Efendim öncelikle hemen kalem sarılmayın.. Sarımsak da olur, sarmısak da.. İkisi de türkçe.. Ahçı ile aşçı gibi..
Bizim Salı öğle yemekleri Ramazan dolayısı ile İftara dönüştü ya.. Bu hafta konuklar arasında Hasan Altan da vardı.. Taşköprü Belediye Başkanı.. Elinde poşetlerle geldi.. Hepimize dağıttı.. İçinde Taş Köprü sarımsağı var.. Bir havan var, tahta.. Bir minik rende var. Bir de plastik silindir, içi boş.. Asıl marifet onda.. Bir diş sarımsağı içine atıyorsunuz.. Elinizle bastırıp masada yuvarlıyorsunuz.. Kabuğunu soyuyor.. El sarımsağa değmeden.. Şıp diye.. Sarımsak ayıklamanın en kolay yolu.. Başkan bir yurt dışı gezide görmüş. Dönmüş gelmiş yerlisi yaptırmış..
"Amaaan" dedi Kazım.. "Ismarlasan olmaz.."
Kazım sarımsağı ağzına koymaz.. Koymaz da, birkaç gün önce anlattılar.. Adamın beş damarı tıkalıymış, ama ameliyatı kaldırması da şüpheliymiş.. Bir kocakarı ilacı uygulamışlar..
İki litre limon suyuna, tahta havanda dövülmüş 40 diş sarımsağı karıştıracaksınız. Kavanozu hergün biraz çalkalayarak 40 gün bekleteceksiniz. 40 günün sonunda hergün bir minik fincan içeceksiniz.. Adamın kapalı damarı kalmamış. Kazım da var, kapalı birkaç damar.. İki bypass oldu zaten.. "Bunu deneyeceğim" derken, önüne kondu, hem sarımsak, hem de tahta havan.. Sevinci ona..
Taşköprü Kastamonu ilçesi.. 19 yıldır Sarımsak festivali yapıyor..
"Sarımsak 40 derde devadır derler. Bizimki 70 derde deva diyor" Hasan Başkan.. Neden?.. Çünkü Taşköprü sarımsağında doğal selenyum varmış, dünyada tek.. Selenyum kanserin de belası müthiş bir sağlık maddesi.. Bu yüzden Taşköprülüler Dr. Sarımsak diyorlar, kendilerininkine.. Farkı göstermek için..
Masada Dr. Hasan İnsel de var. Anti Aging/ Geriye Yaşlanma'yı ülkemize getiren doktor. Avrupa Anti Aging Derneği Yönetim Kuruluna seçilmiş. Kendisini de nasıl gençleştirmiş, tanıyamazsınız.. Müthiş bir klinik yönetiyor şimdi.. "Selenyumlu sarımsak" lafını duyar duymaz, girdi hemen adaşının lafına.. Karşılıklı kartlar teati edildi anında..
Başkan Hasan, en faydalı sarımsağın çiğden yenen olduğunu anlattı.. Peki nasıl yenecek?..
Bir diş sarımsağı aldı, plastik silindirde ovup soydu. Bir bıçakla üçe kesti.. "Aynen böyle yapıp biraz bekleteceksiniz.. Ondan sonra yiyeceksiniz. Hem yemesi kolaylaşır, hem de kokusu yüzde 50 azalır" dedi..