Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Ulak 4.5G için hazır

NETAŞ, 1.5 milyon satırdan fazla kaynak kodu yazarak yerli baz istasyonu ULAK'a 50'den fazla mühendisle katkı sağlıyor

Kasım ayının başında operatörlere 4.5G için imtiyaz belgeleri dağıtıldı. Operatörlerin saha testlerine başarıyla geçen yerli baz istasyonu ULAK'ta, yüklenici görevini üstlenen Aselsan, baz istasyonu ağ yazılımı ve tasarımında NETAŞ ve Argela'nın katkısıyla yola çıkıyor. Yerli baz istasyonu tarafında yapılan tabanbant (Baseband) yazılımı ve donanımı NETAŞ tarafından hazırlınıyor. Türkiye'de okul gibi elektronik ve haberleşme mühendisleri yetiştiren şirketlerden biri olan NETAŞ'ı ofisinde ziyaret ettik. Bir ara çip tasarımı yapmakla övünen şirket, Notel'de yaşadığı türbülans sonrasında Müjdat Altay liderliğinde yeniden yola çıktı. 800 mühendisle ayağa kalkan şirket, ulusal ağ projesinde etkin şekilde yer alıyor. Netaş'ta Ar-Ge mühendislerinin yüzde 25'i yüksek lisans ve üstü derecelere sahip.

ÖZGÜVENİMİZ ARTTI
4.5G Baz İstasyonu Tabanbant Cihazının geliştirmesinde NETAŞ'ın 50'den fazla mühendisi aktif olarak çalışıyor. Yazılım çalışmaları kapsamında, bu ürüne özel olarak sıfırdan toplam 1.5 milyon satırdan fazla yazılım kaynak kodu yazıldığını ifade eden şirketin CEO'su Müjdat Alpay, şirketin köklerinde yatan özgüveni yeniden kazandıklarını vurguluyor.

GELECEĞİN ALTYAPISINI KURUYORUZ
Temmuz 2016 itibarıyla başlanan operatör testlerin bir bölümü tamamlandığını ifade eden Altay, ULAK projesiyle ilgili şu bilgiyi verdi: "Sahada operatör testlerinin bir bölümünü başarıyla tamamladık. Aynı zamanda yeni özellikler eklendikçe güncellemeler yapıyoruz. Uluslararası kalite ve standartta iş yapıyoruz. İnternet ve iletişim altyapısında geleceğin sistemlerini de tasarlıyoruz."

HEDEF KÜRESEL OYUNCU OLMAK
Türkiye'nin 2023 vizyonunda yer alan entegrasyon projelerinde sorumluluk almak istediklerini belirten Altay, küresel oyuncu olma vizyonundan taviz vermeyeceklerini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "ULAK projesiyle, siber güvenlik gibi pek çok konuda yerel operasyonlar yapıyoruz. Probilin satın alınmasından sonra entegrasyon yeteneklerimiz arttı. Ancak bizim öncelikli hedeflerimizden biri de Türkiye'deki deneyimi yurtdışına daha fazla taşımak. Nortel geçmişinden gelen küresel işbirliği ve ilişkileri korumaya devam ediyoruz."

İHRACAT GELİRİ HIZLA ARTIYOR
Altay, "Biz dünyadaki rakiplerimizden daha etkin bir altyapı tasarlıyoruz. 4.5G sistem mimarisinin önemli özelliklerinden biri mimarisinin uçtan uca tamamen internet protokolü (IP) tabanlı olması. Yerli olmanın arkasına saklanmadan rakiplerimizden daha iyi olmak için çabalıyoruz" diye konuştu. İhracatlarındaki artışa dikkat çeken Altay, sözlerine şöyle devam etti: "
30 Eylül 2015 tarihi itibarıyla ihracat rakamını bir önceki yılın aynı dönemine göre 85 milyondan 116 milyon TL'ye çıkardık. 2015 yılı ilk 9 ayındaki brüt kârı geçen yıla göre yüzde 42 artırarak, 42 milyondan 60 milyon TL'ye yükseltmeyi başardık."

AR-GE'NİN GELECEĞİ PARLAK
Ulusal iletişim ağı ve 4.5G'deki yerlilik oranı sadece iletişim ağını değil, Türkiye'deki Ar-Ge mühendisliğinin geleceğini de etkileyecek. Türkiye'de yaklaşık 30 yıldır üniversite sınavlarında en yüksek puanı alan öğrencilerin büyük bölümü elektronik ve bilgisayar mühendisliğini seçiyor. Bu değerli insan kaynağı uluslararası şirketlerin pazarlama kadrosunda çalışıyor. Bunların çok küçük bölümü Türkiye'de Aselsan, Argela ve Netaş gibi şirketlerde iş yapma şansı buluyor. Türkiye'nin bu sayıyı artırması şart.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA