Başkan Erdoğan'ın çarşamba günü Külliye'de düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri töreninde yaptığı konuşma, yediden yetmişe hepimizin ortak meselesi çok önemli bir konuya dikkat çekti.
"Son yıllarda giderek yaygınlaşan sosyal medya ve plaza dili ile ne Türkçe'ye ne İngilizce'ye uyan tuhaf bir dil ortaya çıktı" diyen Erdoğan'ın altı çizilmesi zorunlu olan sözlerini paylaşmadan geçemeyeceğim: "Kültürün taşıyıcısı olan dili ihmal ediyoruz. Diline sahip çıkmayan, dilini zenginleştiremeyen milletler, tıpkı kökleri kuruyan ağaçlar gibi esen rüzgârlar karşısında devrilmeye mahkûmdur. Milli kimliğimizin ve hafızamızın nişanesi olan Türkçe'ye hak ettiği ihtimamı göstermiyoruz. Şayet millet olarak bir kültür davamız varsa işe önce Türkçe'den başlamamız gerekiyor. Geleceğimize yapacağımız en büyük yatırımlardan biri, bizden öncekilerin hatalarını tekrarlamadan yabancı dillerin istilası karşısında Türkçe'mizi korumak, geliştirmek ve zenginleştirmek olacaktır."
Gerçekten hem kültürel olarak hem de günlük yaşamda kullanılan dilin önemi yadsınamaz. Kullandığımız dilin Türkçe olması kadar, doğru kullanımı da çok önemli. Öyle bir ifade edersiniz ki çok büyük bir konuyu önemsizleştirebilir, çok önemsiz bir konuyu da hak etmediği boyutta büyütebilirsiniz. Yine dili öyle bir kullanırsınız ki (farkında olarak ya da olmayarak) insanlığa karşı suç teşkil eden şiddet ya da olumsuz eylemleri normalleştirebilen, onlara gerekçe sunan ifadelerle olumlayabilirsiniz (Kıskandığı için eşini öldürdü. Mini etek giydiği için kızını dövdü gibi ifadeler).
Sözün özü: Günlük hayatımızda, iş yaşantımızda kullandığımız dil, en değerli hazinemiz gibi görülmeli ve farkında olarak kullanılmalı.
***
Bu köşe yazısını aşağıdaki linke tıklayarak sesli bir şekilde dinleyebilirsiniz
AİLE ANSİKLOPEDİSİ...
Ramazan'a kadar elinize çok özel bir eser geçecek SABAH okurları olarak. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi tarafından 180 ilim insanının 10 yıllık titiz bir çalışmasının ürünü Temel İslam Ansiklopedisi.
8 ciltlik 4 bin 400 sayfalık bu eser, bir promosyon gibi değil, çok kaliteli baskısıyla, elinize aldığınızda şaşıracağınız kadar özel bir eser. Hurafelerden tamamen uzak, temel kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış, son derece güvenilir bir başvuru kaynağı olan ansiklopediyi okuduğunuzda, temiz, sade, anlaşılabilir bir Türkçe ile karşılaşacaksınız.
İslam düşüncesi, kelam, mezhepler tarihi, fıkıh, hadis, tefsir, tasavvuf, İslam tarihi ve dinler tarihinin anlatıldığı ansiklopediyi ben, sizlerden önce görme ve okuma şansı bulduğum için bunları yazabiliyorum.
Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu Hoca'nın deyişiyle; son derece aydınlatıcı bir başvuru kitabı. Normal değeri neredeyse bin lira olan eseri edinmeniz için zaten her gün aldığınız gazetenizin kuponlarını kesmeniz ve biriktirmeniz yeterli. Şimdiden keyifli okumalar dilerim...