Türkiye'de YÖK veya Milli Eğitim Bakanlığı'ndan burs alarak yurtdışında yüksek lisans veya doktora yapan yaklaşık 2 bin öğrencinin uzun yıllardır yaşadığı dramı bu köşede birkaç kez dile getirdim.
Hatta onların sorunlarına bir çözüm bulabilmeleri için başta Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç olmak üzere, CHP Milletvekili Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve AK Parti Milletvekili Selahattin Beyribey'le sık sık görüştüm.
Konuyla ilgili birkaç kez de AK Parti Meclis Grup Başkanı Salih Kapusuz'u aradım. Ama ne yazık ki görüşemedim. Sanıyorum Sayın Kapusuz, "Türkiye'yi kurtaracak siyasi tartışmalar"dan vakit bulamadığı için bu konuyla ilgilenemedi.
Oysa eğitim konusunda sıkıntıları olan Türkiye'nin; kimi Harvard'da kimi California Üniversitesi'nde önemli yerlerde görev yapan bu bilim insanlarına çok ihtiyacı var. Dahası bu insanların da Türkiye özlemi var.
İlginçtir bu konu Meclis'e gelmesine rağmen bir türlü çözülemedi.
Önce CHP'liler, sayıları 100 kişiyi bile bulmayacak "şeriatçı-bölücü iddiasıyla üniversitelerden atılan kişilere hak verilecek" gerekçesiyle bu yasanın geçmesini engelledi. Ardından sadece bursluların mali sorunlarını çözecek bir öneriyi CHP'liler getirdi, bu kez AK Partililer karşı çıktı.
Ve olay o noktada takılıp kaldı. Oysa hem o insanların mağduriyeti sürüyor, hem de devlet parasını tahsil edemiyor.
Bu konuyu yazdığımda ilk arayan kişi Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik oldu. Bakan Çelik, burs konusunun önemli olduğunu ve çözülmesi gerektiğini söyledi. Gerçekten bu yaklaşım sevindiriciydi. Ama arkası gelmedi. Şimdi yeniden Milli Eğitim Bakanı Sayın Çelik'e sesleniyorum:
"Sayın Bakan, burs konusunu yeniden ele almak mümkün değil mi? En azından bu konuda yeni bir adım atılamaz mı?"
Türk Burslular Birliği Başkanı Dr. Devrim Eren, Orhan Şahin ve Özdal Poyraz yaklaşık 2 bin burslu adına bu konuyu bir kez daha ele almanızı istiyorlar.
Umarım onların bu talebi, soruna nokta konması için son çağrı olur.