Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FERHAT ÜNLÜ

Bir skandallar vakfının anatomisi

Tarih, 17 Ağustos 2020…

Kebabın başkenti Adana'da iki ayrı depoya düzenlenen baskında piyasa değeri takribi 5 milyon Türk Lirası olan 40 ton 720 kilogram et 'ele geçirildi'.

Yukarıdaki cümlenin ilk okuyuşta kulağa tuhaf geldiğinin ayrımındayım.

Hele de Adana gibi 'anti-vegan' bir yerde et, ancak kaçak ve halk sağlığını tehdit eder nitelikte olursa operasyon ve dolayısıyla haber konusu olabilir. Misal at eti skandalı falan olması lazım ki, operasyonu hayatın olağan akışına uygun olarak görebilelim.

Skandal; birazdan okuyacağınız üzere bu olayda da var. Hele de hani o gazetelerde sık sık okuduğunuz, televizyonlarda sık sık izlediğiniz sosyal medya geyiklerine konu olan kriminal Adana haberlerini bile zaman zaman gölgede bırakan bir vakıf işin içindeyse…

"Adana merkez, patlıyor herkes" mottosuna uyarak her hafta bir başka skandalla gündeme gelen bu vakfın adı, kolaylıkla tahmin edebileceğiniz üzere Furkan.

Bu hafta Üç Boyutlu Portre'de, devlet raporlarına, yerel kaynaklardan aldığım bilgilere ve açık kaynaklardan yaptığım derlemelere dayanarak Furkan Vakfı'nın röntgenini çekmeye çalışacağım.

Kuran-ı Kerim'de de geçen 'furkan' kelimesinin anlamı, doğruyu yanlıştan tefrik etme. İyi ile kötü arasındaki farkı gösterme… Furkan, Kuran-ı Kerim'de de hakkı batıldan ayırma anlamında kullanılıyor.

Bu vakıf ise ülkemizde, zamanımızın bu evresinde tam tersini yapmakla mükellef kılınmış ya da kendine öyle misyon biçmiş bir vakıf. Enformatik olarak yanlışı doğruyla, iyiyi kötüyle karıştırma misyonu edinmiş, hatta varlığını buna adamış. Esasında skandalları ve provokasyonları silah olarak kullanan bir gruptan, 'silahsız örgüt'ten söz ediyoruz.

Furkancılar istedikleri kadar itiraz etsinler; ya da sol ve liberal çevreler; aslında çok da benimsemedikleri, bilakis entelektüel bağlamda tehlikeli de buldukları bu yapıya insan hakları ve demokrasi klişelerine sarılarak istedikleri kadar sahip çıksınlar, dünyanın her yerinde Furkan Vakfı ve türevi grupların faaliyeti örgütlü ve örgütsel faaliyettir.

Ha, bu örgütlü faaliyetlerin yarattığı krizlerin devlet tarafından nasıl yönetileceği ayrı bir mesele, onu da konuşuruz ama önce terminolojide bir konsensus (Word, bu kelime TDK'da 'konsensüs' olarak geçtiği için sürekli hata uyarısı verdi ama 'süs'lü bir hece bu kelimeye uymuyor. Biz bildiğimiz gibi kullanalım) sağlayalım.

KURBAN ETİNİ SUCUK FABRİKASINA SATARKEN…

İmdi… Gelelim yazının başında sözünü ettiğim şu et skandalı öyküsünün devamına. Adana Emniyet Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve büyükşehir belediyesi zabıta ekiplerinin ortak denetiminde bulunan o etlerin Furkan Vakfı'na ait olduğu kısa sürede anlaşıldı. Depo sahibine 50 bin 381 TL idari para cezası kesildi, vesaire… Olayın, haber değeri yüksek boyutu ise şuydu:

Liderliğini Alparslan Kuytul'un yaptığı Furkan Grubu, Kurban Bayramı'nda bağış ve yardım adı altında kurban kestirmiş ya da et toplamış ve sonra da bunları sucuk yapılmak üzere Kayseri'ye göndermek için bir depoda istiflemişti. Kayseri'deki sucuk fabrikalarına 5 milyon TL'lik bir hammadde satışıyla elde edilecek gelirin, vakfın faaliyetleri için nasıl bir finans kaynağı olacağını varın siz hesap edin.

İşin daha da ilginci; olay yeri Adana olunca Kasaplar Odası mümessilleri ayağa kalktı ve rızıklarından çaldığı için Furkan Vakfı'yla ilgili "Üç beş çapulcuya meydanı bırakmayacağız", "Onların üstüne üstüne gideceğiz", "Bunlarla kökünü kurutana kadar mücadele edeceğiz" türünden açıklamalar yaptı.

