TOBB Startup Istanbul etkinliği kötü beklentileri altüst ederek 63 ülkeden 1000 girişimciyi bir araya getirdi. Startup Istanbul küresel dijital girişimci eko sisteminin yüzünün İstanbul'a dönmesini sağladı. Karamsarlığa yer bırakmayan etkinlik boyunca onlarca farklı dijital girişimci kendisini tanıtma fırsatı yakaladı. Türkiye'nin önde gelen hızlandırıcı programı ve erken aşama yatırımcısı Etohum ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) düzenlediği TOBB Startup İstanbul Konferansı kapsamında yapılan Startup İstanbul Challenge yarışmasının en başarılı girişimleri belirlendi. Yarışmada birinciliği yabancı internet sitelerinden online alışveriş deneyimini kolaylaştıran çözümüyle Ürdünlü Cash Basha girişimi kazandı. Her gün daha büyük tehdit haline gelen siber güvenlik konusunda Türkiye'den katılan Innovera Labs ikinciliği elde etti. Üçünlüğü ise Yunanistan'dan katılan Pobuca ise kullanıcılara, iş bağlantılarına masaüstü veya akıllı telefonlarından erişmelerine ve bu bağlantıları iş arkadaşları ile paylaşmalarına imkân tanıyor.
GİRİŞİMCİLER GÜVEN DUYUYOR
Girişimci eko sisteminde önemli bir deneyime sahip hızlandırıcı ve erken aşama yatırımcısı ETohum'un kurucusu Burak Büyükdemir Startup Istanbul'un gördüğü büyük ilginin herkesi çok mutlu ettiğini ve girişimcilerin geleceğe umutla bakmasını sağladığını belirtti. Etkinlik boyunca girişimci ile yatırımcılar arasında mekik dokuyan Büyükdemir girişimci kişi ve takımın yaptığı işe olan bağlılığı, inancı ve azminin yatırımcı tercihinde bir numaralı öneme sahip olduğunun altını çiziyor. Etkinliğin ortağı TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, kendisini heyecanladıran bu platformun Türk halkına umut verdiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, 63 ülkeden katılan yüzlerce girişimcinin karamsarlığa yer olmadığını bir kez daha gösterdiğini söyledi. Girişimcilerin gösterdiği ilgiyi görebilmek için finale kalan 15 projeye yakından bakmak yeterli oluyor. Malezya'dan online zekat projesiyle katılan girişimciden, Polonya'dan katılan online kurye servisine kadar farklı girişimciler katıldı.
135 ülkeden 25 bin başvuru
Her türlü karamsar senaryoların aksine büyük bir heyacanla Startup Istanbul'a katılmak için 135 ülkeden 25 bin girişimci başvurdu.25 bin başvuru tek tek değerlendirildikten sonra, ön elemeyi geçen 4 bin 85 girişimin 2 bin 139'uyla online görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşmeler sonucunda kısa listeye kalan 428 girişimin 100'ü ise Startup İstanbul'a katılmaya hak kazandı. Pek çok farklı alanda geleceğin teknolojilerini yaratma hedefiyle yola çıkan bu 100 girişimci, iki günlük eğitim ve aşamalı elemeler sonunda dünya devlerinin dikkatini çekebilmek ve finalde yer alabilmek için ter döktü. Sonuçta 1000 girişimci 4 gün boyunca İstanbul'da yeni bir yatırımcıyla buluşmanın heyecanını yaşamış oldu.
Yatırımcı ne arıyor?
