Galatasaray'ın başına 9 haftalığına geçen Riekerink için Hollanda'da "Sistem adamı" deniyor.. Riekerink'in alt yazısında da "Sneijder, Nigel De Jong, Maarten Stekelenburg, Rafael Van der Vaart" gibi oyuncuları yetiştirdiği anlatılıyor.. "Önce bireysel gelişim, sonra sistem" diyen bir hocanın boş olduğunu söylemek Riekerink için yanlış ve haksızlık olur.. Hollandalı hoca ilk günden beri Galatasaray'ı Hollanda futbolunun kartviziti "Total futbol" anlayışıyla oynatmaya çalışıyor. İstemekle yapmak arasında ciddi fark vardır. Galatasaraylı oyuncuların yaş kategorisi ve mevcut fizik yapısı "Total futbol" oynamaya müsait değil. Yani; Galatasaray oyunun boyunu uzatarak oynayamaz.. Eskişehir ve Antalya maçlarında alınan ağır yenilgiler maalesef "İyi oyun" adına Riekering'in Galatasaray'ın geniş alanda oynamasını istemesinin ürünüdür.. Hem gücün olmayacak hem de oyunun boyutunu büyüterek "Total futbol" oynayacaksın. Riekerink'in bu anlayışı ve ısrarı halk dilinde, "Hızlı yaşa, genç öl. Cesedin yakışıklı olsun" anlayışına benziyor.
Galatasaray'ın fizik gücü yok.. Hücuma çok adamla gittiklerinde dönemiyorlar. Savunmada çok adamla olduklarında hücuma çabuk ve hızlı gidemiyorlar. Galatasaray geçen sezon Hamza Hoca ile şampiyon olurken son 7 haftada önce savunma güvenliğini ön plana çıkarmıştı. Kompakt oyun, rakiplere geniş alan bırakmaz, oyuncular da güç olarak fazla yıpranmaz.
Puan cetvelinde, Kasımpaşa hariç Galatasaray'ın üstünde yer alan Konyaspor, Başakşehir, Osmanlıspor, Akhisarspor'un başarılarının sırrı "Kompakt oyun" anlayışını mükemmel uygulamalarıdır.. İspanya'da bu oyun anlayışını yıllardır en iyi Simeone'nin takımı Atletico Madrid uyguluyor. Üstelik Galatasaraylı oyuncular bu sezon Atletico Madrid ile oynadıkları ve kaybettikleri iki maçta da kompakt oyunun ne kadar önemli ve etkili olduğunu gördüler. Kompakt oyun hafızası zaten Galatasaray'da var.
Hatırlatayım; Milli Takım'ın Paris biletini almasında Hollanda, Çek ve İzlanda maçlarında oynanan "Kompakt oyun" anlayışının olduğunu en iyi kaptan Selçuk İnan bilir..