Anadolu'da yaygın olarak tercih edilen altın günü benzeri bir uygulamayı 'elbirliği' adını verdiği sistemle 25 yıldır başarı ile sürdüren işadamı Emin Üstün ile bir araya geldik. Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, imece sisteminden yola çıkarak, birçok kişinin ev ve araba hayallerini gerçekleştirdiklerini söylüyor. Bugüne kadar 160 bin teslimat yaptıklarını anlatan Üstün, "Elbirliğini, konuttan diğer sektörlere taşıyarak geliştireceğiz. Elbirliği milli bir kalkınma modeli" diyor.
Eminevim'in başka yatırımları var mı?
Eminevim'in amiral gemisi belli. Bunun dışında Emin Enerji'yle yenilenebilir enerjiye adım attık. 30 megavatlık güneş enerjisi santrali yapıyoruz. Yılbaşına kadar yüzde 90'ı bitecek. Kurtköy'de 560 konut projemizin ön tarafında üç ve beş yıldızlı iki otel inşaatımız devam ediyor. Ramada'yla anlaştık. Orada bir tane daha otel arsamız var, başarılı olabilirsek yeni proje yapacağız. Otellerimiz daha ziyade dünyadaki muhafazakâr işadamlarına hitap edecek.
Nerede?
Afyon, Ankara, Bilecik, Söğüt'te... Emin İnşaat'ta da 4-5 yıldır aktifiz. Fabrika inşaatlarıyla başladık, Kurtköy ve Beylikdüzü'nde iki büyük site yaptık. Onlar bitti. İnşaatta hızlanmak istiyoruz.
Kaç konut yaptınız?
Biri 500, diğeri 300... Daha önce Yakuplu'da bir konut projesini bitirmiştik. Erzurum'da bir AVM arsamız var, orada işyeri ve 100 konut yapıyoruz. Darıca'da da konut projemizin inşaatına başlayacağız. Yalova'da kat karşılığı aldığımız arsanın ruhsatı alındı, yakın zamanda inşaat başlar. Afyon Termal projemiz var. Arsasını aldık, projesini yaptık.
Bütün projelerin inşaatına bugün başlasanız kaç konuttan bahsediyoruz?
Başlangıçta 2 bin konut, tecrübemizi artırdıkça ve piyasadaki şartlara uygun olarak geliştireceğiz.
Ne kadarlık yatırım yapıyorsunuz?
1 milyar lirayı geçer. 250 milyon lira sadece Erzurum. Silivri'de 600 konutluk arsamız var, onun da satışlarına başladık. Daha çok ekonomik imkânı kısıtlı olanlar için konut yapmaya çalışıyoruz.
2018 yatırımınız ne olur?
2 milyar lira.
Kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz?
100 şubemizde bin kişinin üzerinde istihdamımız var.
Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, 25 yıldır girişimcilik yapıyor.
Bir de tarımda proje ve yatırımlarınız var...
Adapazarı'nda bin hayvanlık ahır denemesi yaptık, orada başarılı olduk, yakın zamanda piyasaya sunacağız. Model olarak belli yerlerde hayvancılığı uygulamak istiyoruz. Elbirliği şekliyle çok ufak üreticileri bir araya getireceğiz, onların tarlalarını kiralayacağız. Hem onlar ufak hayvancılık yapmaktan kurtulacak, hem de yeni bir alan açacağız. Konya Zengen bölgesinde 5 bin dönüm elma bahçesi için bir yer aldık. Bunun bin dönümüne 370 bin ağaç dikildi. Elma işinde başarılı olabilirsek o bölgelerde ucuz araziler alarak, onları işleyeceğiz. Zengen bir çöl ortamı, elektrik ve su yok. Elektrik üretimi için 800 kilovatlık santral kurduk. Kuyu açtık, su çıkarıyoruz. Bunu tek başına insanlar yapamaz ama böyle işbirliğiyle yapıldığında boş duran araziler çalışıyor.
TÜRKİYE EKONOMİSİ 2018'DE HIZLI GİDECEK
2018'i nasıl görüyorsunuz?
İyi görüyoruz. Türkiye 2018'de hızlı gidecek. Faizler yükselecek, enflasyon olacak ama bunları aşmak zorundayız. Girişimcileri yurtdışında da teşvik etmek lazım. Biz de Almanya, Amerika ve Afrika pazarlarına bakıyoruz.
Araç sistemini nasıl işletiyorsunuz?
İkinci el araba alan müşterilerimize, beş ay sonra 'çıktı araban, gel bunu verelim sana' diyoruz, o da erken bindiği için seviniyor. Amaç yastık altındaki yatırımların piyasaya sunulması.
ELBİRLİĞİ İLE ELMA VE MUZ YETİŞTİRİYOR
Neden elma?
O bölgede araziler ucuzmuş, elma denemişler, biz de onun için yapıyoruz. Anamur'da üç muz bahçesi aldık, orada başarılı olduğumuzu gördük, çevreye yayacağız. Zeytincilik ve zeytinyağı üzerine de iş yapıyoruz. Tarım, elbirliğiyle çözülmesi gereken bir şey. Biz model oluşturmaya çalışıyoruz. Geçmişte bizim uyguladığımız elbirliği gibi modeller halk arasında tuttu. Bugün 100 ahır deyip geçmemek lazım. 100 bin tane büyükbaş yapar. Türkiye'nin ithal ettiği etin 50 bin ton olduğunu düşünürsek, 50 bin ton et yapar. Ufak ufak yapıldığı için onlar da kurtarmıyor. 'Çoban tutacağım, bakım yapamıyorum' deyip hayvanı satıyor. Zaman içinde modeller oluşacak. Belki geçmişte yanlış uygulandığı ve yanlış kanunlar çıktığı için kooperatifçilik başarılı olamamış. Ülkemizin kalkınması lazım, kalkınmak için sermayeye ihtiyaç var. Diyelim ki, adam 100 bin lirayla Eminevim'e yazıldı, 'ben nasıl yatırırım, nasıl yapacağım' dediği zaman, 'gel kardeşim sen şu yatırımı yap, sana yılda 10-12 bin lira kira ödeyelim' dediğimiz zaman mutlu edebilirsek ne güzel. Türkiye'de ihtiyaç üzerine yatırım yapılır.
1000 KİŞİYE İSTİHDAM
Emin Şirketler Grubu'nun Türkiye genelinde 100 şubesi bulunuyor. 100 şubede bin kişinin üzerinde istihdam sağlayan grup, elbirliği sistemiyle vatandaşları ev ve araba sahibi yapıyor.