Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kimi milletvekili görmek istiyorsunuz?

Yarın partiler YSK'ya milletvekili listelerini veriyor. Bu listeler önemli çünkü ilk kez yürütme ve yasamanın ayrıldığı bir seçime gidiyoruz. Bu da vekil listelerini eskisinden önemli kılıyor. Bu tabii sadece küçük Anadolu şehirleri için değil, büyükşehirler için de geçerli. Çünkü oralarda da siyaset hâlâ sosyolojiler üzerinden yürütülüyor.
Peki, siyasi partiler bu değişime uygun bir yol izliyor mu? Bir süredir tüm partiler vekil listeleri üzerinde çalışıyor. Kulislerde çok sayıda yeni isimden söz ediliyor. En çok merak edilen ise 16 yıldır iktidarda olan AK Parti. AK Parti tabanında da kamuoyunda da büyük bir değişim beklentisi var.
İlk işareti aylar önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, "metal yorgunluğu" tespitiyle verdi. Şimdi o değişimin milletvekili listelerine nasıl yansıyacağı bekleniyor. Bu noktada ilginç olan, AK Parti'nin bu çalışmaya yeni başlamamış olması. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplumun nabzını tutmak için sürekli kamuoyu araştırması yaptırdığı ve siyasi hamlelerini buna göre biçimlendirdiği biliniyor. Aynı şey bu kez milletvekilleri için de yapıldı. Aylardır birkaç kamuoyu araştırma şirketi 81 ili tarıyor ve topluma ucu açık şu soru soruluyor: "Kimi milletvekili görmek istiyorsunuz?"
İlginç bir çalışma... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde olan bu araştırmanın listelerin oluşmasında etkili olacağı konuşuluyor. Bu uygulama bir anlamda "dar bölge seçim sistemi"ni çağrıştırıyor. Yani yeni sistemde Meclis sadece masa başı çalışmalarla, kulis ataklarıyla şekillenmeyecek.Kuşkusuz listelerin oluşmasında "eski yeni sentezi", gençlik ve kadın önceliği, alanında uzman olan ama fazla tanınmayan isimlerin yer alması gibi başka parametreler de var. Ama en çok da AK Parti'nin 18 yaşında kaç genci aday göstereceği merak ediliyor.

CHP-Saadet ortaklığı
Liste konusunda CHP'de de yoğun bir çalışma sürüyor. Ön seçim yapılmadığı için mevcutlardan kimlerin aday yapılacağı ve ne kadar yeni ismin listeye gireceği bilinmiyor. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu gibi yeni birkaç isimden söz ediliyor. CHP'nin, AK Parti gibi kamuoyu araştırması yaptırmadığı biliniyor. Ancak CHP de şunu yapıyor; ilçe ve il başkanlarına "Kimleri aday görmek istiyorsunuz?" sorusu soruluyor. O sorulara verilen cevapların listelerin oluşmasında etkili olması bekleniyor. Tabii CHP'nin bir de ittifak meselesi var. Saadet'le ortaklığının listelere nasıl yansıyacağı kadar seçmen tarafından nasıl algılanacağı da merak ediliyor. Sürprizlere gebe bir durum.
MHP listelerini ilk açıklayan parti oldu. 79 kadın aday olması ve Kayseri'den lise son öğrencisi Veli O. Öztürk'ün adaylığı ve yeniler arasında da Güvenlik ve Strateji Uzmanı Abdullah Ağar'ın bulunması dikkat çekiyor. Meclis'te grubu bulanan HDP'nin listeleri ise şiddet ve siyaset ilişkisi açısından dikkatle izleniyor. "Türkiyelileşme" mi ağır basacak yoksa Suriye eksenli gelişmelere mi selam verilecek, listeler çıktığında görülecek.

İP öncülerinin sınavı
Seçimlerde nasıl bir sonuç alacağı konusunda uç iddiaların dolaştığı İP'ye gelince... MHP'den gelenlerle eski merkez sağcıların bir koalisyonundan söz ediliyor. Listelerde ise sürpriz beklenmiyor. Merak edilen de İP'in oluşmasına öncülük eden Ümit Özdağ, Koray Aydın, Yusuf Halaçoğlu ve Lütfü Türkkan gibi güçlü siyasi aktörlerin nerelerden aday olacağı. Soru şu: Acaba bu isimler memleketlerinden mi aday olacak yoksa garanti gördükleri büyükşehirlerden mi?
Son bir not; vekil listelerine FETÖ unsurları açısından da dikkatle bakılacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA