Yıllar önce dünya lideri Compass Group Plc. ile güçlerini birleştiren ve geçen yıl İSO'nun 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' arasına 122'nci sıradan giren Türk Sofra Grup, sektörde çığır açacak bir çalışmaya imza attı. Türkiye'de günde 1 milyon 100 bin kişiye yemek veren şirket, aracıları devreden çıkararak meyve ve sebzelerini doğrudan çiftçiden almaya başladı. Yılda 26 bin ton sebze ve 10 bin ton meyve alımı yapan Sofra Grup, bu çalışmasıyla çiftçiyi desteklerken sürekli artan gıda fiyatlarına karşı maliyetlerini kontrol altına almayı başardı. Sofra/Compass Group Türkiye CEO'su Nihat Kartal ile Kuzu Grubu'na ait Ataköy Sea Pearl'de bir araya geldik. Kartal ile çiftçi projesinden Türkiye ekonomisine kapsamlı bir sohbet gerçekleştirdik.
İSTEYENE ÖN ÖDEME YAPILIYOR
Sofra Grup'un yıllık gıda tüketimi ne kadar?
Yılda 4 bin ton kırmızı et, 26 bin ton sebze, 20 milyon adet yumurta, 4 bin 500 ton pirinç tüketiyoruz. Türkiye'de bin 200'ün üzerinde üretim noktamız var.
Sebzelerinizi doğrudan çiftçiden alma projesi nasıl gelişti?
Türkiye'nin en büyük toplu yemek firmasıyız. Yıllık 500-600 milyon TL'lik gıda alımı yapıyoruz. Son dönemde gıda fiyatları çok hareketlendi. Fiyatların yükselişinde aracı etkisi arttı. Biz de hem maliyetlerimizi dengelemek hem de çiftçiyi korumak için meyve ve sebzeyi direkt çiftçiden almaya karar verdik.
Proje kapsamında neler yapıyorsunuz?
4 farklı bölgedeki çiftçilerle anlaşma yaparak ürünleri daha tarladayken alma garantisi verdik. İsteyen üreticiye ön ödeme yapıyoruz. Böylece gerekli tohumu ve gübreyi alabiliyorlar. Şimdiye kadar 500 çiftçiyle anlaşma imzaladık. Tohumun tarlaya atılmasından ürünün mutfağa gelişine kadar her aşamada çiftçiye destek oluyoruz. Çiftçi de 'Ürünümü kime satacağım kaça satacağım' endişesinden kurtuluyor.
Çiftçiye yıllık katkınız ne kadar?
Toplam ciromuz 1.4 milyar liraya dayandı. Çiftçiye sebze-meyveden katkımız 100 milyon TL'yi buluyor.
KADINLARI AKADEMİYLE MUTFAĞA SOKUYOR
Kadınlar için de çalışmalarınız var...
Evet, Kağıthane Halk Eğitim Merkezi ve bölge İŞKUR Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirdiğimiz "Kadın Şefler Akademisi" projesiyle, kadınların iş hayatında daha fazla yer almalarını sağlayarak istihdamı artırmayı hedefliyoruz. Akademi, mutfakta çalışmayı arzulayan yeni mezun öğrencilerden ev hanımlarına kadar geniş yelpazede bir kadın kitlesini hedefliyor. 6 ay hem teorik hem de pratik olarak verilen eğitimler sonrasında kursiyerlerin uygun seviyeye gelmesi ve istihdamıyla sonuçlanıyor. Eğitimini başarıyla tamamlayan kadınlara grup bünyesinde farklı projelerde iş imkânı sunuluyor. Firmamızda yöneticilerimizin yüzde 51'ini kadınlar oluşturuyor.
EKİPMANA 60 MİLYON LİRA YATIRIM
Yatırımlarınızdan bahsedebilir misiniz?
