Mobilya, kapı aksesuvar ve donanım firması Alman Hafele Grubu, 10 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteriyor. İnşaat sektöründeki rüzgârı arkasına alan Hafele, son yıllarda kalktığı büyüme atağıyla Türkiye'de adeta bir başarı hikâyesi yazıyor. Birçok inşaat firmasının yurtiçi projelerinin yanı sıra yurtdışı yatırımlarında da Hafele Türkiye ile çalışmaya başlaması şirketin konumunu daha da güçlendirdi. "Etrafımızdaki ülkeler bize bağlı. İhracatta bu yıl 11 kat büyüyeceğiz. Terör biterse dünyayı karıştırırız. Bu ülkenin teröre verdiği enerji bize kalsa çok şey yaparız" diyen Hafele Türkiye ve Bölgeler İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun'la konuştuk.
Bölgemizde birçok siyasi ve ekonomik sorun yaşanıyor. Siz mevcut fotoğrafı nasıl görüyorunuz?
Elbette dünyada küresel bir olumsuzluk hakim, bunu inkâr edemeyiz. Komşularda problem var. Sektör oyuncularının pozitif hamlelerle iyi işler yapacağına inanıyorum. Sonuçta iyi bir şey üretiyorsanız satıyorsunuz, ihracat da oluyor. Güzel konut, güzel gömlek, güzel yemek çok satıyor. İşadamı ağlayacağına yaptığı işi güzelleştirmeli, verimini artırmalı. Ben pozitifim.
BÖYLE EVLER BAŞKA YERDE YOK
İhracattaki daralmayla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Müteahhitlikte ilk üçteyiz. Konut ekonominin temel taşı. Etrafımızdaki ülkeler Hafele Türkiye'ye bağlı, bu nedenle çok büyük ihracatçıyız. İhracatımız bu sene 11 kat büyüyecek. Böyle bir ev İran'da, Gürcistan'da yok sonuçta.
Sektördeki büyümeyle neler değişti?
Sektör dönüşüyor, değişiyor. Konut artık eski konut değil, olamaz da. Çünkü son tüketici neyi bilmediğini bilmediği için biz ona cazip seçenekler sunuyoruz. Yaşam deneyimini değiştiriyoruz. Kadın da 'Bu mutfağı istiyorum' diyor. Müteahhitler evlerini buna göre geliştirmek zorunda.
DEĞİŞİMİN MOTORUYUZ
Siz dünyadaki değişimin Türkiye bacağı mısınız?
Hayır değiliz... Çünkü biz değişimin bacağı değil, motoru olmak istiyoruz. Bizim için bu daha zevkli bir şey. Hafele Türkiye'nin geliştirdiği çalışma sistemleri ve uygulamalar diğer ülkelerde kopyalanıyor doğal olarak. Şimdi Gürcistan ve İran'da başlıyoruz aynı şeye. Ama zaten bizim onlara sunduğumuz ürünler dünyada yok. Sonuçta 92 yıllık bir bilgi birikimi ve deneyimden söz ediyoruz.
BÖLGESEL ETKİMİZ GİDEREK ARTIYOR
Hafele Türkiye ve Bölgeler İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, 2016'da şirketin dünyadaki en büyük operasyon liderliğine gireceğini vurguluyor. Hafele Türkiye, halen dünya genelinde faaliyet gösteren 35 şirketi arasında en büyük ikinci konumunda. 3 yıl öncesine kadar büyümede birinci olan Hafele Türkiye, aynı zamanda bölgesel bir etkiye sahip. Gürcistan, Türkmenistan, İran, Irak, Özbekistan ve Kırgızistan, Türkiye'den yönetiliyor. Hafele'nin hayatında yenilikçi iş modellerinin her zaman Türkiye'den çıktığını söyleyen Hilmi Uytun, "Örneğin sektördeki franchise sistemini Hafele Türkiye olarak ilk biz başlattık. Bir diğer yeniliğimiz ise Kal ite Noktaları" diye konuştu.
DİYARBAKIR PARİS OLACAK
İç pazarın lideri Antep mi?
Hayır Kayseri. Ancak, terör biter bitmez Diyarbakır'da atağa kalkarız. O kadar iş bekliyor ki bizi orada. Terörden kurtulursak hayal etmediğimiz yerlere gelebiliriz.
Diyarbakır sizce Doğu'nun Paris'i olur mu?
Kesin olur... İnsanlar çalışkan ve üretiyor. Yapılmış bitmiş projeler var. Kuzey Irak'tan ciddi bir göç var şehre. Bölgedeki sermaye önce Diyarbakır ve Gaziantep'te mülk alıyor. Terör biter bitmez 20-30 kişi inşaat yatırımlarına devam edecek. Dolayısıyla büyük potansiyel harekete geçecek.
BÖLGEYE GÖRE ÇÖZÜM SUNUYORUZ
Yurtdışı projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Rönesans İnşaat'ın Rusya'daki, Kuzu Grup'un da İran'daki tedarikçisiyiz.
O ülkeler sistemlerini bize mi adapte ediyorlar?
Mecburen ediyorlar, ona göre anlaşma imzalanıyor çünkü. O zaman ihracat da artıyor. Dünya değişiyor, biz öncülük ediyoruz. Herkes değişmek istiyor ama yöntemini bilmiyor. Biz değişimi sunuyoruz.
42 ülkenin liderisiniz, Almanya'yı geçtik mi?
Bundan sonra geçeriz. Dünyada olmayan bir şeyi yapıyor olmak çok gurur verici. Konutta inovasyon yapıyoruz. Bölgelere ve kültürlere göre çözümler üretiyoruz.
Uyguladığınız sistemler diğer ülkeler tarafından kopyalanıyor mu?
Birçok ülke dağıtım kanalı ve franchising sistemimizi kendine adapte ediyor. Örneğin biz uygulayıcı bir bayi konsepti geliştirdik. Onun da üstüne sistemi veriyoruz. Tarlabaşı'ndaki bölgenin tarihsel dokusuyla 4'üncü Levent'teki cam binaların içi aynı olabilir mi? Ya da Bebek'teki bir yalıya paslanmaz ürün koyamazsın. Bunun, mimarın üslubunda kişilik bulması lazım.