İnsanlar ve hayvanlar (3)
Bu, Bangkok'ta düzenlenen "Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslar arası Ticaretine İlişkin Sözleşme"nin yenilendiği konferansı fırsat bilerek vicdanları uyandırmak amacıyla hazırladığım üç yazılık dizinin son bölümü oluyor.
Yakın bir gelecekte insanların bitkilerle, özellikle de ormanlarla ilişkisi üstüne de iki-üç yazı kaleme alacağım.
***
SABAH'ta geçen hafta bir kadının kucağında bir yavru maymun fotoğrafı yayınlandı. "Beni kaçakçıların eline bırakma" başlığıyla.
Kadın, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaşayan Belçika asıllı 67 yaşındaki Claudine Andre. Kucağındaki ise bir bonobo maymunu yavrusu. Claudine Andre 35 hektarlık alanda bir maymun barınağı açtı. Barınakta anneleri- babaları kaçakçılar tarafından öldürülmüş bebek maymunlar barındırılıyor.
***
Hayatını maymunları kurtarmaya adayan Claudine Andre neden böyle bir barınak açmak ihtiyacını hissetti?
Cevap: Çünkü
her yıl binlerce maymun doğada kayboluyor. Daha doğrusu vahşi yaşamdan koparılıyor.
Yani, kaçırılıyor. Bangkok'taki konferansta açıklanan bir rapora göre,
sadece goril, orangotan gibi büyük maymunlardan her yıl en az 3 bini doğadan çalınıyor. Kimi öldürülüyor, kimi hayvanat bahçelerine satılıyor, kimi sirklere gönderiliyor...
Raporda 2005'ten bu yana doğadan kaybolan büyük maymun sayısının 22.200'ü geçtiği belirtiliyor.
***
İnsanoğlu yüzünden hayatı zehir olan, varlığı tehlikeye giren bir hayvan da "Pangolin". Bir tür pullu kertenkele. Ama büyükçe bir pullu kertenkele.
Pangolin'in ticareti 2000 yılında yasaklandı. Kim dinler...
Asya'da Pakistan'dan Endonezya'ya, Vietnam'a, hatta Çin'e kadar uzanan geniş bir bölgede, Afrika'da ise Zimbabve-Afrika Ginesi arasındaki topraklarda yaşayan Pangolin'lerin her yıl onbinlercesi vahşi hayvan kaçakçılarınca yakalanıp satıldı. Nerede? Elbette Uzak Doğu ülkelerinde. Neden?
Çünkü etinin astım ve bazı kanser türleri gibi hastalıklara iyi geldiği, ayrıca cinsel gücü artırdığı iddia ediliyor.
***
Başka, başka? Kaplanlar, köpek balıkları, kaplumbağalar, yılanlar ve de doğal yaşamın aklınıza gelebilecek her türlü hayvanı...
Uluslararası vahşi hayvan kaçakçılığının yılda ortalama 19 milyar dolarlık cirosu var.
Böylesine tatlı ve de zahmetsiz kazanç, vicdan mı bırakır?
Hem sonra köleliğin yasaklanmasından yüzyıllar sonra hemcinslerini köle olarak pazarlamaya devam eden insanoğlundan hayvanlar için merhamet ve vicdan mı beklenir?