Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Galataport'un sırrı özel imar

100 milyon dolarlık taksitler halinde 46 yılda ödemesi tamamlanacak Galataport'un 49 yıllığına kiralandığı ihalenin arkasında 'Torba Yasa' çıktı. Yasaya eklenen bir madde ile bölge, imar ve kıyı kanunu dışına çıkarıldı

Galataport'un 46 yıl taksitle ödeme koşulu ile 4.3 milyar dolara ihale edilmesi kamuoyunda şaşkınlık yarattı. Verilen fiyat vergi dahil 5 milyar doları aşacak. Ancak bu para 3 yılı ödemesiz 100 milyon dolarla başlamak üzere 46 yıllık taksitler halinde ödenecek. Şaşkınlığın nedeni, ihalede 4.3 milyar dolar teklif veren Royal Carribean Ortak Girişim Grubu'nun, en yakın rakibine 3 milyar dolar fark atması. Peki böylesine büyük bir fark nasıl ortaya çıktı? İşin sırrı, Galataport'a tanınan 'özel imar' hakkında. Olayın perde arkası bir hayli gerilere uzanıyor. Geçen yıl bu konuyla ilgili özel bir yasa çıkartılmış ancak Danıştay bu yasayı durdurmuştu. Bu durdurma kararını da dikkate alan hükümet, konuyla ilgili son adımı geçtiğimiz temmuz ayının sonunda attı. Meclis tatile girmeden kamuoyunda 'Torba Özelleştirme Kanunu' olarak bilinen karma bir yasa apar topar meclisten geçirildi. Geçen yasalardan biri de Galataport'la ilgiliydi. İlgili maddede aynen şöyle deniliyor: "Özelleştirme kapsam ve programına alınan ve sahil şeridi belirlenen veya belirlenecek olan alanlar ile kıyı ve dolgu alanlarında yapılacak yat ve kruvaziyer limanlarının ihtiyacı olan yönetim birimleri, destek birimleri, bakım ve onarım birimleri ve konaklama birimleri ile ilgili kullanım kararları ve yapılanma şartları imar planı ile belirlenir." Ankara'da işi yakından izleyen bir uzman şöyle diyor: "Bu kadar yüksek fiyat verilmesinin nedeni özelleştirme kanunuyla, bölgenin imarını kıyı kanunu ve SİT alanından çıkartarak özel kanunla düzenlemek. Oraya gökdelen diktiğinde bu rakam küçük kalacak.."

10 MİLYAR $'I BULURDU
Galataport bir anlamda Haydarpaşa Projesi gibi özel kanuna tabi hale getirildi. Her iki alanda da imar yetkisi Ankara'ya yani Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na verilerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Belediye Meclisi devre dışı bırakıldı. Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci bu konuda, "İmar yetkileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alındı, Bayındırlık Bakanlığı'na verildi. Bunu kent hukuku ve çağdaş imar hukuku açısından kabul etmemiz mümkün değil. Çünkü bu yasaya göre meclisin görüşü bile alınmıyor. Böyle bir yasanın yürürlükte olması Türkiye için yüz karasıdır. Fiyat 10 milyar doları bile bulabilirdi" dedi. İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Ahmet Turgut, "Recidence konutlar oraya da girmiş. Limanda konutun ne işi var sorusuna da 'burada gece de yaşansın istedik' diye yanıt veriyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA