Türkiye 1 Nisan'da 4.5G'ye geçmeye hazırlanırken, Türk Telekom fiber konusunda önemli bir adım attı. Dünyanın en önemli ve yüksek kapasiteli denizaltı veri hatlarından birini inşa eden SEAME- WE-5 konsorsiyumuna üye ilk ve tek Türk şirketi olan Türk Telekom, bu kapsamda uluslararası denizaltı fiber kablolama sistemine Marmaris istasyonunu ekledi. Deniz altında kablo döşemek üzere özel olarak tasarlanan Teliri isimli gemi ile Marmaris Limanı'nda gerçekleştirilen fiber ağ kablolama çalışması sonucunda; Asya'dan Avrupa'ya, 20 bin kilometreden uzun bir mesafeye uzanan sistem Türkiye'ye bağlanmış oldu. Singapur'dan Bangladeş'e, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Mısır'a toplam 17 ülkeyi denizaltı fiber hattı ile birbirine bağlayan sistem, Kasım 2016'da hizmete girecek.
GECİKME AZALACAK
Türk Telekom Kurumsal İş Birimi CEO'su Mehmet Ali Akarca, "Bu proje, Avrupa-Asya hattında kurulan ilk fiber denizaltı bağlantısı olmasının yanı sıra en kaliteli ses ve veri trafiğinde en az gecikme oranıyla da oldukça üst düzey bir teknolojiye sahip. Bu sistemle, Türkiye'nin dünya ile dijital iletişimi güçlenecek, hızla artan veri ihtiyacını en yüksek seviyeden karşılayabilecek altyapı inşa edilmiş olacak. Ayrıca, güçlü karasal fiber şebekemize bir de denizaltı hattını eklemiş olacağız." Akarca, gelecekte mobil cihaz sayısının şu anda kullandığımızdan 75 kat daha fazla olacak. Veri kullanımı da bin kat artacak. Dolayısıyla sadece karadan değil, denizaltından da yurdu fiberle sararak bu talebi karşılamak mümkün olacak" dedi.
BÖLGESEL VERİ ÜSSÜ
Marmaris istasyonunun Türkiye'nin bölgede bir telekomünikasyon köprüsü olarak konumunu güçlendirme stratejisinin parçası olduğunu belirten Türk Telekom International CEO'su Cengiz Öztelcan "Hedefimiz, Türk Telekom'un vizyonuna hizmet ederek ülkemizi bölgenin veri üssü yapmak. Eylül 2014'te başlayan ve 2016 yılı sonunda hizmete girecek olan SEA-ME-WE-5 konsorsiyumundaki varlığımız ve sorumluluklarımız da bu hedefin bir parçası. Bu proje tamamlandığında Türk Telekom, Avrupa'daki fiber altyapısına ek olarak Afrika ve Asya'ya da uzanarak Türkiye'yi köprü haline getirecek" dedi.
POLİTİK RİSKLERE KARŞI ALTERNATİF
Ülkeler arası çatışma riskleri olsa bile veri hatlarının kesilme riski olmadığını söyleyen Akarca, "Yaptığımız anlaşmalarla alternatif rotalar yaratıp, doğal afetler ve kazalar sonucu oluşacak kopmalara karşı önlem alıyoruz. Türkiye'nin çıkış bant genişliği 3 terabite çıktı. Artık politik riskler oluştuğunda veri akışı için alternatiflerimiz var" dedi.
400 KM'LİK KABLO GEMİDE TAŞINIYOR
Catania bandıralı Teliri kablo gemisi Akdeniz'de görev yapıyor. Marmaris'ten Akdeniz'deki veri hattının omurgasına fiber kablo taşıyan gemi deniz tabanına göre 400 km uzunluğunda kabloyu taşıyor. Kablo arızalarının da onarıldığı gemi önceden hazırlanan su altı haritası planına göre kabloları zemine yerleştiriyor.