Yurtdışında burslu okuyan öğrencilerin, devlete ödemeleri gereken astronomik faizli 'geri ödeme' lerini ve bunun imkânsızlığını birkaç gündür bu köşede dile getiriyoruz.
Bugün biz araya girmiyoruz ve sözü onlara bırakıyoruz...
***
Genomik bilimler alanında doktoramı bitirmek üzereyim. MEB, mastır derecemi iki yılda bitiremediğim için beni başarısız saymıştı. Mastır ya da doktora MEB ya da YÖK'ün istediği sürede bitmeyebiliyor. Yaptıkları yanlış yetmezmiş gibi çıkardıkları binlerce dolar katlanmış borcu ödemeden ülkeye dönüşümüzü imkansız hale getirdiler ki bu bizi fırsatları burada ya da başka ülkelerde aramaya itiyor.
Süleyman Yıldırım - Kuzey Karolayna ABD
Gerçekten de kanayan bir yaraya parmak bastınız. Ben de bahsettiğiniz mağdurlardanım. Doktoramı başarı ile bitirdim ancak kısa bir süre daha kalıp çalışmalarımı sonuçlandırmak istediğim için müstafi sayıldım. 3 yıl Amerika'da araştırma geliştirme alanında çalıştıktan sonra göreve dönme sözü ile Türkiye'ye döndüm. Ancak Türkiye'nin gerçeklerini unuttuğumu anladım. Büyük ihtimalle daha torpilli biri sebebi ile göreve atanmadım. Çok kalifiye bir bilim adamı olarak 11 ay işsiz kaldıktan sonra özel bir şirkette bir iş bulabildim ve şimdi tekrar dönmemek üzere yurt dışına çıkmayı düşünüyorum.
Azim Çelik - İstanbul
Bu durumda o kadar çok insan var ki. Ben de 2 yıl önce babam vefat ettikten sonra artık burada yasayamayacağıma karar verip dönmek istedim. Borcumun kalan kısmına karşılık mecburi hizmet yapabileceğim ama o güne kadar işlemiş faizi ödemem gerektiği söylendi. Toplam 90 milyar TL. Türkiye'de devletten alacağım maaşla 90 milyar borç! Bu imkansız.
Kısaca burada bir çeşit rehiniz, borç bitmeden ülkemize dönemiyoruz.
Şehnaz Engur - Chicago ABD