"Bataklıklar diyarı" olarak bilinen bir ülke nasıl Beyaz Zambaklar Ülkesine dönüştü? Temelinde gerçeklik yatan etkileyici, ilham verici bir halkaydın dayanışması.
Grigoriy Petrov, " Beyaz Zambaklar Ülkesinde" de (Koridor Yayıncılık) Finlandiya'nın kültürel ve ekonomik gelişimini izlenimleriyle anlatıyor.
Kitap, ilk kez Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkçeye çevriliyor. Finlandiya'nın bu destansı başarısına hayran kalan Atatürk, eserin derhal ülkedeki okulların, özellikle de askeri okulların müfredatına eklenmesini istiyor.
1960 yılında Cumhuriyet Gazetesi 27 Mayıs'ın devrimci subaylarına "Sizi en çok etkileyen kitap hangisi" diye sorduğunda en çok aldığı yanıt "Beyaz Zambaklar Ülkesinde" oluyor.
Altı yüzyıl İsveç sınırları içinde yaşayan Finliler, ülkeleri Rusya ile birleşince özel yasalarla yönetilen büyük bir il olurlar. 1809'da Rusya'dan ayrılan Finlandiya'nın bir bölümü İsveç yasaları ile yönetilir.
19. yüzyılın sonlarında bir eyalet olarak resmen devlet içinde devlete dönüşür.
Milli uyanışın öncülerinden A.İ. Arvidsson durumu 'İsveçli değiliz, Rus olmak da istemiyoruz, o zaman Finlandiyalı olalım. Fakat bütün milli duygularla ' Finlandiyalı olmak' için çok çalışmak gerekir" şeklinde özetliyor.
Fin halkı verimsiz topraklara, sert iklime rağmen ülkenin yeniden yapılanması için yılmadan çalışıyor. Halk, ülkenin önemli tarihi kişiliklerinden Snelman ve diğer aydınlar önderliğinde bu eğitim ve kültür hamlesini toplumsal dönüşüme çeviriyor. Kurumlar işbirliği içinde çalışırken; kışlalarda eğitime önem veriliyor. İdealist aydınların, halkı bilinçlendirmek, ilerlemeye yön vermek için harcadıkları çaba gerçekten etkileyici.
Bu dayanışma sonucu bir uyanış yaşayan halk, enerjisini milli kültürünü oluşturmak için harcıyor. Böylece "Bataklıklar Ülkesi" istikrarlı bir ekonomik, siyasal ve kültürel yapıya kavuşuyor.
Kitabı okurken sık sık Atatürk'ü anıyorsunuz. Onun halkıyla kurduğu sıcak bağ, Türk insanının milli bilinç evreleri ile kitaptaki örnekler ciddi benzerlikler gösteriyor.
Ve Beyaz Zambaklar Ülkesinde'nin son sayfalarını çevirirken Atatürk gibi bir "Yaşam ve özgürlük mimarı" na sahip olmakla ne kadar şanslı olduğunuzu bir kez daha anlıyorsunuz.
"mailto:begumerdemli@hotmail.com"