Son zamanlarda siyaset kulislerinde en çok "erken seçim" konuşuluyor. Siyasi gerginlik arttıkça kulislerde erken seçim tarihi konusu da çeşitleniyor. Başbakan Tayyip Erdoğan her konuşmasında "Seçim, zamanında yapılacak" demesine rağmen kimi yorumcular tarih bile açıklıyor. Kimi "5 Kasım" diyor, kimi tarihi çok daha öne çekiyor.
Tüm bunlar varsayım üzerine yapılan yorumlar. Ancak zorunlu bir seçimden söz edenler de var. "Bu da nereden çıktı" demeyin. Önce şu sözleri dikkatle okuyalım:
"Türkiye önümüzdeki günlerde sürpriz bir seçim kararı almak zorunda."
Bu kadar iddialı sözün sahibi sıradan biri değil, siyasetin içinden gelen ve ülkeyi yönetmeye aday bir isim: İlhan Kesici.
Kesici bu iddiasını şöyle anlatıyor:
"Bu parlamento en geç temmuz ayı içinde illa bir seçim kararı almak mecburiyetinde. Parlamentoda dört kişilik bir boşluk var. Doldurulması lazım. Bu Anayasa hükmü. Anayasa diyor ki; herhangi bir boşluk olursa genel seçimin üstünden 2.5 sene geçmeden önce doldurulmaz. Gelecek genel seçime bir sene kalıncaya kadar doldurulur. Yani bu 2.5 sene ile 4. sene arasında illa da Anayasa gereği bir seçim yapma mecburiyeti var. Demek ki şu içinde bulunduğumuz anla, 2 Kasım arasında ara seçim yapılması lazım. 2 Kasım'dan sonraya kaldığı gün Anayasa ihlal edilmiş olur."
İlginç değil mi?
İlhan Kesici'ye göre bu kararı vermenin son tarihi haziran sonu ile temmuz başı. Kesici, bu tarihlerde bir "ara seçim" kararı alınırsa ne zaman yapılacağını da şöyle anlatıyor:
"2 Kasım'dan önceki pazarlara bakmak lazım. 2 Kasım'dan bir önceki pazar 29 Ekim. Adama derler ki, 'Bekledin bekledin Cumhuriyet Bayramı'nı mı buldun?' Ondan bir önceki pazar 22 Ekim. O da Ramazan Bayramı arifesi, o da olmaz. 22 Ekim'den geriye doğru yani 22 Eylül'e kadarki süre de Ramazan. Bence yine denir ki 'Ramazanı mı buldun.' O zaman en ideal tarih 17 Eylül Pazar. Bence 17 Eylül'de bu parlamentonun bir seçim yapması lazım."
Görüldüğü gibi İlhan Kesici sadece Türkiye'nin iç ve dış temel politikaları üzerine kafa yormuyor, aynı zamanda olası bir erken seçimle ilgili ayrıntıların da hesabını yapıyor.
Eğer bu hesap doğruysa temmuz başında Türkiye'yi yeni sürprizler bekliyor. Aslında İlhan Kesici'ye göre temmuz başında her ihtimalde bu parlamentodan bir seçim kararı çıkacak.
Onu da şöyle anlatıyor:
Ara seçim mecburi
"Yani parlamento tatile girerken bir seçim kararı alması lazım. Bu seçim kararı ya bu 4 kişi için ara seçim kararı olmak mecburiyetindedir, ya da ara seçimden kurtulabilmek için bu partinin temmuz başında bir genel seçim kararı almak durumundadır . Aksi halde anayasa suçu işlinmiş olur."
Şimdi gelelim asıl soruya... İlhan Kesici ortaya koyduğu bu seçim senaryosuna göre bir hazırlık yapıyor mu? Merkez sağ ve solda bir birleşme olabilir mi?
Kesici, seçimlerin normal zamanında yapılacağı kanaatini taşıdığını belirtiyor ve şöyle diyor:
"Ama sadece benim kanaatimin yetmez, Türkiye'deki diğer önemli kanaatlerin bu istikamette netleşmesi lazımdır ki arayışlar formüller o zaman ortaya çıksın. Sağda ve solda, 'neler olmalıdır, nasıl olmalıdır' ın cevabı seçim kararından sonra ciddi olarak değerlendirilir. Çünkü, bu hem maharet hem yüksek özveri istiyor."
Kuşkusuz Kesici'nin söylediği her iki ihtimal de önemli. Erken değil ara seçim bile yapılsa, içinde bulunduğumuz siyasi tansiyonu ölçmek adına önemli bir gösterge olacak. Özellikle Kemal Derviş'in seçildiği İstanbul 1. Bölge bu açıdan önemli. Ama Kütahya ve Ağrı'da da yapılacak bir ara seçim yarışı Türkiye'nin gelecek siyasi iktidarı için bir işaret olabilir.