Bir "24 Nisan"ı daha hafif hasarla atlattık! İtalya'da Pompei yakınlarındaki Scafati (50 bin nüfuslu) belediye meclisinin tanıma kararını ve İzlanda parlamentosuna sunulan tanıma önergesini saymazsak, Ermeni diyasporası bu yıl aman aman bir başarı elde edemedi.
Elbette dün Beyrut'tan Los Angeles'a kadar Ermeniler'in yaşadığı her ülkede, her kentte anma etkinlikleri düzenlendi. Eee, olacak o kadar.
Paris'te Nicolas Sarkozy ve François Hollande, Kanada Meydanı'ndaki Komitas Vardapet anıtı önünde yapılan törene katıldılar. O da pek sürpriz değil. Çünkü; 1- iki aday da Ermeni seçmenlere göz kırpıyor, 2- iki aday da Ermeni soykırımı iddialarına destek veriyor. Dahası, Hollande bunu Türkiye'nin AB üyeliğinin ön koşullarından biri olarak görüyor.
(Not: Komitas Vardapet, Kütahya doğumlu bir Ermeni besteci ve koro şefiydi. 24 Nisan 1915'te İstanbul'da 235 Ermeni aydınla birlikte tutuklandı ve trene bindirilip Çankırı'ya sürgüne gönderildi. Mehmet Emin Yurdakul ve Halide Edib Adıvar gibi aydınlar ile İstanbul'daki Avrupalı diplomatların girişimleri sonucu Talat Paşa'nın özel emriyle 7 Mayıs'ta İstanbul'a dönmesine izin verildi. Ama üç haftalık sürgünde yaşadıkları bile aklını yitirmesine yetmişti. Önce Şişli'deki La Paix Hastanesi'ne yatırıldı, daha sonra Paris'teki bir hastaneye nakledildi. Orada 1935'te ölünceye kadar şarkı söylemek ve piyano çalmak bir yana ağzından tek kelime bile çıkmadı.)
***
Eh, ABD Başkanı Barack Obama da seçim yılında her türlü riski göze alarak bu yıl da mesajında "Büyük felaket" (Meds Yeghern) tanımından öteye geçmedi.
"Her türlü risk" ile ABD'deki Ermeni seçmen kitlesini, Obama'nın 2008 kampanyasında "Soykırımı tanıma" vaadini ve ona bu sözünü hatırlatmak için ABD'nin birçok kentinde bilbordları dolduran "Soykırımı tanı" afişlerini kastediyorum.
***
Obama "Soykırım" ifadesini kullanmadı, ABD Kongresi'ndeki "Soykırımı tanıma" girişimleri de bugüne kadar püskürtüldü ama önüme ABD haritasını alıp inceledim. Bugüne kadar 50 eyaletten 43'ü parlamentolarından Ermeni tehcirini "Soykırım" olarak tanımlayan karar çıkarttılar. Geriye sadece 7 eyalet kaldı: Alabama, Mississippi, Batı Virginia, Indiana, Iowa, Wyoming ve Güney Dakota...
Bu haritaya veya tabloya göre, ABD soykırım iddialarını tanımış oluyor mu, olmuyor mu? Haydi soruyu biraz değiştireyim: ABD nüfusunun çoğunluğu tehciri "Soykırım" olarak kabul etmiş oluyor mu, olmuyor mu?
***
Neyse... Derin bir soluk alalım; bu yıl da kazasız belasız geçti. 2013'ten de umutluyum. 2014'ten de pek kaygım yok. Ya tehcirin 100'üncü yılı olan 2015?..