Galatasaray, son yıllarda ağır bir mali kriz yaşıyor. Elinde de krizi aşacak ve kaynak yaratacak ciddi olanaklar var.
Ancak bu olanaklar bir türlü değerlendirilmiyor. Ve her proje gündeme geldikten bir süre sonra rafa kaldırılıyor.
Silivri'de 360, Büyükçekmece'de 300 dönümlük arsalar bekliyor.
Seyrantepe'de İstanbul'un belki de en değerli 384 dönüm arazinin üst kullanım hakkı 30 yıllığına Galatasaray'a verildi.
Şu ana kadar somut bir adım atılmadı.
Florya Metin Oktay Tesisleri'nin bulunduğu 73 dönüm arsa... Bunun 24 bin dönümü boş arsa olarak duruyor. Bir kısmı işgal altında. Diğer alanda ise tesisler var. Hem Maliye Bakanlığı, hem de Galatasaray kulübü bu arsanın değerlendirilmesini istiyor. Ne var ki, Galatasaray yönetimi önce girişimde bulundu ama arkası gelmedi. Spor tesisi için tahsis edilen bu alanın konuta çevrilip çevrilmeyeceği ise merakla bekleniyor.
Şimdi gündemde Riva'daki 1175 dönümlük arsa var. Bu konuda günlerdir özellikle spor basınında çok sayıda haber çıktı. TOKİ'den 150 milyon dolar istendiği ve projenin ortak yapılacağı yazıldı. Son olarak da 'TOKİ'nin söz konusu araziyle ilgilenmeyeceği' söylendi.
Peki gerçek neydi?
Konuyu bizzat işin başındaki isme, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'a sordum.
Bayraktar önce basında çıkan haberlerle ilgili bir değerlendirme yaptı:
"Bizim arkadaşlar araziyi görüşmüş, fakat herhangi bir teklif verme falan yok. Sanki oraya 150 milyon dolar bir para ödeyeceğimiz gibi bir haber çıkınca rahatsız olduk. Sanki devlet para dağıtıyor gibi bir intiba oldu. Böyle bir para ödemesi yok. Ancak biz burayı organize eder, satışını yapar onlara da kârdan pay veririz. Böyle bir organizasyon olabilir eğer cazip olursa."
Anlaşılan ortada somut bir şey yok.
TOKİ Başkanı Bayraktar, dün sabah Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın'la konuştuğunu belirtiyor ve şöyle diyor:
"Bu sabah Özhan Canaydın Bey'le görüştüm, size söylediğim şeylerin aynısını söyledim. 'Biz rahatsız olduk, devlet dairesi bir arsa alacak, Galatasaray'ın borçlarını kapatacak' gibi bir intiba vardı haberlerde. Eğer burası kamu menfaati yönünde faydalı olursa proje incelenir, ona göre projenin organizatör görevi yapılabilir. Yoksa biz aldık, alın size 150 milyon dolar veriyoruz gibi bir şey söz konusu değil. Biz inceleriz, şartlar uygun olursa bu işin organizasyonunda yer alabiliriz."
Bu kez araya girip soruyoruz:
"Peki şu 150 milyon dolar nereden çıktı? Sizden böyle bir para istediler mi?"
"Resmi bir teklif yok, gazetelere böyle yansıdı. Başkan bana dedi ki, 'Biz zaten sizden para istemiyoruz. Bu sizin öncülüğünüzde yapılsın, onu istiyoruz. Buradan azami gelir elde edilsin biz de payımızı alalım, hatta biz size para verelim' dedi." Görüldüğü gibi teklif Galatasaray yönetiminden TOKİ'ye gidiyor. TOKİ işin içine para girince daha baştan 'cazip' bulmadığını söylüyor.
Ancak, tüm bu negatif gelişmelere rağmen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Riva ile ilgili kapıyı tam olarak kapatmadığının sinyalini vererek şöyle diyor:
"İnceleyeceğiz. Cazip gelirse ilgileniriz."