Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Mu kıtası mı?..

AKTÜEL harika bir gazetecilik yapmış.. "Türklerin anayurdu kayıp Mu kıtası mı" diye..
Dünyanın haberinin olmadığı bir dönemde Atatürk'ün Mu kıtasını nasıl bildiğini ve bu kıtayı araştırmakla bir uzmanı görevlendirdiğini öğrenmek şaşırtıcı. "Atatürk niye Atatürk" sorusuna bir cevap da bu..
Orta Asya ile Amerika arasında bir Mu kıtası var. Deprem ve yanardağlarla geride adacıklar bırakıp batarken, kurtulanlar Asya ve Amerika'ya geçiyorlar.
Teorinin dayanağı mı?.. Orta Asya dilleri ile Güney Amerika'nın ünlü Maya uygarlığının dili arasındaki ortaklıklar..
1986'da Dünya Kupası için Mexico City'ye gittiğimde Chapultepec Hilton'da kalmıştım.. Otelin adı garibime gidince, bir gün müdüre sordum.. "Semtin adı da ondan" dedi.. Merakım daha da arttı. Bir Meksikalı gazeteciye gittim bu defa "Chapultepec ne demek" diye..
"Maya dilindendir" dedi.. "İspanyolca değil.. Maya dilinde Chapultepec, Haydutlar Tepesi anlamına gelir."
Chapultepec, Çapultepek okunuyor.. Çapul Türkçe'de ayni anlamda var.. Tepek de, tepe.. Maltepe, Göztepe gibi, bir Çapultepe var, Maya dilinde..
Asya nire?.. Güney Amerika nire?.. Daha sonra, Maya dilinde Türkçe ile ortak pek çok kelime olduğunu öğrendim.
O zaman bana anlatılanlarla birleştirip yaptığım tahmin, Bering Boğazı donduğu zaman Amerika kıtasına geçen Orta Asyalılar, Amerikan Kızılderililerinin de ataları olup, zamanla daha da güneye inmişler. Kızılderili dillerinde de Türkçe sözcükler var.. Özellikle de Hopilerde..
Bu Orta AsyaAmerika ilişkisi ilginç.. Atatürk araştırmayı başlatmış, ama ölümü ile kalmış.. Yazık da olmuş.. Şimdi bu yığınla vakıf üniversitemizden biri gerisini getirmeli..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA