Küresel ekonomide yeni bir grup doğdu: CIVETS. Kolombiya'nın C'si (Columbia), Endonezya'nın İ'si (Indonesia), Vietnam'ın V'si, Mısır'ın E'si (Egypt), Türkiye'nin T'si ve Güney Afrika'nın S'si (South Africa).
Biliyorsunuz, son birkaç yıldır herkes BRIC'le yatıp kalkıyordu: Brezilya'nın B'si, Rusya'nın R'si, Hindistan'ın İ'si (Indıa) ve Çin'in C'si (China).
Ne var ki, Rusya'nın sendeleme sinyalleri göndermesi, Hindistan'ın da bu grupta yer almayı hak edip etmediğine ilişkin giderek güçlenen kuşkular, BRIC'i biraz "Out" durumuna getirdi.
BRIC kavramı ya da kısaltması, dünyanın bir numaralı yatırım bankası "Goldman Sachs"ın 30 Kasım 2001 tarihinde yayınladığı "Global Economics Papers" adlı raporda kullanıldı. İnsanın gözünü kamaştıran parlaklıktaki ekonomik öngörüler eşliğinde: Bu gruptaki 4 ülkenin gayrısafi yurtiçi hasılaları toplamı 2040'ta G-7'leri (ABD, Kanada, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya) yakalayacaktı, 2050'de de BRIC'in her üyesi günümüzün en büyük ekonomik güçleri olan ABD, Japonya ve Almanya ile eşit düzeye gelecekti. En azından Çin'le ilgili tahminlerin doğru çıkacağı belli: Çünkü bu yılın ikinci çeyreğinde Çin'in gayrısafi yurtiçi hasılası Japonya'yı kıl payıyla da olsa geride bıraktı ve ABD'nin ardından ikinci sıraya yerleşti.
CIVETS grubunun isim babası ise dünyanın en büyük bankacılık grubu HSBC oldu. "Civet", İngilizce'de "Misk kedisi" anlamına geliyor. Hani şu kuyruğunun altındaki bezlerden salgıladığı maddeyle parfüm sanayiinin gözdesi olan kediye benzeyen etçil memeli hayvan. Ah unutuyorduk; Endonezya'nın Sumatra adasındaki ormanlarda yaşayan "Misk kedisi" türünün dışkısından da dünyanın en pahalı kahvesi üretiliyor. Kilosu 1 milyar TL'nin üstünde!
Dünya pazarlarında at koşturan "Anadolu Kaplanları" bu benzetmeyi sakın yanlış anlayıp, "Bizi kedigiller sınıfına indirgediler" diye söylenmesinler. Çünkü CIVETS grubu tam da "Kaplanları" buluşturuyor.
Önümüzdeki 20 yıllık dönem boyunca kesintisiz en az yüzde 4.5 (Yıllık) büyüyecek altı ekonomiyi...
Enflasyonları yüksek olmayan, kamu borçları katlanılabilir, sürdürülebilir düzeyde seyreden, nüfusları genç, eğitimli ve dinamik altı ülkeyi... (Not: Sadece Mısır enflasyon ve kamu borcunda bu grubun zayıf halkası görünümünde ama onun da birkaç yıl içinde düzlüğe çıkacağı varsayılıyor.)
Küresel ekonomik krize en iyi dayanan ve en az hasarla çıkan altı yeni gücü...
CIVETS grubunda Avrupa'dan tek ülke var: Türkiye.
Ya Avrupa'nın ekonomileri? G-7'deki İtalya, G-20'de kendisine de bir sandalye ayrılmasını isteyen İspanya, çeyrek yüzyıldır büyüme şampiyonu gösterilen İrlanda ve de diğerleri?
Efendim, onlara da PIGS grubu deniyor. Yani "Domuzlar". Portekiz'in P'si, İtalya'nın İ'si, Yunanistan'ın G'si (Grece), İspanya'nın S'si (Spain). Bazıları araya İrlanda'nın "İ"sini de koyup PIIGS yapıyor.
Bir tarafta AB içinde "Domuzlar", bir tarafta AB dışında "Misk kedisi". AB mi kaybediyor, Türkiye mi?