Mobil operatörlere hem yeni frekans genişliği hem de yüksek hıza çıkma şansı sağlayan 4.5G ihalesi devletin kasasını doldurduğu gibi vatandaşın da yüzünü güldürecek. 1 Nisan 2016'dan itibaren devreye girecek 4.5G teknolojisiyle mobil operatörlere tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz'den 548 MHz'ye çıkacak. Bu şu anda kullandığımız internet hızının 10 kat artması anlamına geliyor. "Video, müzik ve filmleri yüksek hızda indirmek mümkün olacak. Ancak daha önemlisi tüm bu içerikleri anlık olarak izleme alışkanlığı yaygınlaşacak. Tüm şarkıları telefona indirmek yerine online servislerle kesintisiz izlemek ya da dinlemek daha konforlu olacak. Asıl önemli değişim akıllı telefonla canlı yayın yapmak isteyenler için yeni uygulamalar hızla yaygınlaşacak.
HERKES İSTEDİĞİNİ ALDI
İhaleyi tek kelimeyle özetleyecek olursak, aslında herkes istediğini aldı. 3 operatör de mutfakta ihtiyacı olan frekansı alarak şebekesine yatırım yaptı. Şimdi inşa edecekleri servislerle müşteri memnuniyetini ve dolayısıyla gelirlerini artırmanın peşine düşecekler. Asıl önemli nokta lisansları almak değil, eldeki fiber kablo, baz istasyonu yapısıyla yeni internet servislerini birleştirmek olacak.
SESTEN ÇOK İNTERNET
Operatörleri bundan sonra yoğun bir gündem bekliyor. 4.5 hizmetini öncelikli sunacak baz istasyonları toprak altındaki fiberle birleşecek. Tüm operatörler şimdi harıl harıl büyük şehirler, yazlık yoğunlaşan bölgelerle ilgili planlarını masaya yatırıp fiber kablolarla baz istasyonlarını bir araya bağlayacak. Operatörler, sesten çok internet paketi, bulut ve içerik servisleri sunmaya çalışacak. Tüm operatörlerin tarifelerini internet paketleri şekillendirecek. 4.5G servisinin yaygınlaşmasıyla operatörlerin kısa mesajdan sonra ses gelirleri de düşecek. Buna karşın internet gelirleri de katlanarak artacak. Aslında her operatör hem kurumsal hem de bireysel bulut ve içerik hizmetinden elde ettiği geliri artırmak için yatırım yapacak. Uluslararası şirketlerle işbirliği yapacak. Operatörlerin internet gelirleri katlanarak artarken ses gelirleri düşecek.
İNTERNET TARİFESİ SESİN YERİNİ ALACAK
Nisan 2016'da 4.5G hizmetinin sunulmaya başlamasıyla en radikal değişim internet abone tarifelerinde yaşanacak. Faturalarda ses yerine internet servisleri öne çıkacak. Operatörler ön ödemeli abonelerin sayısını azaltma yoluna giderken, kalan tarifelerde internetin ağırlığı artacak. 4.5G bireyler için daha hızlı internet bağlantısı anlamı taşısa da, kurumlar için nesnelerin interneti anlamına gelecek. Üretimden lojistiğe, eğitimden sağlığa pek çok alanda mobil internet kullanımı artacak. Bireyler de ev ve otomobillerde daha fazla konfor için güvenlik, sağlık ve eğlence hizmeti satın alacak.
NETGSM MAHKEMEYE BAŞVURDU
İhale salonuna gelen ancak teklif vermeyen Netgsm'in, Bölge İdare Mahkemesi'ne 'iptal' başvurusu yaptığı ortaya çıktı. Netgsm Yönetim Kurulu Başkanı Adem Öcal, ihaleye 4'üncü ve 5'inci firmaların katılamadığını bunun da 5 milyar euroyu bulan bir kayıp anlamına geldiğini iddia etti.
YERLİ ÜRÜN ZORUNLULUĞU VAR
Operatörler için gelecek yıl yüzde 30, 2017'de yüzde 40, sonraki yıllarda ise en az yüzde 45 yerli ürün kullanım zorunluluğu var. 2023'te nüfusun yüzde 95'ini kapsaması da ihalenin şartlarından birisi. BTK tarafından ilk olarak 26 Mayıs'ta yapılacağı duyurulan ihale daha sonra 26 Ağustos'a ertelenmişti.
İNTERNET UCUZLAR
* İhale bedeli peşin veya ilki peşin kalanı 6'şar aylık dönemlerde 4 eşit taksitte yatırılabilecek.
* Yetkilendirme süresi, 30 Nisan 2029'a kadar devam edecek.
* İnternetin hızlanmasıyla müzik, video ve canlı yayın uygulamaları artacak.
* Hatta internet birim fiyatlarının kademeli düşmesi bekleniyor.