Türkiye Finans Teknolojileri (Fintek) konusunda başarılı girişimler çıkarıyor. Ancak sahip olduğu insan kaynağı ve sektördeki bilgi birikimi daha fazlasını çıkarmaya yeterli. Sermaye şirketlerine veya projelere finansman sağlayan girişim sermayesi fonlarına Hazine Müsteşarlığı'nın bütçesinden kaynak aktarılmasına ilişkin usül ve esasları belirleyen Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Hazine Müsteşarlığı tarafından 31 Aralık 2023 tarihine kadar girişim sermayesi fonlarına taahhüt edilecek toplam kaynak tutarı 2 milyar liraya kadar çıkabilecek. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bir süre önce girişimcilere verdikleri desteklere yenilerini eklediklerini ifade ederek, girişim sermayesi fonlarını destekleyen "Fonların Fonu" sistemini hayata geçirdiklerini açıklamıştı.
FONLARIN FONU BAŞLADI
Türkiye'deki girişimcilik ve fintek ekosistemi için son derece önemli olan bu gelişmeyi değerlendiren Ödeme ve Elektronik Para Derneği Başkanı Burhan Eliaçık, "Bu karar, fintekler için milat niteliği taşıyor. Global pazardaki rekabette güçlü bir biçimde kendimizi göstermemize zemin hazırlayacak ve 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan şirketlere ulaşmamızı sağlayacak en önemli adımlardan biri" diye konuştu.
LİG ATLATACAK SİSTEM
Finteklere lig atlatacak 'Fonların Fonu' döneminin başladığının altını çizen Eliaçık, şöyle konuştu: "İstanbul Fintek Merkezi Eylem Planı raporumuzda önerdiğimiz 'Fonların Fonu' sisteminin hayata geçirilmesi çok sevindirici. Dünyadaki birçok başarılı örnekle birebir örtüşen bu adım, Türkiye'de faaliyet gösteren finteklere lig atlatacak. Atılan bu adımlarla birlikte 2 milyar liralık yatırım desteğinden ciddi miktarda pay alacağımızı düşünüyoruz."
FİNTEK NEDİR?
Fintek, 'finansal teknoloji' kelimelerinin kısaltmalarından oluşur. Finans hizmetlerini teknoloji ile birleştirerek mobil ödeme, para transferleri, gelir gider takibi, kredi ve kitlesel fonlama gibi alanlarda hizmet üretir. Hazırlanan bir rapora göre fintek sektörüne yapılan global yatırım, 2008 yılında 930 milyon dolarken 2015 yılında 12 milyar dolara çıktı. Finans teknolojileri konusunda en hızlı büyüyen bölge ise Avrupa Birliği oldu. Küresel ve yerel düzenlemelerle sektörün hızla büyümeye devam edeceği söylenebilir.
HEDEF: "İSTANBUL FİNTEK MERKEZİ"
ÖDED olarak Ekim 2017'de hazırladıkları İstanbul Fintek Merkezi Eylem Planı raporunda "Fonların Fonu" modelini Başbakan Yardımcılığı'na önerdiklerini ifade eden Burhan Eliaçık, sözlerine şöyle devam etti: "Raporda, girişimlerin desteklenmesi için doğru modelin, kamunun girişimciyi değil, girişim sermayesi fonlarını desteklemesi olduğunu vurguladık. Dünyadaki başarılı örneklerin de bize bunu gösterdiğini ifade ettik. Ülkemizde mevcut kamu destekli yatırım prosedürlerinin uzun ve zorlu olması, bu nedenle girişimcilerin vakit kaybetmesi nedeniyle mevcut teşvik modellerinin istenen sonucu vermediğini; en sağlıklı çözümün 'Fonların Fonu' modeli olduğunu vurguladık. Kamunun bu fonlara kaynak aktarmasını önerdik. Önerimizin karşılık bulduğunu sevinerek görüyoruz. Ayrıca iyileşen yatırım ortamını gören global şirketlerin de fintek ekosistemine yatırım yaptığını görmeyi bekliyoruz. Bu süreçte sektör temsilcilerini dinleyerek önerilerini alan Hazine Müsteşarlığına da ayrıca teşekkür ederiz."