Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Sağlıkta yeni model: Şehir Hastaneleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Kayseri'de önce miting, ardından da merakla beklenen Kayseri Şehir Hastanesi'nin açılışını yaptı.
Kayseri, "Cumhur İttifakı"nı oluşturan AK Parti ve MHP'nin en güçlü olduğu şehir. Cuma günü Kayseri'deydim. Hem şehrin nabzını tutmaya çalıştım, hem de sanayi şehri Kayseri'de yeni bir sıçrama yaratacak şehir hastanesini gezdim.
Önce seçime ilişkin birkaç tespit aktaralım. Kayseri'de cumhur ittifakının toplam oyu yüzde 80'i geçiyor. 7 Haziran 2015'te AK Parti yüzde 52, MHP yüzde 27 oy almış. 1 Kasım'da ise AK Parti yüzde 65, MHP yüzde 18. Oy kayması bu iki parti arasında yaşanmış. CHP'nin ise son iki seçimde aldığı oy hiç değişmemiş; yüzde 12...
Henüz erken ama şimdiden merak edilen tek şey, 24 Haziran seçimlerine ilk kez katılacak olan Akşener'li İP'in performansı. Bu performansa FETÖ kalıntılarının ne kadar katkı sunacağı da merak ediliyor.

Kayseri'ye çağ atlatan yatırım
Gelelim Şehir Hastanesi'ne... Bugüne kadar Yozgat, Mersin, Isparta ve Adana'da 4 şehir hastanesi açıldı. Kayseri'de açılan en büyüğü... Bu projelerin arkasında Cumhurbaşkanı Erdoğan var. Bir konuşmasında şöyle diyor: "Şehir hastaneleri benim 14 yıllık hayalim. Hiç de kolay bir süreç olmadı."
Olmadığının en çarpıcı örneği Kayseri... Kayseri'deki şehir hastanesinin temeli 2011 yılında atılmak istenmiş ama bürokratik engellemelerle ancak 2015 yılında atılabilmiş...
Doğrusu o hayalin nasıl hayata geçirildiğini hep merak ettim. O nedenle Kayseri'ye gittim ve en büyük şehir hastanesini gezdim. Müthişti.
Eski ve mevcut devlet hastaneleriyle kıyaslanması mümkün değil.
Dünyada ve İstanbul'da birçok modern özel hastaneyi gören biri olarak söyleyebilirim ki, fazlası var eksiği yok. Hastane, 464 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulmuş. Bin 607 yatak kapasitesine sahip. Ana hastanede 499 tek, 259 çift kişilik oda, 361 poliklinik, 43 ameliyathane, 241 yoğun bakım ve 26 diyaliz yatağı bulunuyor.
O devasa alanda bir de Adli Psikiyatri Hastanesi yer alıyor.
Hastane, son teknoloji ürünü tıbbi cihazlarla hizmet verecek ve fiziki altyapısı da yüksek standartlarda. Ama en önemli değişim hizmet kalitesinin özel hastaneleri aratmayacak olması. Bir anlamda sağlıkta "akıllı hastaneler" dönemi başlıyor. Özel navigason programı bile var. Aradığınız bölümü bulmak için programı akıllı telefonunuza yükleyin o sizi istediğiniz yere ulaştırır.
Bu hastaneler Türkiye'nin son yıllarda sağlıkta hayata geçirdiği "sessiz devrim" hamlelerinde ikinci sıçramayı yapacak. İşin sırrı da yapılış modelinde... Hastaneler, Kamu-Özel sektör ortaklığıyla yapılıyor. Yapımını ve özel hizmeti, özel sektör üstleniyor, sağlık işini ise devlet... Temizliğinden, yemeğine, teknikten, hasta karşılamaya kadar bir dizi hizmeti özel sektör veriyor, devlet sadece doktorlarıyla sağlık hizmeti sunuyor.
Dünya çapında yeni bir modelden söz ediyoruz. Yapımcı firma YDA'nın Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aslan'la gezerken, ayaküstü sohbet ettik.
Aslan, sağlık alanına yaptıkları yatırımların ne anlama geldiğini "Hem kaliteli hizmeti alarak hem de yurt dışında yatırım yaparak göreceğiz" diyor ve ekliyor:
"Bu model Türkiye'de devletin üzerinden önemli bir yükü aldı. Dünya Bankası kredisiyle yaptığımız bu yatırımın maliyeti 415 milyon avro. Bu devlet için önemli bir rakam. Devlet bunu yaparak hem vatandaşına kaliteli hizmet sunuyor, hem de özel sektöre sağlık alanında model oluşturma olanağı veriyor. Daha şimdiden çok sayıda ülkeden hastane yapma teklifi aldık."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA