Çöp konusuna değindiğiniz için sizi tebrik ediyorum. Avusturya'da çöp toplama konusunda, yasalarla vatandaşlara sorumluluklar verilmiştir. Her vatandaş evindeki ve işyerindeki çöpü cinslerine göre ayrıştırmak, çöp muhafaza kaplarına atmak zorundadır.
Buna uymayan vatandaşlar para cezasına çarptırılır.
Çöp ayrıştırmak nedir?
Çöpünüzdeki kağıtları ayrı bir kapta toplamak ve kağıt için her evde bulunan kağıt konteynerine atmak zorundasınız.
Aynı şekilde organik çöpler için de kapalı özel bir çöp odası içinde organik çöp konteyneri bulunmaktadır. (Kokular çevreyi rahatsız etmesin diye) Üstelik burası soğuk bir ülke olmasına rağmen.
Tüm binalar da organik çöpler için kapısı kapalı küçük bir çöp odası vardır.
Plastik ve cam şişeler her mahallede bulunan plastik şişe konteynerleri ve cam şişe konteynerlerine atılır.
Evdeki kağıt veya organik çöp konteynerine cam veya plastik şişe atamazsınız. Sizi bir gören olursa anında uyarır ve belediyeye haber verir.
Ceza ödemek zorunda kalırsınız. Ayrıca yabancı iseniz sınırdışı tehlikesi bile vardır.
Teneke kaplar ve piller içinde ayrı toplama merkezleri mevcuttur. Bu konuda anaokulundan itibaren öğrencilere eğitim verilir.
Organik çöpler şehrin göbeğindeki Avusturya'nın dünyaca ünlü mimarı Hundertwasser tarafından tasarlanmış bir çöp yakma merkezinde imha edilir. (Halkın tepkisini önlemek için modern ve değişik mimarideki bir yapıdır)
Burada çöpler yakılarak elde edilen enerjiyle ısıtılan su 'fernwarme' denilen bir sistemle yeraltından şehrin içindeki binalara ucuz ısınma imkanı sağlar.
Buradaki belediye her yıl kaldırım taşı değiştirmek yerine 'vatandaşı nasıl ucuza fazla yatırım yapmadan ısıtabilirim, çevre kirliliğini nasıl önlerim, nasıl daha iyi bir çevre yaratabilirim' diye çalışmaktadır.
Hiç kimse evine kombi, kalorifer kazanı taktırmak ve milyarlarca lira heba etmek zorunda bırakılmaz.
Bunun için belediye yasası hazırlanırken bu konuda da gerekli çöp ayrıştırma zorunluluğu vatandaşların ödevi olarak kanuna eklenmeli.
Zaten AB görüşmelerinde bu istenecek. Çünkü burada bu uygulama son beş yıldır var. Nedeni de Avrupa normu gereği.
Ahmet SARAL / AVUSTURYA