ABD'li melek yatırımcı 500 Startups Istanbul Ortağı Rina Onur girişimcilere 3 önemli tüyo veriyor: "Biz buna İngilizce 3T diyoruz. Traction, Team, Target Market. Önce iyi bir takım olmalı. Hedeflediği pazarla strateji uyumlu olması diğer önemli konu. Tüm bunların yanında kullanıcılar için heyecan verici çekim merkezi olmalı diye değerlendiriyoruz." Rina Onur şu anda küresel pazarda dikkat çeken 3 girişimi şöyle sıralıyor: "Takım Mesajlaşma uygulaması Slack, kullanıcılara genetik geçmişleri konusunda hizmet veren 23andme ve büyük veri analizi yapan Ayasdi dikkatimizi çeken girişimler"
Online terziler emrinizde
Endozya'dan iki kadın girişimci terzilerin yetenekleri ile kumaş satan mağazaların ortak çalışmasını sağlayan online servis Kostoom ile finale kaldı. Geleneksel yöntemlerle evlerde çalışan terziler kişiye özel servisler için müşterilerin seçtiği kumaşlarla çalışıyor. Müşteri memnuniyeti ve terzilerin iş kalitesi takip edilerek müşteriye ulaştırılıyor. Şirketin CEO'su Putry Yuli şirketin yüzlerce terziyi ülkenin farklı yerlerine iş yapar hale getirdiğini söylüyor.
İnternette herkes kurye
Polonyalı online kurye servisi PickPack'in CEO'su Filip Kot, NewYork'tan bir paketi Varşova'ya göndermek isterken ortaya çıkan fikri girişime dönüştürüyor. Avrupa'da yaşayan Polonyalı nüfusu hedefleyen online kurye servisi, yasal sınırlar içindeki bir paketi seyahat eden biriyle gönderme fikrinden oluşuyor. Sıklıkla İngiltere'ye seyahat edenlerin yolculuklarının maliyetini kurye olarak düşürmesi fikrine dayanıyor. 15 finalist arasına giren Filip, fikrin Avrupa'da yaşayan Türkler içinde uygulamaya konulabileceğini söylüyor.
Sosyal yardım için bir adım
Kendi başına gelen süreci sosyal girişim projesine dönüştüren Başak Süer de Givin projesiyle sosyal yardımlara köprü olmayı hedefliyor. Eğer sizin de uzun süredir kullanmadığınız ya da aldıktan sonra pek kullanamadığınız cihazların satılıp sosyal yardımlara dönüştürülmesine aracı oluyor. Givin'a üye sosyal kurumların alınan yardımı nasıl kullandığını görerek yardımın şeffaf bir şekilde ihtiyacı olan kişiye ulaştığını görüyorsunuz.
Boş ofislerin kapısı girişimciye açılsın
İstanbul'da ve Türkiye'de pek çok ofis binası boş ve değerlendirilmeden duruyor. Türkiye kısıtlı imkanlarla ürettiği ofislerin doluluk oranını artırmak zorunda. Bu konuda güzel örnekler artmaya başladı. ABD'de ve Avrupa'da belediyelerin kullandığı yöntemi ofis yönetimi konusunda uzman şirketler yürütüyor. Boş bekleyen ofisler uygun fiyatla girişimciye kazandıran çözümler bulunuyor. Sadece üniversiteler değil, girişimciler için yeni ofisler üretme fikrini destekleyen yeni fikirlere belediyelerin de destek olması gerekiyor. Ofis yönetimi ve kiralama konusunda tecrübeli Workinton, kurulduğu gündem bu yana girişimciler ve serbest çalışanlara iyi bir çalışma alanı sağlamakla birlikte kişi ve kurumların karşılıklı işbirliği yapmasına da olanak tanıyor.
Trafik sorunu aşılabilir
Workinton'da girişimciliği özendirmek için yapılan son buluşmalardan biri de Türk Telekom'un yürüttüğü PİLOT girişim hızlandırma programının girişimcileriyle oldu. Sadece girişimciler için değil, şirketlerin trafik sorunuyla baş etmek için farklı ofis kullanımlarını desteklemeleri kaçınılmaz. Bazı kurumların güvenlik sorunu olan kafeleri tercih etmek yerine iyi yönetilen ofislere kapısını açması mantıklı bir seçenek olarak öne çıkıyor.