Akıllı telefonlar sosyal projeler için geliştirilen uygulamalarla engelli insanların umudu haline geliyor. Uygulamalar sayesinde gönüllüler görme engellilere göz oluyor. Görme engelliler sabit telefon veya uygulamalarla görme engelliler için sesli kitaplara dönüşüyor. Sinemalardan günlük haberlere, sesli kütüphaneden AVM'lerde yön bulmaya kadar pek çok uygulama görme engellilerin daha fazla hayata katılmalarını sağlıyor. Yine otizmli çocuklara becelerilerini geliştiren ve ailelere çocuklarındaki gelişimi izleme şansı sunan uygulamalar da eğitim şansı olmayan binlerce çocuğa umut oluyor. Yaşadığı ülkeden zorunlu göç etmek zorunda olan sığımacılar için çevirmene dönüşen uygulamalar 120 bin kullanıcıya ulaştı. Operatörler indirimli tarifelerin dışında engelliler için geliştirilen uygulamalara da destek oluyor.
SESLİ KİTAPLARLA EĞİTİM
Young Guru Academy (YGA) ve Turkcell işbirliğinde hayata geçen Hayal Ortağım servisi ile görme engelli aboneler, Milli Kütüphane'nin binlerce kitaplık arşivine Anadolu Ajansı'nın sağlamış olduğu güncel haberlere, köşe yazılarının güncel yazılarına, sesli eğitimlere, bilgi servislerine ücretsiz ulaşabiliyor. Turkcell'in YGA yaptığı "Hayal Ortağım" uygulamasıyla mağazayı bulma ve sinemada görme engelliye akıllı telefonlarla asistanlık yapıyor. Türk Telekom'un Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiği "sesli kitaplar" projesi sabit telefonlarla yola çıktı. Sonrasında pek çok uygulama için katalog niteliğinde benzersiz bir projeye dönüştü. Vodafone Türkiye ise işaret dili konusunda işitme engellilere destek olan uygulamasıyla engelleri ortadan kaldırıyor.
OTİZMLİ ÇOCUKLARA EĞİTİM
Dünyada giderek artan otizmli çocukların önemli bir bölümü eğitim alamıyor. Otsimo eğitim alma imkanı olmayan çocukların gelişimine destek olacak eğitimlerden oluşan ücretsiz uygulama. Uygulama otizmli çocukların oldukça yüksek fiyata mal olan eğitimleri bu sayede mobil cihazlara taşınıyor. Yüzbinlerce otizmli çocuğa umut olan uygulama girişimci ekosisteminin örnek projesi.
120 bin sığınmacıya tercüman desteği
Ülkesinden zorunlu göçle Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacıların önündeki en büyük engel Türkçe bilmemek. Bu yüzden pek çok konuda bilgi sahibi değil. Turkcell tarafından geliştirilen Merhaba Umut uygulaması 120 bin sığınmacı tarafından cep telefonlarına indirilmiş durumda. Ayda 1 milyon çevirinin yapıldığı uygulama evinden yurdundan olan sığınmacıya müthiş bir destek oluyor.
Oyun görme becerisini artırıyor
Günışığı oyun uygulaması; az görenlerin işlevsel olarak görme becerilerini artırmalarına ve el-göz koordinasyonlarını geliştirmelerine katkı sağlamak üzere tasarlandı. Uygulama, şekiller, rakamlar ve harflerin olduğu 3 ayrı bölüm ve 20 ayrı seviyeden oluşuyor. Oyunlar, mobil, Web ve Windows platformları üzerinde çalışıyor.
Gönüllü göz olmaya hazırlanın
Yurtdışında geliştirilen sosyal yazılımlardan biri "Be my eyes" görme engelli ve gönüllülerin sisteme kayıt olduğu uygulama. Sisteme üye olan görme engelli kişi marketten alışveriş yaparken aldığı sütün kullanım tarihinin dolup dolmadığını akıllı telefonun kamerasını kullanarak bir gönüllüden öğrenebiliyor.