Muvazzafların sayısı neredeyse 200 bin, 100 bin de emekli olduğunu düşünürsek, aileleriyle birlikte yaklaşık bir buçuk milyon kişiyi ilgilendiren devrim gibi bir yasa için kolları sıvadı Meclis. Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya ve AK Partili 40 milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan ve perşembe günü Milli Savunma Komisyonu'nda ele alınıp önümüzdeki hafta içinde Genel Kurul'da kabul edilmesi beklenen kanun teklifiyle uzman çavuşların özlük hakları iyileştiriliyor ve yıllardır bekledikleri kadroyu alabilecekler.
Böylelikle cephede en önde çarpışan uzman çavuşlar, artık resmen Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olarak emekli olabilecekler. 5 maddelik değişiklikteki en önemli konuların başında; emeklilik yaşlarının 55 yaş olarak belirlenmesi ve 40 yaşın üzerindeki uzman çavuşların komando birliklerinde kadrolu olarak görevlendirilebilmeleri geliyor. Bugüne kadar kendilerinin temin ettiği beylik silahları, bundan sonra devlet tarafından temin edilebilecek.
Bu köşe yazısını aşağıdaki linke tıklayarak sesli bir şekilde dinleyebilirsiniz
Uzman çavuşların 45 yaşına kadar çalışabilme imkânları vardı, emeklilik hakkı kazanamadıkları için 45 yaşından sonra sivil memurluk yapıyorlar ve en son girdikleri kadrodan emekli olabiliyorlardı. Bu da; ömürlerini verdikleri TSK mensubu olarak değil, sivil memur olarak emekli olmaları ve emekli maaşlarında da 500 liraya yakın bir azalış demek oluyordu. Bu yasayla birlikte derece ve kıdem intibakı yapılabilecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ana omurgası konumunda olan uzman çavuşlar, hem yurt içi hem sınır ötesindeki terörle mücadelede en önde savaşan ve ya şehit ya gazi olan kahramanlarımız. Vatan savunması söz konusu olduğunda sözleşme, para, kadro hiçbirinin önemi yok elbette. Ancak külfette en önde ama nimette en arkada olan bu kahramanlar hem yaşarken hem de bu dünyadan gittikten sonra geride bıraktıkları aileleri için eşitliği çoktan hak etmişlerdi.
Uzman Çavuşlar Federasyonu Genel Başkanı Ali Tilkici, yıllardır binlerce kahramanın kadro ve özlük hakları talepleri için koşuşturanların başında geliyor. O da çıkan yasadan hayli memnun: "Vatan savunmasının sözleşmesi olmaz elbette. Ama şu anda 50 yaşını geçmiş ve Suriye'de görev yapan uzman çavuşlarımız var. Bundan böyle hem görevdeyken hem de emekliliklerinde haklarını alabilecekler. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz."
Bu konuyu tam 4 yıldır bıkmadan usanmadan gündemde tutan MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter ile konuştum. Genel Kurul'da sayısız kez gündem dışı konuşan, basın toplantıları yaparak gündeme getiren Yönter, şüphesiz çok mutlu ve bakın ne dedi:
"MHP'nin seçim beyannamesinde yer alan ve Genel Başkanımızın talimatıyla yaptığımız çalışmalar nihayet sonuç verdi. Kahramanlarımıza ne versek az ve eksik. İnanıyorum ki önümüzdeki günlerde başka haklar da sağlanacaktır. Uzman çavuşlarımız, bu memleketin gerçek kahramanları ve biz onların toprağa düşünce kahraman, toprağın üstündeyken kadrolu olmalarına izin veremezdik. Bu bir siyasi mesele değildir, tamamen gönül ilişkisidir. Kerpiç evlerde doğan bu kahramanların haklarını savunmak da bizim için şereftir."