Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kadıköy'de cami tartışması

Türkiye, bir dönem "Taksim'e cami yaptıracağız" tartışmasıyla büyük bir enerji harcadı. Refah Partisi'nin yükselişe geçtiği 90'lı yıllarda, ortaya atılan bu tartışma, 28 Şubat Postmodern darbesiyle sonuçlanan sürecin de gerekçelerinden biri sayıldı. 'Yaptıracağız' iddiasıyla, 'izin vermeyeceğiz' tepkisi, siyaseten toplumu gerilime sürükledi.
Ve aradan neredeyse on yıl geçti. Toplumsal hafızamızın derinliklerinde sadece 'gerilim' yaratan bir tartışma olarak kaldı. Çünkü araya sıkışan postmodern darbeyle, ekonomik krizlerle ve son olarak da 3 Kasım seçimlerinde yaşanan travmayla Türkiye yeni bir yolculuğa çıktı.
Ve Türkiye, 2004 yılında 90'lardaki ' Taksim'e cami yaptıracağız' tartışmasının tam tersi bir noktaya geldi.
Nasıl mı? Anlatalım... Kadıköy İbrahim Ağa Mahallesi 57 pafta, 1244 ada, 41 parselde oldukça büyük bir arsa var.
Söz konusu parsel, 1999 yılında Kadıköy Belediyesi tarafından 1/1000 ölçekli imar planında, cami ve yeşil alan olarak tasdik edilmiş. Aynı şey 2002 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından, 1/5000 ölçekli nazım imar planda da işlenerek onaylanmış.
Yani söz konusu parsele sosyal demokrat Kadıköy Belediyesi cami yapılmasını istiyor . Buraya kadar her şey normal.
Ancak geçtiğimiz ağustos ayında AK Parti'nin ağırlıkta olduğu Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı bir karar işin rengini değiştirdi. Çünkü 18 Ağustos 2004 tarihinde 1/5000 ölçekli plan tadilatıyla burası cami alanından çıkarıldı, konut alanına açıldı . Yani geçmişin " Taksim'e cami yaptıracağız" diyen siyasi geleneğininin içinden doğup gelen Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri cami yaptırılmasına karşı çıkıyor.
Nereden nereye? Şimdi Kadıköy'de bu değişikliğin yarattığı cami tartışması sürüyor. Kadıköy'e cami yapılmasını isteyenler sosyal demokratlar, cami olmasını istemeyenler ise AK Partili muhafazakâr demokratlar...
Sosyal Demokrat Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin bu olayla ilgili tepkisini şöyle dile getiriyor: "Böyle şey olmaz. Biz bu konuda itiraz hakkımızı kullandık. Cami yapılmasını istiyoruz. Çünkü yoğun yapılaşma Kadıköy'ü mahvedecek. Bunun önüne geçmek gerekiyor."
Sonuç: Kim demiş Türkiye'de kimse değişmiyor diye...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA