Dünyada güvenli yer "yok" denecek kadar azaldı. Fransa'da turizmi gölgeleyecek patlamalar oluyor. ABD başkanını seçerken Çin'deki yatırımları etkiliyor. Hollanda, Avusturya, Almanya seçim kazanmak için Türkiye üzerine algı oyunları kurguluyor. Böyle bir ortamda hem yatırımcı kendine güvenli limanlar bulmakta zorlanıyor. Hem de ülkelerin her türlü diplomatik gerginliklere karşı yatırımcı çeşitliliğini artırması gerekiyor.
Türkiye, badireleri atlatma kapasitesiyle yabancı yatırımcının ilgisini daha fazla çekmeye başladı ve görünen o ki 16 Nisan referandumundan sonra bu ilgi daha da artacak.
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut ile konuşunca bu yönde daha da ümitvar oluyorsunuz. Bütün dünya yatırımcılarının nabzını tutan isim olarak değerlendirmeleri önemli.
Ermut diyor ki "Türkiye'yi bilen yatırımcılar 15 Temmuz'da halkın verdiği güçlü reaksiyonu ödüllendirdi.
Geçen yıl çekilen yatırımların yüzde 56'sı darbe girişiminin yaşandığı temmuz ayından sonra geldi." Ermut, 2017'nin çok pozitif geçeceğine ve Türkiye'ye geçen yıldan daha fazla doğrudan yatırım geleceğine inandığını söylüyor. Ve ekliyor: "2015'teki seviyeleri yeniden yakalarsak ve Türkiye'nin yıllık doğrudan yatırım ortalamasını 17-18 milyar dolara doğru çekersek ondan sonra bunun üstüne çıkmamız daha kolay olur." Yabancı yatırımda Avrupa ve ABD'nin payı azalırken, Rusya, Asya ve Körfez ülkelerinin payı artıyor. Arda Ermut, yatırımcı çeşitliliği konusunda da önemli bir noktanın altını çiziyor, "2008'deki küresel krizde Avrupa etkilenince bizim yatırımlar düştü. Dolayısıyla farklılaşmanın bizim için ne kadar önemli olduğunu gösterdi.
Hep hizmet sektöründen yatırım çekiyorduk.
Burada oranı yüzde 71'den yüzde 51'e düşürdük.
Enerjinin payını yüzde 18'den yüzde 36 seviyesine çıkardık" diyor.
Ermut, bankacılık sektörünün etkisine değinirken de Japonya ve Çin'den bankacılık sektörüne yapılan yatırımları örnek gösteriyor.
Bankaların bu ülkelerden diğer sektörlere yatırımcı çekmek açısından öncü olduğuna değiniyor.
Peki, yeni yatırımlar konusunda müjde var mı? İsim açıklamasa da sektörler ve ülkeler konusunda ipuçları veriyor: "Tarım ve gıda alanında çok yoğun ilgi var. Brazil Food Banvit'i satın aldı. Bunun gibi gıdanın değişik alanlarında yatırım yapmak isteyen gruplar var.
Kimya, petrokimya, otomotivin değişik alanlarında yatırımcılarla görüşülüyor. Enerjiye çok yoğun ilgi var. Ayrıca bilgi iletişim alanında takip ettiğimiz yatırımcılar var." İlgi gösterenler kim? Avrupa, ABD ve Körfez yatırımcıları öne çıkıyor. Özellikle Suudi Arabistan ile ülkenin 2030 yatırım planı çerçevesinde pek çok sektörde çalışma grupları kurulmuş durumda. Çok yakında yeni yatırım haberleri gelecek yani.
Yatırımcıyı memnun etmek için önemli bir konuyu Ermut, sözlerinin arasında vurguluyor:
"Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın vizyonu ve yatırımcı dostu anlayışı aşağı daha yeteri kadar sirayet etmedi. Bana sorarsanız referandumdan sonra gelecek en önemli konu kamu reformudur." Bu sözün altını çizmek gerekiyor.