Otomotiv sektöründe yeni ürün ve teknoloji geliştirerek katma değeri artırmak ve küresel rekabette güç kazanmak amacıyla düzenlenen 5'inci Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması başladı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen etkinlik, Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) Gebze yerleşkesinde gerçekleştiriliyor.
YERLİ OTOYA F-16 SİSTEMİ
DÜNYADAN TALEP ALACAK
Açılışta yerli otomobile ilişkin bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk otomobilinin adeta dört tekerlekli yürüyen bir bilgisayar olacağını söyledi. Türkiye'nin kendi otomobil markasını üretmesinin, toplumun özgüveni açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Işık, ürünün yeni açılımlarla tüm dünyadan talep alacağını ve rekabet avantajı yaratacağını ifade etti. Projenin esas çıktısının Türkiye'nin hayatın her alanına dokunacak yeni projeler geliştirmesi olacağını anlatan Bakan Işık, "Yerli oto, ülkemizi küresel rekabette söz sahibi yapacak. Özellikle yeni nesil teknolojilerin üretilmesinde ciddi ivme yakalayacağız" şeklinde konuştu.
İŞTE YERLİ OTOMOBİLİN GÖRÜNTÜLERİ
TÜM FİRMALAR FAYDALANACAK
Türkiye'nin yerli otomobil projesi ile üç ana hedefi yakalayacağına dikkat çeken Bakan Işık, şöyle devam etti: "Yerli otomobil ve diğer sektörlerde montaj ve lisanslı üretimden Ar-Ge üretimine geçişi sağlayacağız. Bu aynı zamanda ülkemizde üretim yapan tüm firmaların faydalanacağı bir platform olacak. Bu tür firmalar, global markaların stratejik ortağı olacak. İkinci olarak Türk markası ve imajının daha aktif çalışmasını sağlayacağız. Ayrıca yeni nesil teknolojilere tarihçe kazandıracağız. Türk otomobili, yerli otoların gerçekleşmesini sağlayacak bir yol açacak."
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, bu yarışmanın Türkiye'nin 2023 vizyonuna hizmet edeceğini ve otomotiv endüstrisinin gelişiminde önemli rol oynayacağını söyledi.
919 BAŞVURUYLA REKOR KIRILDI
OİB'Nin bu yıl İTÜ Arı Teknokent Çekirdek işbirliği ile düzenlediği etkinlikte, Ar-Ge Proje Pazarı'nda 546, Komponent Tasarım Yarışması'nda 373 olmak üzere toplam 919 başvuru ile rekor kırıldı. Ar-Ge Proje Pazarı Ödülleri'nde dereceye girenlerin açıklandığı etkinlikte, birincilik ödülüne Formulate projesi ile Gökhan Bakış, Serkan Akpınar ve Hakan İleri layık görüldü. Ekip, 10 bin TL para ödülü ile birlikte İTÜ Çekirdek programına girmeye hak kazandı. Formulate projesi, parça başına 5 dakikadan az üretim süresi ile seri otomotiv üretimine uygun özel prepreg reçine sistemleri optimize ediyor ve üretilmesini sağlıyor. Projenin, Türk otomotiv kompozit parça üreticilerinin uluslararası pazardaki yerini ciddi oranda artırması ve ülke ekonomisine önemli kazanımlar sağlaması bekleniyor.