Alışık olduğumuz futbolcu şablonuna hiç ama hiç uymuyor, kendini çok geliştirmiş, gerçek bir sanat tutkunu. Evini müzeye çevirecek kadar esere sahip, yeni sanatçıları desteklemeyi seviyor, tam bir sosyal sorumluluk insanı. Egosuz, şahane bir eş ve iki kız babası. Fenerbahçe'nin efsane kalecisi, takım arkadaşlarına iyi bir örnek, takımın dayısı, abisi... Şu sıralarda yardımcı antrenörlük yapıyor. Fenerbahçe'nin efsane ismi Volkan Demirel'den bahsediyorum. Demirel sanat koleksiyonunun bir kısmını Ekrem Yalçındağ'ın küratörlüğünü yaptığı Artweeks Akaretler'de sergiliyor. Koleksiyonerlik gerçek bir ruh gerektirir eserlerden anlaşılan o ki Volkan Demirel o ruhla doğmuş. Demirel ile sanat tutkusunu, aile hayatını ve hedeflerini konuştuk...
- Sanata olan ilginiz ne zaman başladı?
- Yedi yıl oldu, bir aile dostumuz sanat gözümü açtı diyebilirim, öncesinde de ilgiliydim ama eserlere bu kadar detaylı ve tutkuyla bakmıyordum. Olayın buralara geleceğini hiç tahmin etmezdim. Sanat atölyelerini gezmeye başladım, zevk duydum bu gezilerden eserler almaya başladım sonra tutkuyla bakmaya başladım eserlere... Sanat beğenmekle aşkla alakalı bir durum, sevmeden bu kadar gönül veremezsiniz. Tutku yarattı bende aldığım her eser, gittiğim atölyelerde sanatçılarla dostluklarım oldu. Onlardan öğrenebileceğim çok şey vardı. Sanat tarihini kurcaladım...
PAYLAŞMAK HOŞUMA GİTTİ
- Eserlerinizi sanatseverlerle buluşturma fikri nasıl ortaya çıktı?
- Hocam Ekrem Yalçındağ "Artweeks Akaretler'de benim küratörlüğümde bir sergi açmak senin ve Baha Toygar'ın koleksiyonunu sergilemek istiyorum" dedi. O böyle bir fikirle gelince çok gururlandım ve onur duydum. Paylaşma fikri hoşuma gitti. Hatta sosyal medyada Demirel Collection diye bir hesap açtım oradan da sanat eserlerimi paylaşıyorum.
- İleride ne yapacaksınız bu kadar eseri?
- Maddi bir amaçla bakmıyorum, daha çok kızlarımın geleceğini düşünüyorum. Kızlarımın sanatla iç içe büyümelerini istiyorum hatta tek hedefim bu diyebilirim. Büyük kızımın ressam olmasını çok istiyorum. O çok seviyor sanatı, küçük kızım daha üç yaşında pek anlamıyor. Onlara bu yolda öncülük yapabilir miyim diye bakıyorum ve iyi bir miras bırakmak istiyorum. Sanat çok geniş bir bakış açısı, sanatı öğrendikten sonra insanlara ve dünyaya bakış açınız değişiyor.
- Koleksiyonda hangi sanatçıların işleri var?
- Çok isim var sadece burada olanlardan bahsedecek olursam, Selma Gürbüz, Haluk Akakçe, Ali Elmacı, Ozan Ünal, Selahattin Yıldırım, Ahmet Sarı, Şahin Demir, Mustafa Horasan, İbrahim Resnelli, Komet, Taner Ceylan, Erdoğan Zümrütoğlu, Olcay Kuş, Stephen Chambers, Ömer Uluç, Mithat Şen, Yusuf Taktak, Alaattin Aksoy, Tayfun Gülnar, Meltem Sarıkaya, Burcu Perçin, Yüksel Arslan, Neşe Erdok, Gülsüm Karamustafa, Nevhiz Tanyeli, Şahin Demir, Ahmet Sarı, Barış Sarıbaş
- Koleksiyon içinde kızınız için aldığınız bir tablo varmış hikayesi nedir?
- Kızımın doğduğundan beri yanından ayırmadığı bir ayısı var yedi yıldır o ayı hep onunla. Haluk Akakçe'den o ayılı eseri bu yüzden aldım. Haluk çok sevimli işler yapıyor, onunla da zamanla çok güzel dostluğumuz oluştu.
- Eşinizin önerdiği sanatçılar oldu mu?
