Türkiye'de mobil internet kullanımı ve kullanıcı sayısı her geçen yıl artıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2015 birinci çeyrek rakamlarına göre 33.9 milyon mobil internet abonesi var. Artan akıllı telefon kullanımına rağmen saldırılara karşı önlem alanların sayısı ise çok düşük. Kullanıcıların önemli bir bölümü tehditlerin farkında olsa da önlem almaktan kaçınıyor. Her 4 kullanıcıdan ancak 1 tanesi tehlikenin farkında. Ancak bu kullanıcıların önemli bölümü tedbir almıyor. Yine popüler sosyal ağlar üzerinden yapılan saldırılardaki artış da dikkat çekiyor. Twitter üzerinden gönderilen direkt mesajlar ve linkler üzerinden kişisel bilgiler ele geçiriliyor. Facebook'ta ilgi çeken ama tehdit yaratan linkler sosyal ağ tuzakları arasında yer alıyor.
SEBEPLERİ BELLİ
Siber saldırıların arkasındaki sebepler bilinse de önlem almak kolay değil. 4 büyük tehdit var: Siber suç kapsamına giren saldırılar, aktivistlerin siber tehditleri, siber casusluk ve siber savaşın etkileri. Her yeni mobil internet kullanıcısı saldırılacak yeni bir kapı anlamını taşıyor. Saldırıların arkasındaki sebeplerin başında siber suçlar geliyor. Kişisel verileri ele geçirerek düzenlenen siber suçların temelinde finansal çıkar sağlama düşüncesi yatıyor. Aktivistlerin siber saldırılarda da büyük bir artış olduğu görülüyor. Genelde şirketlere ve devlet kurumlarına saldıran gruplar siyasi sebeplerle eylemler düzenliyor. Ana akım medyada, kendilerine yer bulamayan marjinal gruplar, internet üzerinden mesajlarını paylaşıyor. Yine ülkeler arasındaki soğuk savaşın yerini siber savaşa terk ettiği bir dönem yaşıyoruz. Her ülke kendini siber savaş koşullarına hazırlıyor. Artık siber casusluk konusunda özel yazılımlar ve bilişim orduları hazırlamak kaçınılmaz bir oldu.
AKILLI DEVLER GELİYOR
Samsung iki yeni dev ekranlı akıllı telefonunu eylül ayını beklemeden duyurdu. 5.7 inç büyüklüğündeki Galaxy Edge+ ve Galaxy Note 5 yeni amiral gemiler olarak karşımıza çıkıyor. Performans olarak neredeyse bilgisayarlarla yarışacak yeni cihazların belleği 4GB, Exynos 7420 çipsetiyle kendi üretiminden vazgeçmiyor. Telefon, arkasında 16, ön yüzünde 5 megapiksel kamerasıyla dikkat çekiyor. Samsung Galaxy S6 edge+ ve Note5 tüm dünya ile aynı anda Türkiye'de 21 Ağustos itibarıyla ön satışa çıkacak. Ayrıca her ikisi de 32 GB ve 64 GB depolama seçenekleriyle kullanıcılarla buluşacak. Telefonlar, siyah, beyaz, altın ve gümüş renklerle raflardaki yerini alacak. Kavisli ekrana sahip S6 Edge ekranı küçük bulanlar için daha da büyütmüş. Note 5 ise diğer serilerde olduğu gibi cam ve metal yoğunluğuyla dikkat çekiyor.
BAŞKAN'IN YAZ ŞARKILARI
ABD Başkanı Barack Obama, sosyal müzik servisi diyebileceğimiz Spotify üzerinden yaz şarkılarını açıkladı. Listede 'caz'ın efsanelerinden popüler isimlere pek çok müzisyen var. Ancak U2 gibi dünya liderlerinin bir adım yanındaki grup yok. Şaşırtıcı! Asıl önemlisi online müzik servislerinin sosyal paylaşımın parçası olması. Artık herkes istediğinde birbirinin favori şarkılarını bilecek. Ancak yoğun politika bu tür paylaşımları etkileyebilir. YouTube üzerinde masum bir şarkının bile altına düşülen yorumları görünce insanın paylaşım ruhu daralıyor. Türkiye'de Türkçe müzik servislerinin sil baştan düzenlendiği yeni bir dünyaya gidiyoruz. Burada en önemli unsur güvenin yok olması. Tüm dünyada müzik servisleri birkaç girişim altında birleşirken Türkiye'de bölünmeye devam ediyor.