Geride bıraktığımız 2009 yılının en önemli olayı hiç kuşkusuz "demokratik açılım" süreciydi.
Onu takip eden tarihi tartışma ise siyasetordu ilişkisiydi... Bu başlık altında yıl boyunca Ergenekon eksenli yeraltından çıkan silahlar, "AK Parti ve Gülen'i Bitirme Planı", ardından gelen "Kafes Eylem Planı" ve son olarak "Kozmik Büro" meselesi çok tartışıldı.
Hepsi de ordu ile ilgiliydi.
Bu tartışmalara ordu yönetiminin verdiği cevaplar da çok tartışıldı.
Peki, tüm bu tartışmaları toplum nasıl izledi ve ne tepki verdi? Sorunun cevabını geçen hafta Metro- Poll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar şirketinin yaptığı kamuoyu araştırması veriyor.
Prof. Dr. Özer Sencar ve ekibince yapılan "Ordunun hukuk ve demokrasi ile imtihanı" başlıklı araştırma, geçen yılki tartışmalar ışığında halkın "ordu" algısını yansıtırken, Türkiye toplumunun sivilleşme arzusuna da ışık tutuyor.
İşte araştırmanın sonuçları:
Acaba toplum Kozmik Oda'da sivil savcı ve hâkimler tarafından yapılan arama ve incelemeleri onaylıyor ve hukuki buluyor mu?
Onaylayanlar yüzde 50.1,
Onaylamayanlar yüzde 39.8
Araştırma toplumun derin devlet ve darbe girişimi konusundaki düşüncelerini de ortaya çıkardı. Derin devlet var mı?
Var olduğuna inananlar yüzde 66.2, inanmayanlar yüzde 23...
Bu sonucu daha önce yapılan araştırmalarla kıyaslayınca gelinen nokta çok çarpıcı. Araştırmacılar şöyle diyor:
"Ergenekon, Gladio, JİTEM gibi resmi veya gayri resmi oluşumların varlığıyokluğu tartışıladursun; halkın üçte ikisi -adı ne olursa olsun- devlet içinde derin ve görünmez bir yapılanmanın var olduğunu düşünmektedir. Yaklaşık 3 yıl önce, Ergenekon soruşturmaları henüz gündemde değilken yaptığımız Şubat 2007 araştırmasında derin devletin var olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 57 civarında çıkmıştı. Aradan geçen üç yıl zarfında Türkiye'de derin bir devletin var olduğunu düşünenlerin oranında 9 puanlık artış gözlenmiştir."
Çarpıcı sonuçlardan biri de, "Ordu içinde darbe yapmak isteyenler var mı?" sorusuna verilen cevapta saklı.
"Evet" diyenler yüzde 55.1,
"Hayır" diyenler yüzde 36.
Bu sonucun ne anlama geldiğini de araştırmacılar bir önceki araştırmayla kıyaslayarak yapıyor:
"6 ay önce (Temmuz 2009) gerçekleştirdiğimiz araştırmada halkın yüzde 48.3'ü ordu içinde darbe yapmak isteyen bir grubun var olduğunu düşünürken; bugün bu oran yüzde 55 civarındadır. Bu durum, TSK'nın halk nazarındaki imajı açısından oldukça düşündürücüdür."
Geçmiş bir yana, son 7 yıldır "Darbe girişimleri" hiç gündemimizden inmedi. Peki, bugün bir darbe tehlikesi var mı?
"Evet" diyenler yüzde 26.9,
"Hayır" diyenler yüzde 62.2.
Şimdi gelelim Türkiye toplumunun Genelkurmay Başkanı'nın ordu ile ilgili iddialara verdiği cevapları nasıl karşıladığına...
Samimi ve inandırıcı bulanlar yüzde 42.4, Tam tersi düşünenler yüzde 45.
Toplum çok net biçimde ikiye bölünmüş durumda.
Ordu algısı üzerine yapılan bu araştırma sadece ordu-toplum ilişkisini değil, aynı zamanda siyasetteki değişimin ipuçlarını da veriyor.
Daha önceleri sağ-sol, laik-anti laik ayrımı etrafında bir kutuplaşma varken, şimdi onun yerini demokratlar-cumhuriyetçiler ayrımı alıyor. Toplum saf tutuyor ve iki ana aksta toplanıyor. Dikkat ederseniz arada kalanlar çok az. Örneğin Kozmik Oda'daki sivil savcı aramasına verilen olumlu olumsuz cevapların toplamı yüzde 89.9... Arada kalanların oranı ise sadece 10.1.
Bu pencereden bakınca toplum, AK Parti'yi daha "demokrat" olmaya, CHP ve MHP'yi de "Cumhuriyetçi" noktada kalmaya zorluyor. Aslında bu zorlamadan her parti payına düşeni alıyor ve alacak. Kısaca siyaset önümüzdeki süreçte ciddi bir değişime gebe...
Bence bu araştırmanın belki de en çarpıcı sonucu toplumun tavrıyla ilgili; araştırma, Türkiye toplumunun olayları yakından takip ettiğini ve net tavır aldığını gösteriyor.
Korku yayanlara aldırmayan, Türkiye siyaseti normalleşiyor...