İstanbul 10 milyon turiste hazırlanıyor... İddia ve hedef bu. Ancak "Buraya giden yolda neler yapılıyor?" sorusu herkesin kafasında. İstanbul Valisi Muammer Güler'le konuştuğumuzda insanı heyecanlandıran önemli projelerden sözetmişti. Bunlar önümüzdeki sürece damgasını vuracak projeler. Ancak çok somut bir alan var. Bu da turistin ilk karşılaştığı kişiler, yani taksiciler...
Dünyanın büyük turist çeken kentlerinde bu konu üzerinde dikkatle duruluyor. Peki bizde durum ne?
Turistin ilk izlenim alacağı kişi ve aracı buna hazır mı? Örneğin dil bilen taksicilerimiz var mı? Araçlarının durumu ne?
Konuyu İstanbul Turizm Atölyesi Proje Direktörü Tülin Ersöz'e sorduk. Tülin Ersöz yaptıkları ilk çalışmayı şöyle anlattı: "Beyoğlu'nda taksicilere yönelik bir aylık çalışma yaptık. Bu pilot bir çalışmaydı. Temiz, güleryüzlü olma, öfke eğitimi, arabanın temiz tutulması, dil eğitimi, nezaket gibi konularda taksicileri eğittik."
Tülin Ersöz'e AB ile müzakereye başlayacak bir ülkede ve 10 milyon turist bekleyen bir şehrinde çok yaşlı, dökülen, bakımsız arabalarla bu hizmet yürütülebilir mi?" diye sorduk. Ersöz, hazırlıkların yürütüldüğünü vurguladı ve devam etti:
"Eğitimleri başlatacağız. Valilik ile ortak çalışma sonucunda taksicilere belli standartlar getireceğiz. 8 yaşından büyük taksi aracı olmayacak, taksiciler tek tip kıyafet giyecek, eldiven takacak."
İstanbul Taksiciler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Semih Koçanoğlu ise son 5 yılda taksicilerin arasına yüzlerce lise ve üniversite mezunu gencin katıldığını vurguluyor ve ekliyor: "Ancak şehir içinde ring halinde dolaşan 7 - 8 bin araçlık kısım hiçbir şekilde kendine dikkat etmiyor ve geliştirmiyor. Araçlarımızın büyük kısmı da dökülüyor. Bunun nedeni de ekonomik kriz.
Durum bu... İstanbul'u turizm başkenti yapmak isteyen yetkililere duyurulur.