2017 Şubat ayında üçüncüsü düzenlenecek olan World Tourism Forum (WTF) Global Meeting, dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda sektör yöneticisi, yatırımcı ve siyasi otoriteyi İstanbul'da buluşturacak. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, SABAH, atv ve aHaber ana medya sponsorluğunda, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımı bekleniyor.
150'ye yakın uluslararası konuşmacının katılacağı zirve, 16-18 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Global Meeting 2017'nin çatı konsepti ise "Bariyer olarak sınırlar: Sorunsuz ve güvenli seyahat" olarak belirlendi. Turizm trendlerinin belirlendiği zirve kapsamında bu alandaki konu başlıkları da tartışılacak.
Dünya turizm vizyonunu ülke profesyonelleriyle paylaşmak, Türkiye'nin turizm potansiyelini artırarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak, Türk turizmindeki gelişen ivmenin uluslararası boyutta tanıtılmasını sağlamak amacıyla düzenlenen zirvenin, 'Dünya turizminin Davos'u olarak gündeme damgasını vurması bekleniyor.
75 MİLYON DOLARLIK EKONOMİ
Her yıl büyüyerek ilerleyen World Tourism Forum, bu yıl ülke ekonomisine 75 milyon dolarlık bir ekonomik hacim sağlayacak. Zirveye katılacak firmaların uluslararası marka değeri ise 250 milyar doları aşıyor.
Zirve öncesinde WTF Başkanı Bulut Bağcı ile Kuzu Group'a ait Ataköy Sea Pearl Projesi'nin örnek dairesinde bir araya geldik. Bağcı ile zirvenin detaylarını, katılımcıları, dünyadaki yansımalarını ve turizm sektörünü konuştuk.
World Tourism Forum'a bu yıl katılım talepleri nasıl şekilleniyor?
Katılım talepleri her geçen yıl artıyor. 16-18 Şubat 2017 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde yaklaşık 10 bin kişiyi ağırlayacağız.
Çırağan Sarayı, Four Seasons, Ritz Carlton ve St. Regis otellerini kapattık. O tarihte yaklaşık 5 bin yabancı ziyaretçimiz olacak. 5 bine yakın da Türk ziyaretçimiz olur. 300'e yakın araç kiraladık.
YABANCI BASINDAN 300 KİŞİ GELECEK
Geçen yıl da bu zirveyi organize ettiniz. Dünyadaki yankıları nasıldı?
Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir proje yok. Birçok fuar, organizasyon var. Fakat dünya liderlerinin üst düzey katılım gösterdiği hiçbir organizasyon yok. Bizim farkımız bu oluyor. İstanbul güvenli bir rota, liman. Bu sene aşağı-yukarı 300'e yakın yabancı mensubunu basın bekliyoruz. Yabancı basını ağırlamak ve onları doğru bilgilendirmek adına çok önemli bir organizasyon. Bu sene hem başbakanımız hem de cumhurbaşkanımız katılıyor.
Turizm bakanımız da gelecek. Toplamda 220'ye yakın konuşmacımız var. Bu sene dünya çapında blogger'ları bir araya getirip Cumhurbaşkanımızla fotoğraf çektirmeyi planlıyoruz. Onlardan da bu konuda ciddi talepler geliyor.
Bu yıl fuarda ne gibi farklılıklar olacak?
Bu sene Nielsen araştırma şirketiyle anlaştık. Dünyada olmayan bir şey yapıyoruz. 'Turizm 100' diye bir rapor hazırlıyoruz. Turizmin içinde yer alan havayolu, taşımacılık, otelcilik ve seyahat acentesi kıvrımlarını belirledik. Her kıvrımda dünyada en çok ciro yapan 30 şirketi Nielsen seçecek. Sonra bu şirketleri ilk 100 olarak sıralayacak. Böylece bu yıl dünyada en çok ciro yapan turizm şirketlerini sıralamış olacağız. Bu rapor, önümüzdeki sene de bize 1 yılda neler olduğunu, trendleri ve sektörün nereye gittiğini gösterecek.
EN KÖTÜ YILI ATLATTIK, ÜMİTLİYİZ
Önümüzdeki yaz turizm sektörünü nasıl görüyorsunuz?
Bu konuyla ilgili katılımcılarla görüşüyoruz. Sektör özellikle Almanya pazarı için ciddi bir çaba sarf ediyor. Rusya'da toparlanma bekleniyor ancak 4 milyonlu rakamlara ulaşmamız bu yıl pek mümkün görünmüyor. Bu biraz zaman alacak çünkü insanların psikolojik olarak hazır olması lazım. Rusya'nın yaşadığı ekonomik sıkıntılar da hacmin daralmasında etkili.
