Telekom operatörleri 1 Nisan'da geçeceğimiz 4.5G için özel kampanyalara başladı. Peki bu süreç sancısız mı olacak? Belli bir süre geçiş dönemi yaşayacağımız için bir miktar sancılara hazırlıklı olmak gerekiyor. Önce herkesin aklına "ekstra ücret ödeyecek miyim" sorusu geliyor. Ekstra ücret ödemeyeceksiniz. Sadece telefonunuza özellikle internet servisleri için fazladan frekanslar eklenmiş olacak. 4.5G hizmeti için ekstra bir ücret alınmayacak. Kullanacağınız internet tarifesi kadar ödeme yapacaksınız. Ancak 4.5G ile birlikte megabayt başına ödediğimiz ücret düşecek. Ancak daha fazla işi internet üzerinden yapma alışkanlığı kazanacağımız için aylık internet tüketimimiz katlanarak artacak.
SIM KART VE TELEFON
SIM kartınızın ve kullandığınız akıllı telefonun 4.5G uyumlu olup olmadığını çağrı merkezinden veya internetten öğrenmek mümkün. Genelde yeni çıkan telefonların önemli bir bölümü zaten 4.5G uyumlu. Telefon ve SIM kart uyumluysa servisi rahatlıkla kullanıyorsunuz. Ancak başlangıçta erişim belli yerlerde yoğunlaşacak. Operatörler yatırıma devam ettikçe 4.5G kapsama alanı genişleyecek. Operatörler ihalesi yapılan yeni frekanslardan hizmet sunmaya başlayacak.
GECİKME VE PİL DERDİ
Sahada çalışan mühendislerle konuşunca, ilk birkaç ay yaşanacak sorunları özetliyorlar. Örneğin, telefonla arama yaptığımızda zil sesini biraz daha geç duyabiliriz. 3G şebekesinde ortalama 5 saniye olan bekleme süresi, 8 hatta 10 saniyeyi bulabilir. Şebeke frekanslar arasında dolaşırken oluşan bu gecikme zaman içinde tamamen ortadan kalkacak. 4 farklı frekansta "dans etmeye çalışan" telefonlar çabuk yorulduğu için pilleri daha kısa ömürlü olacak. Sinyal seviyeleri optimize edilene kadar konuşma sırasında kesintiler artacak. İnternet bağlantıları ince ayarlar yapılana kesilebilecek. Ama geçiş süreci bittiğinde mobil internet erişimi rahatlayacak.
SES İNTERNETTEN TAŞINACAK
4.5G ile birlikte ses ve video internet üzerinden (VoLTE - Voice Over LTE) veri paketleri halinde taşınacak. Yani WhatsApp ve Skype üzerinden konuşmada olduğu gibi bir saniyeden daha az sürede bağlantı gerçekleşecek. Ses, 4.5G yani LTE (Long Term Evolution) şebekesi üzerinden taşınacak. Normal 3G şebekesinde çağrıya başlama süresi 5 saniyeyi buluyor. VoLTE'ye geçildiğinde bekleme derdi tamamen ortadan kalkacak. Ancak bu teknolojiden faydalanmak için telefonun da VoLTE destekli olması gerekiyor. Ayrıca operatörlerin birbirleriyle anlaşması da zaman alacağından VoLTE için beklemek gerekecek.
OPERATÖR ARASI SATRANÇ BAŞLIYOR
Operatörler sorunları minimuma indirmek için baz istasyonlarının yerleri, yeni frekanslar, sinyal seviyeleri ve fiber bağlantılar gibi pek çok değişkeni kontrol etmek zorunda kalacak. Kullanıcılar telefonlarıyla her yerden konuşmaya ve internete bağlanmaya devam edecek. Artık her yer internet kapsama alanında olacak. İnternet üzerinden konuşmaya imkân veren Skype ve Whatsapp araması için tuşa bastığınızda arama başlıyorsa 4.5G altyapısından aynı şeyi bekliyoruz.