Compass, 2011'den itibaren Türkiye'ye 350 milyon dolar civarında yatırım yaptı. Parıltı, Obasan ve Damak olmak üzere üç yiyecek firmasını satın aldı. Küçük ama referansları iyi firmalardı. STFA'nın yüzde 50 hissesini aldı. Bu yıl 50-60 milyon liralık ekipman yatırımı yapıyoruz. Şu anda kurulu fabrikalarımızın dışında beş de üretim tesisimiz var.
Doğuda nerelerde varsınız?
Antep, Adana, Diyarbakır ve Kars'tayız.
TÜRKİYE DÜNYADA İLK 10'DA YER ALIYOR
Compass Group'u anlatır mısınız?
Yüzde 100 İngiliz firması. Halka açık bir şirket. Dünyada 50 ülkede var. Hukukun uygun olmadığı ülkelerden çıktılar. Türkiye sıralamada ilk 10'da yer alıyor. Hem hukuki hem maddi anlamda çok memnunlar. Compass'ın önünde Sofra ismi var. Bu uygulama sadece Türkiye'de yapılıyor. Yönetim olarak bu ismin kalmasını istedik. Çünkü 'sofra' Türk kültürü için çok önemli bir yere sahip. Yabancılar da destek verdiler.
HAL YASASIYLA MEYVE SEBZE UCUZLAYACAK
2017'yi ekonomik açıdan değerlendirir misiniz?
Türkiye'de ciddi yatırımlar var. Şehir hastaneleri çok büyük proje. Hastaneler açıldıkça bizlere de katkı sağlayacak. Türkiye'de insanlar artık çok bilinçli. Her şeyi yasal olan firmalar daha çok tercih ediliyor. Hal yasasında barkotlama sistemiyle malların satılması çalışması devam ediyor. O çıkarsa gıda üretimi daha da güçlenecek. Çünkü malı takip edebileceksiniz. Şimdi çiftçi de aracı da satıcı da para kazanamıyorum diyor. Kimin para kazandığı belli değil. Eğer sistemden takip edip marjları ayarlarsanız halk da meyve-sebzeyi çok daha uygun şartlarda alacak.
8 YILDIR ÇİFT HANELİ BÜYÜYORUZ
2016 yılı nasıl geçti?
Ülkenin içinde bulunduğu zor günlere rağmen biz çift haneli büyümeye devam ediyoruz. Türkiye Avrupa bölümüne bağlı. Bu bölüm içinde 23 ülke bulunuyor. En başarılı da biz seçildik. 23 ülke içinde Türkiye üçüncü büyük konumunda. Birinci İngiltere, ikinci Fransa, üçüncü sırada ise biz yer alıyoruz, dördüncü de Almanya.
2017 için yeni hedefleriniz neler?
Compass Group olarak güçlü bir yılı geride bıraktık. Toplu yemek sektöründe Türkiye'de açık ara lider durumdayız. 81 ildeyiz ve bu bizim en güçlü yanımız. 2017 için de beklentilerimiz pozitif. Son 8 yıldır, global olarak her yıl çift haneli büyüyen bir grubuz. Türkiye'de 5 büyük merkezi üretim tesisi ile bin 200'e yakın mutfağı olan şirketimizin 2017 projeksiyonuna baktığımızda yine çift haneli büyümeyi sürdüreceğini söyleyebiliriz.
YILDA 36 BİN TON MEYVE-SEBZE TÜKETİLİYOR
Sofra Compass'ın mutfağında 1 yılda pişen ürünlerin tonaj bilgileri
4 bin ton tavuk
26 bin ton sebze
10 bin ton meyve
20 milyon adet yumurta
4 bin 500 ton pirinç
4 bin ton bakliyat
3 bin ton makarna
10 bin ton yoğurt
2 bin ton un
3 bin 500 ton şeker
600 ton tuz
4 bin ton kırmızı et
RAKAMLARLA SOFRA
Türkiye çapında 81 şehirde faaliyet gösteriyor.
1.700 müşteriye, 3.000 farklı lokasyonda hizmet veriyor.
22 binden fazla istihdam sağlıyor.
Günlük 1 milyon öğün yemek hizmeti veriyor.
Yıllık 250 milyon öğün yemek hizmeti veriyor.