı oyunlar da ilk gençlik yıllarımın tiyatro ateşini körükledi Ankara'da.. Bu defa bir başka Kışlalı kuzen, Necip'le koşardık Devlet Tiyatrosu'na.. İki yerli yazara bayılırdık o yıllarda.. Cevat Fehmi Başkut ve Turgut Özakman.. Güneşte On Kişi, üç dört defa seyrettiğim Duvarların Ötesi, daha sonraki yıllarda Fehim Paşa Konağı, Resimli Osmanlı Tarihi, Bir Şehnaz Oyun, Ocak, Paramparça seyirci rekorları kırdı.. Filmleri çekildi.
Turgut Özakman, uzun yıllar Ankara'da yaşadığımdan kişisel dostum oldu. Devlet Tiyatrosunda önce Dramaturg, sonra Genel Müdür olarak görev yaptı, çok kritik baskı günlerinde.. 12 eylülün tiyatroyu ezmesini önleyenlerdendi.
TRT'nin kuruluşunda hizmetleri büyüktür.
Çok iyi araştırmacı Turgut Ağabey, birikimlerini belgesel romanlar yazmakta kullanma kararı verdi bir gün ve Kurtuluş Savaşı'nı anlatan Şu Çılgın Türkler'i yazdı.. Ahmet Ağabey (Kitabı basan Bilgi'nin patronu baba dostum Küflü) telefon etmişti, 2005'te bana.. "Müthiş bir kitap yolluyorum sana" diye..
Türkiye çıldırdı bu kitaba.. Bugün 398'inci baskısı piyasada.. Üç yüz doksan sekiz.. Satışı milyona yaklaşıyor..
Turgut Özakman'ın üretkenliğini anlatmak için, eserlerinin sadece adını yazsam bu sayfa dolar.. Öylesi bir harikaydı..
Tuncel Kurtiz ve Turgut Özakman, Tiyatro'ydu, benim için..
Üç T'den ikisi gitti..
Ama üçüncüsü ayakta.. Tiyatro durdukça, Tuncel de, Turgut Ağabey de yaşayacaklar!..