Akıllı telefonlar üzerinde bulunan GPS antenleri, akıllı harita uygulamaları sayesinde yol gösteriyor. Akıllı telefonlar konum belirlenirken GPS anteni dışında WiFi ve şebeke antenlerini de kullanıyor. Böylece kapalı tünellerden geçerken konum belirlemede hatalar minimuma indiriliyor. Türkiye'de GPS cihazları dışında akıllı telefonlarda en çok kullanılan uygulamaların başında Yandex geliyordu. Şimdi tüm dünyada yaklaşık 50 ülkede harita hizmeti sunan Google, sonunda Türkiye'de hizmeti vermeye başladı. Google Haritalar (Maps) servisi anlık trafik bilgisiyle kullanıcılara rota çizme yeteneği kazandıracak. Google daha önce de Street View servisiyle 360 derece sokak görüntülerini yayınlamaya başlamıştı. Yandex haritalar ve Yandex internet tarayıcısının Türkiye'de elde ettiği başarının sonunda Google'ı harekete geçmeye zorladığını söylemek mümkün. Yandex'in harita servisinde sağladığı başarı, uzun süredir ayak sürüyen Google Maps (Google Haritalar) uygulamasını Türkiye'de harekete geçirdi.
GOOGLE İLK ADIMI ATTI
12 Kasım gecesi hizmete açılan Google Harita servisi uzun bir süredir test amaçlı kullanılıyordu. Şimdi beta aşamasında olsa da Google Haritalar servisi kullanıma açıldı. Böylece Google Harita servisleri Türkiye'de bütüncül olarak kullanılacak. Android ve iOS tabanlı telefon ve tabletlerde bu uygulamayı güncellemek veya indirmek yeterli olacak. Yandex ve Google şu anda anlık trafik bilgilerine göre online harita hizmeti veren iki uygulama. İBB Trafik yoğunluğu görmek için kullanılan diğer bir uygulama. Google, Android telefonların yoğunluğu sebebiyle telefonlara harita uygulamasını indirme sorunu yaşamayacak. Google Maps (Google Haritalar) dünyada akıllı telefonlarda en çok kullanılan uygulamalar arasında ilk sıralarda yer alıyor.
TRAFİK BİLGİSİ FİLO ŞİRKETLERİNDEN
Trafik bilgisi araç takip sistemi kullanan filo şirketlerinden, kullanıcıların mobil cihazlarındaki açık uygulamalardan ulaşılabiliyor. Bunlara ek olarak belediyelerin yoğunluk ölçen kameralar, WiFi erişim noktaları da veri toplanan diğer alternatifler arasında yer alıyor. Kırmızıdan yeşile farklı renklerle ifade edilen trafik yoğunluğuna göre rota hesaplamak mümkün oluyor.
VERİ ÜCRETİ OLMADAN KULLANILABİLİR
Akılı telefonlar navigasyon hizmeti için kullanılırken veri tüketiyor. Yurdışında uluslararası dolaşım ücretleri yüzünden yüksek ücretler ödememek için veri tüketimi devre dışı bırakılabiliyor. Bunun için offline harita uygulamaları kullanılıyor. Yani sadece GPS antenlerini ve uygulamanın kullanılmasıyla adres bulunabiliyor. Trafik bilgisi olmadığı için bu servislerde sadece doğru adresi bulmak hedefleniyor.
UYARILAR BİLEĞİNİZDE
Apple Watch bileğe gönderdiği uyarılarla yön tayin ederken telefonu sürekli cebimizden çıkarmamızı önlüyor. Google Android tabanlı saatler de Google Maps ile birlikte bileğe uyarı göndermeye başlayacak.