Önceden Rusya'dan seyahat eden turist sayısı 40 milyonsa, bu 15-20 milyona kadar geriledi. Seyahat potansiyeli düştüğü için Türkiye'nin aldığı turist sayısı da doğru orantılı olarak azaldı. En büyük sıkıntı Avrupa pazarı.
Peki sizce ne gibi çalışmalar yapılmalı?
Türkiye'nin yurtdışında algısını yöneterek daha iyi bir sonuç alabiliriz. Avrupalı turist seyahat ediyor ama Türkiye'ye gelmiyor. Bu sorun Türkiye'nin güvensiz olduğundan değil, öyle bir algı oluşturuldu, bunu değiştirmek zorundayız. Biz de bunun için bu işin içindeyiz.
Bu organizasyonla da negatif algıyı kırma çalışmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Avrupa pazarı için hem Turizm Bakanlığı hem STK'lar hem de sektör oyuncuları ciddi çalışmalar yapıyor. Ümitsizliğe kapılmamak lazım. En kötü yıl 2016 idi. Bunu atlattıysak gelecek yıllardan ümitliyiz.
Türkiye'ye gelecek turistlerin arasında yeni bir ülke var mı?
Uzakdoğu ülkelerinin Türkiye'ye olan ilgisi arttı. Singapur'dan birkaç turizmci geliyor. Bizim Çin'i keşfetmemiz lazım. Çok büyük bir pazar. Bu pastadan en büyük dilimi Dubai ve Afrika alıyor. Çin'de çok büyük bir potansiyel var.
Sea Pearl'ün örnek dairesinde buluştuğumuz Bulut Bağcı, projeyi çok beğendiğini dile getirdi.
DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLER KATILIYOR
Randi Zuckerberg: Silikon Vadisi'nin en güçlü kadını. Zuckerberg Media'ın kurucusu. Facebook'un kurucu kadrosunda pazarlama müdürü olarak 6 yıl çalıştıktan sonra 2011'de şirketten ayrıldı ve Zuckerberg Media'yı kurdu. Şimdi Birleşmiş Milletler, Conde Nast, Clinton Global Initiative gibi markalara canlı video içeriği üretiyor.
David Miliband: İngiltere eski Dışişleri Bakanı. New York'ta 1933'te Albert Einstein'ın isteği üzerine kurulmuş olan ve dünyaca tanınan, kâr amacı gütmeyen uluslararası yardım ve kurtarma organizasyonu International Rescue Committee'nin (IRC) hem Başkanı hem de Yönetim Kurulu Başkanı.
Jack Straw: 1979'dan beri İngiltere'de İşçi Partisi milletvekili olarak görev yapıyor.
Sırasıyla İçişleri Bakanlığı (1997-2001), Dışişleri Bakanlığı (2001-2006), Parlamento ile İlişkiler Bakanlığı (2006-2007), Adalet Bakanlığı (2007-2010) görevlerinde bulundu.
Arkadiy Voloj: Yandex CEO'su.
Gerard Lawless: Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi Başkanı, Jumeirah Group CEO'su.
Jordi William Carnes: Tourism Barcelona CEO'su.
20 turizm bakanı Tourism 20'de buluşacak
Global Meeting 2017'ye katılan şirketlerin üst düzey yöneticileri de "Tourism CEO Club" kapsamında birbirleriyle tanışıp fikir alışverişi yapma fırsatı bulacak. İş dünyasında yeni işbirliklerinin ve yatırımların sağlanması amacıyla oluşturulan etkinlik, zirveye yeni nesil bir bakış açısı da katacak.
World Tourism Forum Global Meeting, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen 20 turizm bakanını da Tourism20 toplantısında bir araya getirecek.
Yuvarlak masa düzeninde gerçekleştirilecek olan Tourism20 toplantısında sektörün önde gelen liderleri ve karar vericileri, dünya turizminin gelişimiyle ilgili fikirlerini paylaşacak. Arnavutluk, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Almanya, Yunanistan, İtalya, Rusya, Meksika, İngiltere, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Çin, Kazakistan, Tayland, Türkmenistan, Özbekistan, Gana, Nijerya, Tunus'un da aralarında bulunduğu 85 ülkenin turizm bakanı zirveye davet edildi.
"e-Gen Influcers"
Global Meeting kapsamında her geçen gün önemi artan ve influencer olarak adlandırılan sosyal medya fenomenleri de davet edildi. Dünyanın çeşitli bölgelerinden 300'e yakın influencer "e-Gen Influencers" etkinliği kapsamında World Tourism Forum'da bir araya gelecek. "e-Gen Influencers" partisi 16 Şubat'ta Çırağan Palace Kempinski'de düzenlenecek.