Böyle şeyler ancak Türkiye'de (üstelik de Adana'da) olur.

Bir adamın, çevresine kendini adamış müritler toplayıp bölge illeri çapında sürekli skandallarla gündeme gelen bir mikro örgüt kurması da Türkiye'ye özgüdür.

Furkancıların, bağışlanan kurban etlerini fabrikaya sucuk eti olarak gönderme skandalı 2020'den önce 2018'de de yaşandı. Vakfın, mayıs ayında kurban etlerini Gaziantep ve Kayseri'de anlaştıkları fabrikalarda sucuk yaptırıp satarak 4 milyon lira gelir elde ettiği ortaya çıktı.

BELEDİYE BAŞKANININ KUZENİ…

Alparslan Kuytul ve vakfına yönelik operasyonların özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra arttığını hatırlatalım. Kuytul, 30 Ocak 2018 günü gözaltına alındı. Ve FETÖ'ye yardım gerekçesiyle 22 ay tutuklu yargılandı, sonra 5 Aralık 2019'da mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Kuytul, 20 Ağustos 1965 Adana doğumlu. Kendi sitesindeki bilgilere göre ilköğrenimini Adana İnkılap İlkokulu'nda, orta öğrenimini Tepebağ Ortaokulu'nda ve lise öğrenimini de Adana Erkek Lisesi'nde tamamlamış. 1991 yılında Çukurova Üniversitesi Mimarlık-Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olmuş.

CV'nin bundan sonrasına şerh koyun derim. 1993-1997 arasında Mısır'da el-Ezher Üniversitesi Şeriat Fakültesi İslam Hukuku bölümünde okuduğunu ileri sürüyor Kuytul, ancak ortada diploma yok. Ayrıca lideri olduğu vakfı, yani Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı'nı 1994 yılının kasım ayında, yani sözüm ona kendisi Mısır'da iken kurmuş. İngilizce'de 'alibi' diye bir kavram vardır, genelde hukukta kullanılır. Suç veya eylem gerçekleştiğinde başka yerde olduğunu ispatlayabilmek demektir. Kuytul'un özgeçmişinde ise bu durum, tersinden geçerli. Vakıf, o burada değilken kurulmuş. "Vakfı uzaktan da kurabilir" diyeceklerdir muhtemelen, ama bu nüansa da dikkat çekmek isterim.

Furkan Vakfı, Adana'da toplumun farklı kesimlerinden, bilhassa da düşük gelirli kesimlerinden gelen insanların intisap ettiği bir yapı. Hürriyet Mahallesi'nde, ortaokulu birlikte okuduğum bir sınıf arkadaşım var. En azından ilk gençliğinde kriminal bir tipti. Sonradan bu vakfa üye olduğunu öğrendim. Şimdi sorsan "Hidayete erdim, ülke olarak daha ne istiyorsunuz" diyecektir. Diyebilir. Ama yapının sosyolojisine dair bu nüans da önemli.

Müntesipleri Alparslan Kuytul'a, 'Kuytul Hocaefendi' diyorlar. Adanmış bir kitlesi var. Sosyal medyada yapılan onunla ilgili paylaşımlar epey beğeni alıyor. Hatta kendi sitelerinde Kuytul için, 'Muhterem Alparslan Kuytul Hocaefendi' diyorlar. 'Muhterem' ve 'hocafendi' sıfatlarının kolektif belleğimizdeki çağrışımı ise malum.

Bu sıfatların atfedildiği kişilerin peşinden gidenlerden çok çekti bu millet. Bunu acı deneyimlerle biliyoruz.

Kuytul'un eşi Semra Kuytul da grup içinde 'Hocahanım' olarak biliniyor. O da özellikle kadınlara yönelik propaganda faaliyetlerine öncülük ediyor.

Vakfın eylemlerinde kadınlar da öne çıkıyor. Elinde Kuran-ı Kerim'le polisin karşısına dikilen çarşaflı kadınları, bir tür 'canlı kalkan' olarak kullanıyorlar. Emniyet de bu oyuna gelmiyor tabii.

Alparslan Kuytul'un oturduğu apartmanda oturanlar, evlerinin çevresinde sürekli olay çıkmasından şekvacı. Geçenlerde bir bölge sakininden dinlemiştim bu şikâyetleri.

Furkan'ın ideolojik çizgisine gelince… Bu konuda bir belirsizlik söz konusu. 'Selefi' oldukları iddia ediliyor, ancak Kuytul, Selefilikle ilgileri olmadığını söylüyor. İlle de bir ideolojileri varsa buna 'anti-Erdoğancılık' demek en doğrusu. Bunun dışında bir ideolojiye ihtiyaçları yok. Devlete de muhalif bir çizgileri var. Misal Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 2018'de düzenlediği Zeytin Dalı Harekâtı'na şiddetle karşı çıktılar. Bir vakfın sınır ötesi bir operasyonla ne işi olur, değil mi? Ama askeri olsun, istihbari olsun devletin aldığı her türlü karara 'İstemezük' klişesiyle mukabele ediyorlar.

