Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Komşudan tarihi ziyaret

Önümüzdeki haftanın gündemine Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in 23-25 Ocak tarihleri arasında Türkiye ziyareti damgasını vuracak.
Çünkü gerçekten "Tarihi" bir gezi bu. İki nedenden ötürü:
1- Karamanlis, neredeyse yarım yüzyıldır Türkiye'yi ziyaret eden ilk Yunanistan Başbakanı olacak. (Son olarak 7 Mayıs 1959'da Kostas'ın amcası Konstantin Karamanlis, Adnan Menderes'in konuğu olarak Ankara'da ağırlanmıştı. O ziyaret de bir yumuşama sürecinin ürünüydü. Karamanlis iktidara gelince Kıbrıs'ta Enosis politikalarını terk etmiş, adanın bağımsızlığına dayalı çözüme razı olmuştu. Bu keskin dönüş sayesinde 11 Şubat 1959'da Zürih, 19 Şubat 1959'da da Londra anlaşmaları imzalanmış, böylece Kıbrıs'a 15 Ağustos 1960'da ilan edilecek bağımsızlığın yolu açılmıştı. İşte Konstantin Karamanlis, bu "Ege baharı" sayesinde Ankara'da ayağının altına kırmızı halı serilerek karşılanmıştı.)
2- Karamanlis, Türk-Yunan ilişkilerindeki inişçıkışlardan ötürü üç kez ertelediği ziyaretini nihayet gerçekleştirecek. (Not: Karamanlis daha önce üç defa Türkiye'ye geldi: 2004 Haziran'ında NATO zirvesi, ertesi ay Başbakan Erdoğan'ın kızı Esra Erdoğan'ın düğünü ve nihayet 2007 Haziran'ında Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın liderler zirvesi için. Ancak hiçbiri resmi değildi, yani hiçbirinde Ankara'ya geçmedi.)

Masadaki dosya yığını
Ne var ki, ziyaret iki ülke ilişkilerinin pek de sıcak olmadığı, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların ve görüş ayrılıklarının azalacağına daha da arttığı bir dönemde yapılıyor. İşte görüşmelerde açılacak dosyalardan birkaçı:
* Ege'deki hava ve karasuları ihlalleri: Genelkurmay Başkanlığı'nın tespitlerine göre Türk savaş uçakları sadece bu ay başından bu yana 28 kez tacize uğradı, Yunan askeri gemileri ve botları da büyük çoğunluğu Kardak bölgesinde olmak üzere 7 Aralık'tan bu yana 54 kez Türk karasularını ihlal etti. Yunanistan iddiaları reddediyor, tam tersine bu olayları "Türkiye'nin tahrikleri" diye değerlendiriyor.
* Adaların silahlandırılması: Genelkurmay Başkanlığı, Yunanistan'ın Lozan ve Montrö anlaşmalarına aykırı olarak Ege adalarını silahlandırdığı, daha doğrusu silahlandırma operasyonunu hızlandırdığı görüşünde. Yunanistan ise Türkiye'nin suçlamalarını Ege adalarını "Finlandiyalaştırma" niyetlerine bağlıyor.
* Azınlıklar: Yunanistan, Heybeliada'daki ruhban okulu ve Yunan azınlık vakıflarının mülkleriyle ilgili sorunların çözümünde gelişme olmamasından yakınıyor. Atina ayrıca Dışişleri Bakanı Babacan'ın geçen ay yaptığı Yunanistan ziyareti sırasında Batı Trakya'ya gitmesini ve Cumhurbaşkanı Gül'ün de Türk Kardiyoloji Derneği'nin ilkbaharda Rodos'ta düzenleyeceği uluslararası toplantıya katılma davetini kabul etmesini, "Azınlık sorunu" yaratma çabaları olarak yorumluyor.

Umudumuz: Ege baharı
* Makedonya: Bu ülkenin adı Türkiye ile Yunanistan arasında çok ciddi bir sorun haline geldi. Yunanistan, "Antik Makedonya bölgesi"nin adının kendi dışında hiçbir ülke tarafından kullanılamayacağı iddiasında. O nedenle FYROM ("Former Yugoslav Republic of Macedonia", yani "Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti") diye geçiştiriyor. Dahası, Üsküp yönetimini Makedonya adında diretirse NATO ve olası AB üyeliğini engellemekle tehdit ediyor. Türkiye ise Makedonya'ya Makedonya diyor. Başbakan Erdoğan'ın geçen ay Makedon Başbakanı Nikola Gruevski'nin Ankara ziyareti sırasındaki "Makedonya'ya İsminizi değiştirin, NATO'ya ancak o şekilde girebilirsiniz' de mek çok çirkin. Bu yaklaşım tarzını çok çirkin ve yanlış buluyorum" çıkışı, Atina'yı dalgalandırdı, hatta Karamanlis ziyaretini bir kez daha ertelemeyi bile düşündü.
Daha enerjide RusyaYunanistan yakınlaşmasının Türkiye'nin enerji koridoru projelerine etkisi var. Gelecek ay Rum kesiminde yapılacak cumhurbaşkanı seçiminden sonra "Çözüm için son şans" girişimlerinin başlayacağı Kıbrıs sorunu var. Patrikhane sorunu var. Kapıyı çalmakta olan Kosova krizi konusunda iki ülkenin yaklaşım farklılıkları sorunu var. Var oğlu var...
Tüm bu kabarık dosyalara rağmen biz ziyaretin yapıcı ve verimli geçe(bil)eceği konusunda umutlarımızı koruyoruz. Bu iyimserliğimizin dayanağını da iki ülkenin "Ege sorunu"nu bu yıl masaya getirip çözme isteği ve kararlılığı oluşturuyor. Karamanlis'e tarihi gezisi için şimdiden "Hoş geldiniz" diyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA