Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Biliyor musunuz?

Türkiye'de 6 milyon korunmaya muhtaç çocuk olduğunu, bir başka deyişle her 4 çocuktan birinin korumasız olduğunu biliyor musunuz?
Türkiye'de 6-17 yaş grubunda 1.6 milyon çocuğun çeşitli iş kollarında, 4.8 milyonunun da evlerde hizmetçi ya da bakıcı olarak çalıştığını biliyor musunuz?
Türkiye'de istihdam edilen çocukların yüzde 90'ının aile bütçesine katkı için çalışmak zorunda kaldığını biliyor musunuz?
Türkiye'de toplam çocuk nüfusunun yüzde 30'unun küçük yaşta ekmek derdine düştüğünü biliyor musunuz?
Türkiye'de Çıraklık Yasası'na göre çocuk işçilerin yılda 30 gün ücretli izin hakkı bulunduğunu, ancak ortalama 5 gün izin yapabildiklerini biliyor musunuz?
Türkiye'de işçi ve işveren sendikalarının çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak için kampanya açtıklarını, ancak o çocukların anneleri-babaları işsiz olduğu için projenin tıkandığını biliyor musunuz?
Türkiye'de tüm çocukların yüzde 60'ının dayakla eğitildiğini, bunun sonucu yüzde 16.5'inin babaya düşman olarak büyüdüğünü biliyor musunuz?
Türkiye'de sokakta çalışan ve yaşayan çocukların sayısına ilişkin güvenilir veri bulunmadığını, ancak sadece göç alan İstanbul'da 20 bin, göç veren Diyarbakır'da 60 bin çocuğun bu gruba girdiği düşünülürse, en az 200 bin yavrumuzun sokağı mesken tuttuğu sonucuna varabileceğimizi biliyor musunuz?
Türkiye'nin BM'ye sokakta çalışan çocukların yüzde 20'sini 2005'e, yüzde 50'sini 2010'a, tamamını 2015'e kadar sokaktan çekmeyi taahhüt ettiğini biliyor musunuz?
Türkiye'de yılda "Karakola düşen" 100 bin çocuğun yüzde 35'inin uyuşturucu, hap veya tiner bağımlısı olduğunu biliyor musunuz?
Türkiye'de çocuk suçlularla ilgili cezaların yetişkinler için çıkarılan Türk Ceza Yasası içinde yer aldığını biliyor musunuz?
Türkiye'de sadece 3 çocuk ıslahevi, 8 çocuk mahkemesi bulunduğunu biliyor musunuz?
Türkiye'de 1979'da çıkan Çocuk Mahkemeleri Kanunu'nda "Suç isnadıyla haklarında tedbir kararı alınan çocukların korunması, bakımı ve rehabilitasyonu için" Adalet Bakanlığı bünyesinde "Çocuk koruma merkezleri" oluşturulması öngörülmesine rağmen, geçen 27 yılda hiçbir çalışma yapılmadığını biliyor musunuz?

Raporda kalan çığlık
Türkiye'de sokak çocuklarının sorunlarını ve önlemleri araştırmak için kurulan Meclis Komisyonu'nun, "Yoksulluğu ve işsizliği giderici sosyal politikalar güçlendirilmeden, istihdama yönelik ekonomi politikaları hayata geçirilmeden, tüm toplumu kapsayacak şekilde sosyal güvenlik politikaları oluşturulmadan, sokakta çalışan, sokakta yaşayan çocuklar sorununa çözüm getirilmesi mümkün değildir" sonucuna vardığını biliyor musunuz?
Ve nihayet, İçişleri Bakanlığı Strateji Merkezi Başkanı Dr. Said Vakkas Gözlügöl'ün Meclis Komisyonu raporunda da yer alan uyarısından haberiniz var mı? Şöyle dedi: "Suçlu çocuklar her geçen gün daha fazla çeteleşme sürecine giriyor. 15 yıl öncesine dayanan ve sosyo-ekonomik sorunların ortaya çıkardığı bu olgu çözümlenmediği taktirde, 10 yıl sonra çok daha büyük ve organize suç potansiyeliyle karşı karşıya kalacağız. Üstelik o dönemde işlenecek suçların profili veya niteliği, kapkaç suçlarını aratacak noktaya gelecek."
Bu uyarının üstünden 2 yıl, Meclis Komisyonu'nun "ivedi" önlemler çağrısı yaptığı raporunu yayınlamasının üstünden ise 1.5 yıl geçti.
Bu 1.5-2 yılda kapkaç olaylarında patlama oldu. Çocuklara cinsel taciz Türkiye'nin yeni utancı haline geldi. Ve rapordaki "ivedi" öneriler hâlâ bekliyor.
Çocuk Hakları Günü kutlu olsun!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA