Dimitri Payet... 11 yıl önce kimsenin tanımadığı, Fransa'da bir mağazada tezgâhtar olarak çalışan bir gençti. Madagaskar yakınlarındaki Reunion Adası'ndan gelmişti. Yarın Avrupa'nın futbol şöleninin finalinde, göğsünde Fransız bayrağı, şampiyon olmak için ter dökecek.
***
Zlatan İbrahimovic... Bosna Hersek'ten İsveç'e göç eden bir ailenin oğlu... Bugün Avrupa'nın en yüksek rakamlarla transfer olan oyuncularından biri... Euro 2016'da göğsünde İsveç bayrağı olan formasıyla ter döktü. Taraftarların sırtındaysa onun ismiyle 10 numaralı formalar vardı.
***
Daha tanıdık bir isim...
Mesut Özil... 1970'lerde Almanya'ya göç eden Zonguldaklı madenci bir babanın oğlu... Real Madrid'den Arsenal'e Avrupa'nın birçok büyük takımında top koşturdu. Euro 2016'da Almanya'yı yarı finale kadar sırtladı.
***
Herkes sevdiği ve anladığı için örnekleri futboldan seçtim. Bu isimler ülkelerinin gururu göçmenler... Bu ülkeler, elbette sadece futbol değil birçok alanda birçok yetenekli insanın vatanı...
Albert Einstein da Alman göçmeni bir ABD'li bilim adamıdır mesela...
Bugün Kanada nüfusunun yüzde 20'si, Almanya'nın yüzde 11.6'sı, ABD'nin yüzde 14'ü ve Fransa'nın yüzde 9'u göçmen vatandaşlardan oluşuyor.
Türkiye'de bu oran yüzde 2.5...
Biz bu ülkelerle kıyaslandığında çok daha hoşgörülü olduğumuzu söyleriz. Zulme uğrayana yardıma koşarız. Bu ülkeler ise nitelikli olan göçmenleri seçer; ne kadar merhametli olduğunun reklamını yapar.
Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı Suriyeliler içinden, bu ülkelere kaptırmadan nitelikli işgücüne vatandaşlık vermesi, diğer ülkeler için sıradandır. Ve bu ülkelerin ekonomisine de değer katmıştır.
***
Sadece Suriyelilere vatandaşlık verilmesi değil,
Turkuaz Kart da nitelikli insan gücünden yararlanmak için önemli bir adım...
Artık ekonomisiyle, sanayisiyle, eğitimiyle, yaptığı devasa projelerle
Türkiye de birçok insan için göç edilecek bir ülke... Geçen yıl 85 bin yabancı, çalışmak için Türkiye'ye başvurdu. Bunların büyük kısmı da Avrupa'dan...
İşte biz de
10 büyük ekonomi arasında yer almayı hedefliyorsak, yabancıların şirketlerimizde çalışmasına, nitelikli göçmenlere vatandaşlık verilmesine alışmalıyız. Buna hem insani hem de ekonomik değer olarak bakabilmeliyiz.
***
Yarın
Euro 2016 finalinde sadece futbol izlemeyin, sahaya bir de bu gözle bakın. Yarısından fazlası göçmen olan 22 kişinin sadece iki ülke bayrağı altında nasıl buluştuğunu göreceksiniz.