Dünyanın en prestijli okullarından Harvard Business School'un mezunları Türkiye'yi çok sevdi. Geçen yıl 2013 mezunlarının ziyaret ettiği Türkiye, bu yıl 2003 mezunlarını ağırladı. Yıllık 22 milyon dolarlık cirosu olan Saydam Tekstil'in sahibi Serdar Saydam'ın ev sahipliğinde milyar dolarlık şirketleri yöneten veliahtlar bir hafta boyunca İstanbul ve Kapadokya'yı gezdi. Kişibaşına 30 bin dolara mal olan gezide Harvardlılar, toplam 1 milyon dolarlık harcama yaptılar. Biz de Serdar Saydam'la bu bir haftayı konuştuk.
Bu okulun her dönem mezunları böyle organizasyonlar yapıyor mu?
Mezuniyetimizin 10'uncu yılını iki sene önce New York'ta kutladık. Orada iki yıl sonra Türkiye'de toplanma fikri çıktı ve ben ev sahipliğini üstlendim. Mayıs 2017'de Cape Town'da olacağız.
Türkiye'de ne kadar kaldılar?
Toplam bir hafta kaldılar. İlk iki günü Kapadokya'da geçirdiler, dört gün İstanbul'daydılar. Bazısı devam edip Bodrum ve Efes'e gitti. Birçoğu ilk kez geliyordu. Türkiye'yi çok beğendiler. Gelmiş geçmiş en iyi ev sahibi seçildim.
Nereleri gezdirdiniz?
Kapadokya'da eskiden manastır olan bir otelde kaldılar. Balon turu ve çömlek yaptılar. Pazar günü İstanbul'a geldiler, akşam tekneye çıkarttık. Kapalıçarşı, Topkapı, Mısır Çarşısı ve Yerebatan Sarnıcı'nı gezdiler. Bir akşam da Sortie'ye götürdük. Son akşam Çırağan Galası vardı. Çırağan'da Münip Utandı inanılmaz bir performansla Türk Sanat Müziği söyledi. Jehan Barbur Fransız şansonlarla çıktı, inanılmaz bir caz performansı sergiledi. Benim de iki bestemi söyledi.
1 MİLYON DOLAR HARCADILAR
Bu kadar işadamını Türkiye'de ağırlamak nasıldı?
İstanbul'un zaten kendine ait bir aurası var, ona girip büyülenmemek mümkün değil. Bu etkiyi onlarda da hissettim. Neyin sahibi olursanız olun içinde bulunduğumuz atmosfer zenginlikle satın alınabilecek bir şey değil. Onlar Türkiye'den ayrılırken 'Bir rüyadaydık, uyanmak istemiyoruz' dediler.
Bu seyahatle ülkeye gelen katma değer ne kadardır? Maddi manevi kazançlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hepsi patron olduğu için iyi para bıraktılar. Kişibaşı en az 30 bin dolar. Çok alışveriş yaptılar. 1 haftada en az 1 milyon dolar harcadılar. Dünyanın her yerini gören insanlar bunlar. Türkiye için 'Dünyada yaşanabilecek en güzel yer' dediler.
ORKESTRA ŞEFİNDEN CEO'LUK EĞİTİMİ
Bir günü de toplantı ve eğitime ayırdınız. Bu geleneksel mi?
Evet, buluşmalarda eğitim almak istiyorlar. Türkiye ayağında orkestra şefi Cem Mansur yeni CEO'ların nasıl olması gerektiğini anlattı. Mansur, "Şirketini orkestra şefi gibi yönetmek zorundasın. Yeni şefler ne kadar az hareket ederse o kadar iyidir. Hiçbir şeye karışmayacaksın. İnsanların birbirini dinlemesini, saygı duymasını sağlayacaksın. Yani minimum müdahaleyle maksimum iş" diyor. Sunumda video da gösterdi. Çok etkilendiler.
1 AY EVDEN ÇIKMADAN DERS ÇALIŞTIM
Harvard Business School'a nasıl giriliyor?
Diğer Harvard'dan farkı ne? Diğer Harvard'dan farkı yok, aynı derecede zor bir eleme yapıyorlar. Bu programa girmek için kendi şirketinizin sahibi olmanız, o şirketin belirli bir boyutta ve güçte olması gerekiyor. Bu koşullarla sizi kabul ediyor ya da etmiyorlar. Eğitim üç yıl sürüyor. Üç yıl yaklaşık bir ay orada kalıyorsunuz. Öncesinde ve sonrasında ödevleriniz oluyor, yani hep bir yıl sonraya bir şeyleri hazırlamış ve programlamış olarak gitmeniz gerekiyor. Ben mesela bir ay evden çıkmadan ders çalıştığımı biliyorum. O yüzden kendi işinizin patronu olmanız şart. Orada da 'ben okumam, idare ederim' diyemiyorsunuz.
HER ÜLKEDEN İNSAN
Kaç ülkeden işadamı vardı?
Çok karışık bir grup. İki Amerikalı, bir İngiliz, iki Meksika, Hintli, Avustralya, Güney Afrika, Brezilyalı vardı. Bu yıl eylülde bütün mezunlar Amerika'da okulda bir araya gelecek.