Kuytul şöyle diyor kendi grubu için: "Islahatçı değil inkılâpçı bir harekettir. Safları ayıran bir harekettir. Ilımlı bir hareket değildir. Kâfirle münasebeti tebliğ düzeyinde olup, flört düzeyinde değildir. Radikal değil Rabbani bir harekettir."

Bu cümleler bile örgütün tek önemli silahının propagandayla dikkat çekmek olduğunu gösteriyor. Vakıf ve lideri Kuytul hakkında iki önemli ayrıntıyı da paylaşayım. Alparslan Kuytul, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin'in kuzeni. İkisi öz teyze çocuğu… Bununla birlikte kuzeninin de Kuytul'la arası hiç iyi değil.

Ayrıca vakfa üye öğretmen bile var. (Gerçi FETÖ'den alışkınız!) Gaziantep'te Furkan Vakfı üyesi iki öğretmen açığa alındı.

EMNİYET DE ARTIK FURKAN'I ÇÖZDÜ

Furkan, Adana'nın yanı sıra Elazığ, Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi çevre illerde de etkin bir vakıf. Bu iller haricinde Malatya, İstanbul, Hatay, Konya ve İzmir'de, hatta yurtdışında da küçük çaplı örgütlenmeleri var. Toplam mevcutlarının 20 bin dolayında olduğu tahmin ediliyor. (Kendileri yüzbinler falan diyecektir.)

Furkancılar, son olarak mayıs ayında Gaziantep'te 'itikâf' ve 'camide biber gazlı müdahale' haberleriyle gündeme geldiler. Kuytul, o süreçte de gözaltına alındı, sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İtikâfın kelime anlamı, Ramazan ayının son on gününde dünya işlerinden ilgiyi kesip camiye kapanarak ibadet etme. Ancak Furkancılar, pandemide sokağa çıkma kısıtlamaları varken Adana'da camiye masa, koltuk koyup itikâf kisvesiyle camide sivil itaatsizlik başlattılar. Kuytul, "İtikâfı yapacağız, buyursunlar engel olsunlar" diye açıklama yaptı. Bunun üzerine Ankara'dan illerin valilerine 'camileri itikâf adı altında işgal girişimine izin vermeme' talimatı geldi.

Sonra Gaziantep'teki o tatsız olay yaşandı. O dönemde Gaziantep'in emniyet müdürü, 2014'te MİT TIR'ları baskınında FETÖ'cüleri 250 özel harekât polisiyle durduran Cengiz Zeybek'ti.

FETÖ ile mücadelede büyük yararlılıklar göstermiş bir emniyet müdürünün, o süreçte amirlerinden gereken manevi desteği görmediği için emekliliğini istediğini hatırlatayım.

Furkan Vakfı'na yönelik ilk operasyonları da Adana Müdürlüğü döneminde yine Zeybek başlatmıştı. Öte yandan devlet de bu 'örgütle' mücadelede bir tecrübe kazandı, Anglosaksonların deyişiyle 'know how'u var artık. Mesela pandemi yasaklarına rağmen Kuran-ı Kerim'i ellerine alıp polisin karşısına "Keşke müdahale etseler" niyetiyle dikilen kadın Furkan Vakfı üyelerine yalnızca kadın polisler -o da müdahale kaçınılmaz olduysa- müdahale ediyor.

Neyse ki Adana İl Emniyet Müdürü Doğan İnci de Furkan Vakfı'nın örgütlü olduğu çevre illerden biri olan Kahramanmaraş'tan geldiği için 'skandallar örgütü'yle mücadelede deneyim sahibi.

Toparlarsak… Furkan, örgüt demeye bile bin şahit ister diyeceğiniz türden bir hibrit yapı. Devletin biraz da FETÖ'nün gücünü henüz tam olarak bilmediği ve bu yüzden onu çekincelerle ölçüp tarttığı süreçlerde, 2014'ün Ocak ayında yaptığı 'legal görünümlü illegal yapı' nitelendirmesi de kullanılabilir.

Bu yüzden Furkan için, tek silahı skandal ve provokasyon olan bir örgüt de diyebilirsiniz. Devletimiz, bu kadarcık 'silahla' yıkılmayacağına göre Furkan Vakfı'nı bir numaralı milli güvenlik meselesi haline de getirmemek gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA