Amerika'da geçtiğimiz haftaya damgasını vuran gelişme Türkiye ve Suriye arasında esen savaş rüzgârları değil Obama'nın Romney karşısındaki beklenmedik derecedeki kötü performansıydı. Washington günlerdir Obama'nın neden tartışma sırasında bu kadar sönük ve tutuk olduğunu tartışıyor. Kanımca Obama'nın en büyük sorunu sıradan bir politikacı olmayışı. Klasik bir politikacı olsa Obama tartışma boyunca bol bol "enkaz devraldım" edebiyatı yapardı. Oysa Obama geçmişe bakmak yerine kendi yaptıklarını anlatmayı tercih ediyor. Elinde Romney'ye karşı kullanacağı birçok koz olmasına rağmen Obama'nın bu yollara başvurmaması (mesela Romney'nin son çıkan kasetlerdeki ifadelerini tartışma sırasında kullanmaması) Demokratları çok kızdırdı.
Geçen haftaki başarısı sayesinde, haftalardır moral bozukluğu içinde olan Romney şimdi tekrar potaya girmiş durumda. Obama ise cuma günü açıklanan ve 3 yıldır ilk kez yüzde 8'in altına düşen işsizlik rakamı sayesinde biraz olsun moral bulmuş durumda. Neyse ki Obama ve Romney arasında daha iki tartışma daha yaşanacak ve Obama'nın elinde daha iyi bir performans sergilemek için fırsatlar olacak. ABD'de geçtiğimiz çarşamba akşamı toplam 45 milyon tarafından izlenen bu ilk tartışmanın ana teması ekonomik durumdu. Bu nedenle dış politika konusunda soru sorulmadı. Obama ve Romney arasında bir sonraki tartışmanın konusuysa dış politika olacak.
Tahmin edeceğiniz gibi şimdi Obama açısından bu bir sonraki tartışma hayati önem kazandı. Kaderin bir cilvesi bu bir bakıma. Aylardır seçim kampanyasında hemen hemen hiçbir rol oynamayan dış politika şimdi birden Obama'nın siyasi geleceğini belirleyecek öneme kavuştu. Peki, pratikte bu ne anlama geliyor? Kısacası şu: şimdi Obama için geçen hafta Suriye ve Türkiye arasında yaşananlar büyük önem kazanmış durumda. Romney karşısında kendi Suriye politikasını savunacak olan Obama'nın çok daha canlı ve ikna edici olması gerekecek.
Peki Obama Suriye politikasını Amerikan halkına nasıl anlatacak? Bu konu Türkiye açısından da çok önemli. Zira özellikle CHP kanadında Washington'un Suriye politikası konusunda ciddi bir kafa karışıklığı var. Türkiye'de geçirdiğim şu son birkaç gündür bu konuda duyduklarım beni gerçekten çok şaşırtıyor. Her şeyden önce şunu belirtelim: Obama'nın Türkiye'yi savaşa sokmak ve Türkiye'yi taşeron olarak kullanmak gibi bir politikası yok. Tam aksine, Türkiye'nin Suriye ile savaşa girmesi de Washington açısından son derece tehlikeli bir gelişme olacaktır. Obama yönetimi Suriye konusunda kesinlikle Libya örneğinde olduğu gibi bir savaş istemiyor. Türkiye gibi NATO üyesi bir müttefikinin Suriye ile savaşa girmesi, ister istemez ABD'yi de bu savaşın içine çekecektir. Bu nedenle Washington Suriye konusunda diplomatik çözüm arayışlarında halen son derece ısrarlı. Bırakın kendisi savaşa girmeyi, Suriye'deki direnişe silah yardımı yapmaya bile yanaşmayan bir süper güç var karşımızda. Romney ise Obama'yı pasif kalmakla ve doğru dürüst liderlik yapmamakla suçluyor. Obama'nın şansı Amerikan halkının yeni bir savaş ve yeni harcamalar görmek istemeyişi. Umarım Obama bu bir sonraki tartışmada politikasını daha başarılı bir şekilde anlatır ve halkı arkasına alır.