Bir süre önce İstanbul Esenler'de Başbakan Erdoğan, son 50-60 yılda ucubeye çevirdiğimiz şehirleri yaşanabilir kılacak "kentsel dönüşüm" projesinin startını verdi.
Aslında çok da yabancısı olmadığımız ve dar alanlarda hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurulmasıyla şehirlerin tamamını kapsama alanına alacak büyük bir projeye dönüştü.
İyi de oldu. Örneğin Esenler'de temeli atılan projeyle iki yıl içinde 50 bin kişi daha insani, çevreye uyumlu ve modern konutlarda yaşayacak.
Şehirlere ilginin biraz geç de olsa bu noktaya gelmesi sevindirici.
Bunda AK Parti'nin hem merkezde hem de yerelde uzun süre iktidar olması kadar, başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerimizde gelişen "Kent Bilinci"nin de etkisi var.
Bir anlamda kentlileşiyoruz ve daha yaşanabilir kentler istiyoruz. Artık konutlara sadece barınmak için değil yaşamak için bakıyoruz.
Son 60 yılı hatırlayın... Önce şehirlerimiz gecekondularla kuşatıldı. Sonra kalitesiz binalar yükseldi şehrin merkezlerinde. Ardından toplu konutlar girdi hayatımıza ve TOKİ tarzı evler daha tercih edilir oldu.
Şimdi ise şehrin dokusuna paralel, doğayla uyumlu, yaşayan yeni yapılar dönemi başlıyor.
Şehirleri bu noktaya biraz zenginleşen ve kentlerin büyük kesimini oluşturan orta sınıflar getirdi.
Kentsel dönüşümün omurgasını da bu kesimler oluşturuyor.
İşte biraz geç de olsa dipten gelen bu taleple kent iradesinin buluşması ortaya "kentsel dönüşüm" projesini çıkardı.
Önceki gün kentsel dönüşüm startının verildiği Esenler'de,"Şehir Düşünce Merkezi"nin ilk toplantısındaydım.
Esenler, İstanbul'un kilometrekareye 68 bin kişinin düştüğü en yoğun ve yapılaşma açısından en ucube ilçesi... Ama artık o şehri bir insan gibi ele alan bir "düşünce" merkezi var. Amacı da, toplumun talebiyle şehrin bilgi birikimini ve olanaklarını en iyi biçimde değerlendirmek...
Doğaya uyumlu yeni şehirler geliyor
Bunun için de şehir-toplum, şehir-doğa ilişkisinde sözü olan herkesin aklına ihtiyaç duyuluyor.
Merkezin başında AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı bulunuyor.
İlk toplantıya İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, AK Parti MKYK Üyesi, İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen, Prof. Dr. Korkut Tuna, Prof. Dr. Ümit Meriç, Prof. Dr. Ayşe Şentürer, Prof. Dr. Ergun Yıldırım gibi hocaların yanında mimarlar, mühendisler, yazarlar, gazeteciler, sivil toplum örgütü temsilcileri katılıyor.
Yaklaşık 4 saat süren toplantıda, Esenler üzerinden "Yeni şehirlerimiz nasıl olmalı?" sorusuna cevap arandı. İzlediğim kadarıyla ilginç yaklaşımlar da sürpriz eleştiriler de oldu.
Kimi şehir ikliminden, kimi şehirle güneşin ilişkisinden kimi de binaların insan ölçekli olmasından söz etti.
Son noktayı ise bunca insanı bir araya getiren Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu bir çağrıyla koydu:
"Bu merkezi kurmaktaki hedefim bir şehir aklı oluşturmak. Bugüne kadar şehre dair oluşmuş olan bilgi birikiminden istifade etmek ve bu birikimin ışığında yeni projeler üretmek. Bunun için de sizlerin ve bu kentte yaşayanların aklına ihtiyacımız var. Yeni şehirleri hep birlikte kuracağız..."
Belki bu ilk adım, şehirleri güzelleştirdiği gibi katılımcı ve müzakereci demokrasinin de yolunu açar.