- Zeynep ile ilk tanıştığımızda Taner Ceylan'dan bahsetmişti gel bir eserini alalım demişti gidip almıştık çok sevdiğimiz bir sanatçı o da.
- Ali Elmacı'nın işlerini de çok seviyorsunuz sanırım…
- Ali Elmacı benim kardeşim gibidir, önemli sanatçılardan biri, geleceği çok parlak. Bir aile portremizi yapmıştı herkes "Kendi portreni yaptırdın, kendini mi resmettirdin?" diyor ama orada Ali tamamen kendi figürlerini kullandı. Fenerbahçe kale, deniz, benim sevdiğim şeyleri resmetmişti ama epey tepki aldı. Ama dünyada şu var, ne kadar eleştiriliyorsanız o kadar doğru bir şey yapmışsınızdır o yüzden Ali'ye söyledim "Sakın bunları kafana takma demek ki doğru bir şey yapmışsın" dedim.
- Ne tarz eserler var almayı tercih ediyorsunuz?
- Ben çok sert işler seviyorum. Bazen Zeynep ile bu konuda çatışıyoruz. "Bizi bunalıma sokuyorsun" diyor. Agresiflik benim yaptığım işte de var ama saha içinde sadece. Saha dışında da gerçi insanlar beni öyle sanıyor ama öyle değilim.
Artık hediye olarak gözlük değil tablo alıyorum
- Sanat ile ilgili hedefinizde neler var?
- Kendi sergimi yapmak var, kitap çıkarmak var. Çok inandığım genç sanatçılar var, takip ettiğim. Onların yurtdışı eğitimlerini üstlenme niyetim var.
- Belgesel?
- Eşim bir Ali Elmacı belgeseli çekti çok beğenmiştim belki ilerleyen zamanlarda belgesel olayına girebilirim.
- Sanat tutkunuz takım arkadaşlarınıza örnek bir hareket, var mı sizin gibi ilgi duyan isimler?
- İki, üç senedir arkadaşlarım soruyor bana, ben de dilim döndüğünce anlatmaya çalışıyorum, bildiğim dört, beş kişi var ilgi duyan. Eser toplayan arkadaşlar var ama ben söylemeyeyim şimdi isimlerini belki saklamak istiyorlardır. Yavaş yavaş çoğalıyoruz, bu iş güzel bir iş insanı içine çekiyor. Ben artık arkadaşlarıma doğum gününde ayakkabı, gözlük almaktansa tablo hediye alıyorum.
Sanat danışmanım yok kendim seçiyorum
- Eserleri satın alırken fikir aldığınız biri var mı?
- Ne sanat danışmanım var ne de mimarım seçiyor eserleri... Kimseden akıl almıyorum, bugüne kadar aldığım bütün eserleri kendi görüş açımla, kendi zevkimle aldım. Benim için baktığım işte bir duygu yakalayabilmek önemli, anlayabilmem, kendimce yorumlayabilmem önemli. Benim sanata bakış açım budur. Evimin her köşesinde, duvarında bir sanat eseri vardır. Ben tabloya her baktığımda farklı bir yorumda bulunabiliyorum çünkü o benim ruh halimle alakalı bir şey. Kendi dünyamda bir dünya yarattım ben. Bir sanat eserine bakmak, beni çok rahatlatıyor yeniliyor, rehabilitasyon gibi geliyor bana. Elimden geldiği kadar sanatı bırakmayacağım bizim gibi insanlar sanatın bilinirliğine katkı sağlamalı desteklemeli.
- Evinizin neredeyse bir sanat galerisi olduğu söyleniyor, gerçekten öyle mi?
- Sayı vermem yanlış olur ama sadece kendi evim değil anne babamın evi, kardeşlerimin evi, Bodrum'daki yazlık, ofis... Şu an asılmayı bekleyen 20-25 eser var.
Türk futbolunda iyi bir teknik direktör olmak istiyorum
- Fenerbahçe'de yardımcı antrenörlük nasıl gidiyor, takımın dayısı, abisiydiniz... Şimdi hoca oldunuz...
- Hoca olduk ama abilikten tam dönemedik daha... Futbolda rütbe önemlidir aynı askerdeki gibi. Benim orada bir 18 yılım var, bize bir rütbe vermişler: Abi.
- Hedef nedir?
- Herkesin hedefi vardır, hedefiniz olmadan bir yere gidemezsiniz. Hedef belirlemek ve istemek çok önemli. Türk futboluna iyi bir teknik direktör olmak istiyorum.