Başbakan Erdoğan geçen yıl, 2014'ün AB Yılı olacağını açıklamıştı. Türkiye Gezi olayları ile 17 Aralık darbesine ve o olaylar nedeniyle AB'den yöneltilen eleştirilere rağmen o yolculuğunu yargı reformlarıyla, yeni fasıllar açmanın hazırlığıyla sürdürüyor.
Ancak AB cephesinde durum pek parlak değil.
AB'nin kurucu babaları, Rusya'yla birlikte Ukrayna'yı kaosa sürükleyerek, Mısır'da darbe karşısında susarak, Gazze'de İsrail'i destekleyerek AB'nin özgürlükçü ve demokrat ruhunu kirleten bir tavır içindeler.
Bir anlamda AB yeni bir yol ayrımında... Tam bu kritik dönemde AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ve ekibiyle İtalya'nın başkenti Roma'dayız.
İtalya hem AB dönem başkanı, hem de reformcu, değişimci merkez sol diye nitelenen yeni bir iktidara sahip... İtalyan başbakanı Matteo Renzi sadece ülkesinde değil AB genelinde de "umut" veren bir siyasetçi...
Türkiye'ye de sıcak bakıyor ve dönem başkanı olmaları nedeniyle de ciddi destek veriyor.
Bakan Çavuşoğlu'nun İtalya gezisi bu açıdan önemli... Dışişleri Bakanı Federica Mogherini'nin davetiyle İtalya'ya gelen Çavuşoğlu, çok sayıda önemli isimle de görüştü.
Sonuçtan memnun: "İtalya ile hem siyasi hem ekonomik ilişkilerimiz çok iyi. İtalya, bizim AB sürecimize destek veriyor. Kıbrıs meselesinde de en çok destek aldığımız ülke. Biz bu yılın AB yılı olması için elimizden geleni yaptık, yapıyoruz. 6'ncı yargı paketi geçti, birçok alanda yeni düzenlemeler yaptık. Önümüzdeki günlerde 4 bakan Erzurum'da bir araya gelip, bu yılsonuna kadar neler yapılacağını belirleyecek. Bizim beklentimiz daha fazla ama bu dönemde en azından iki fasıl açılırsa iyi olur."
İl turda yüzde 57
AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Roma tarihini soluduğumuz Halk Meydanı'nda, gazeteciler Cengiz Özdemir, Nagehan Alçı, Murat Çiçek, Mustafa Kartoğlu ile cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve yeni anayasayı da konuştuk.
Bakan Çavuşoğlu, cumhurbaşkanlığı seçimleri için iddialı konuşuyor: "Türkiye de artık bir yol ayrımında. İlk kez halk cumhurbaşkanını seçecek. İlk turda Cumhurbaşkanı adayımız yüzde 57 oy alır..."
Bakan Çavuşoğlu'nun yeni anayasanın yapılması konusunda iddialı ve ezber bozan yeni bir önerisi var. Şöyle diyor: "Biz 4 partiyle birlikte yeni bir anayasa yapmayı denedik ama maalesef başaramadık. Demek ki bu muhalefet anlayışıyla yeni bir anayasa yapma ihtimalimiz yok. Ama bizim de yeni bir anayasa yapma vaadimiz var. Cumhurbaşkanı adayımızın vizyon belgesinde de yeni anayasa vaadi var.
Ayrıca iktidar partisi olarak da bu işin sorumluluğu bizde. Muhalefetle yapamadık diye bundan vazgeçemeyiz. Bana göre Venedik Komisyonu'yla işbirliği yaparak evrensel standartlarda bir anayasa yapabiliriz. Dünyanın en ileri demokrasi ülkeleri Norveç, İsveç bunu yapıyor, biz neden yapmayalım?"
Bu yöntemi Başbakan Erdoğan'la paylaştığını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam ediyor: "Elimizde üniversitelerden, barolardan sivil toplum örgütlerinden gelen anayasa önerileri var. Bir çerçeve taslağı oluşturur, Venedik Komisyonu'na gönderir, görüş alırsak muhalefetin de diyeceği bir şey kalmaz.
Biz bunu parti içinde tartışmaya başladık.
Venedik Komisyonu'yla da konuştuk. Henüz işin başındayız ama ben buna çok inanıyorum..."
AB ile ilişkilerimizde ne kadar adım atılır bilinmez ama eğer Venedik Komisyonu yolu denenirse "yeni Anayasa" hayal olmaktan çıkar ve Türkiye sivil anayasasına kavuşarak bir ilke daha imza atar.