Hafta başında TRT Haber'in bir programı nedeniyle Diyarbakır'a gitmiş ve kısa süreli de olsa şehri dolaşmıştım.
Özellikle çukur siyaseti nedeniyle yakılıp yıkılan Suriçi'ni gezdim. Değişim muhteşemdi. Suriçi'nin İçkale bölümündeki bütün gecekondular kaldırılmış, tarihi eserler hizmete açılmış ve insanların nefes alacağı bir park ortaya çıkmış. Ama asıl değişim beklentisi tarihi Diyarbakır evlerinin bulunduğu alanda gerçekleşiyor. Sadece evler değil, tarihi eserler de restore edilerek yeniden hayat buluyor. Bu değişim henüz tamamlanmamış ama şimdiden sokaklara yansıyan hava olumlu.
Bu sonuçta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özel ilgisini hayata geçiren, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla şehri esir alan "örgüt" korkusunu devre dışı bırakan İçişleri Bakanlığı'nın rolü büyük. Bu ortak tavrın bir sonucu da "Kayyum" olarak atanan belediye başkanlarının şaşırtıcı başarısı... Diyarbakır başta olmak üzere birçok ilde çok eleştirilen o belediye başkanlarından vatandaş bir hayli memnun.
Örneğin bunu Mardin'de, Yeni Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin yaptığı kamuoyu araştırmasında çok net görüyoruz. "Kayyum sonrası belediye hizmetlerinde bir farklılık oldu mu?" sorusuna halkın yüzde 38.7'si olumlu, yüzde 9.9'u çok olumla cevap verirken, yüzde 29,5'i farklılık olmadığını, yüzde 21.9'u da olumsuz olduğunu söylüyor.